5 eenvoudige knutselwerkjes gemaakt met foam vellen

Foam vellen zijn materiaal dat vele voordelen en toepassingen kent om knutselwerken mee te maken. In dit artikel laten we je wat knutselwerkjes zien die je met dit materiaal kunt maken.
5 eenvoudige knutselwerkjes gemaakt met foam vellen

Geschreven door Jose Popoff

Laatste update: 09 augustus, 2022

Over het algemeen worden foam vellen door kinderen gebruikt voor het maken van knutselwerken. Het wordt echter ook gebruikt voor het maken van tafelstukjes, decoraties op scholen en andere plaatsen. Foam vellen zijn zeer makkelijk te gebruiken. Je kunt zelfs verschillende knutselwerkjes maken zonder lijm te gebruiken. 

Vandaag zullen we het hebben over 5 eenvoudige knutselwerkjes met dit materiaal. Ze vereisen niet veel werk maar het eindresultaat is erg mooi. In de meeste gevallen heb je alleen foam vellen en een schaar nodig. Uiteraard moeten we ook creativiteit en kunst niet vergeten. Dus zet alles klaar op tafel en maak deze kunstwerken snel en gemakkelijk.

Lentebloemen van foam vellen

Om deze bloemen te maken heb je geen vormpjes of lijm nodig. Ze zijn heel eenvoudig te maken en je zult heel tevreden met het resultaat zijn. Je kunt de stappen die we je geven variëren om verschillende soorten bloemen te maken.

Materialen die je nodig hebt

 • Een potlood
 • Een schaar
 • Vilten balletjes
 • Sateprikkers
 • Foam vellen (in verschillende kleuren)
 • Optioneel: washi tape in verschillende kleuren om de bloemen eventueel vast te plakken.

Te volgen stappen

 1. Teken de vorm van de bloem die je mooi vindt op een foam vel.
 2. Knip twee cirkels in verschillende grootte en in verschillende kleuren. Deze twee cirkels worden het middenstuk van je bloem.
 3. Monteer de bloem met de twee cirkels ertussen en prik de sateprikker er in het midden doorheen.
 4. Plaats een vilten of plastic balletje op de punt in het midden van de bloem.
 5. Om meer volume aan de bloembladeren te geven, druk je ze samen in het midden en vorm je ze met warmte.
 6. Als je wilt kun je de prikker versieren met washi tape of beschilderen met tempera.

Poppen en dieren van foam vellen

Dit is een klassieker onder kunstenaars die foam vellen gebruiken. Je kunt elk dierfiguur maken die er maar in de wereld bestaat. Populaire personages en dieren van foam vellen zijn erg mooi. Ze zijn ook makkelijker te maken dan je denkt.

Omdat het hier gaat om het gebruik van je verbeeldingskracht en creativiteit zijn er dus veel ontwerpen die je zou kunnen maken. Een van de technieken die we handig vinden bij het maken van dieren of personages is om het figuur op het vellen in de kleur die je nodig hebt over te trekken. Je kunt bijvoorbeeld mooie lieveheersbeestjes maken met zwarte en rode foam vellen. Of wat dacht je van bijvoorbeeld een kleine bij met zwarte en gele foam vellen?

Als je een verjaardagsfeestje gaat vieren met een speciaal thema, maak dan de snoepzakjes van dit materiaal. Of maak de personages van het thema van het feest. Als je de tijd en toewijding hebt kun je zelfs driedimensionale poppen maken.

Verjaardagskaarten

Verjaardagskaarten gemaakt met foam papier
Spaanse verjaardagskaart

Het goede aan het maken van verjaardagskaarten met foam vellen is dat je je verbeelding de vrije loop kunt laten gaan. Je kunt ze namelijk in verschillende groottes maken en zelfs populaire karakters gebruiken. Je kunt natuurlijk ook gewoon ‘Gefeliciteerd’ of ‘Kom naar mijn feestje’ schrijven met letters van foam vellen.

Kaarten maken met foam vellen is ook heel gemakkelijk vanwege de veelzijdigheid van het materiaal. Het kan worden geknipt, geplakt, gevouwen, gevormd met warmte en genaaid. Dus de volgende keer dat er een verjaardag is maak je je eigen kaarten in plaats van ze te kopen in de winkel. Het is goedkoper en veel leuker.

Letters en vormen

Om de kleintjes het alfabet op een spelende manier te leren kunnen ze letters en vormen maken van foam vellen. Maak voor elke letter de vorm van een object waarvan de naam met die letter begint. Op die manier kun je ook basisvormen maken, zoals diamanten, harten, vlinders of eieren. Knip eenvoudig de vormen uit.

Je kunt ook letters gebruiken om muren te versieren met je naam, of de babykamer, het verjaardagsfeest, enzovoort. Er zijn gewoon geen grenzen aan alle creatieve dingen die je kunt maken.

Rubberen stempels

Stempels gemaakt met foam vellen

Je hoeft niet naar de winkel te gaan om leuke stempels te kopen voor jou en je kinderen om mee te spelen. Je kunt ze namelijk heel makkelijk maken met foam vellen. Het enige wat je hoeft te doen is een heel gedefinieerde vorm te knippen. Als je wilt kun je ook binnenin een ontwerp maken. Je hebt alleen inkt nodig voor de stempel.

Als je wilt kun je ook verschillende ontwerpen op een rolletje wc-papier of op een keukenrol stempelen. Zo heb je een veelzijdige rol vol met stempels. Probeer het maar, het is echt schattig, gemakkelijk en ook erg leuk. Voor de basis van je stempel kun je een kleine houten stokje gebruiken. Je plakt de vorm op een van de kanten en dat is alles! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.