Tien trucjes om je kleding als nieuw te houden

Als je niet wilt dat je kledingstukken te snel verslijten, is het belangrijk om bij het wassen op een aantal details te letten. In dit artikel vertellen we hoe je ervoor kunt zorgen dat je kleding er langer als nieuw uit blijft zien. 
Tien trucjes om je kleding als nieuw te houden

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat we een nieuw kledingstuk kopen dat vervolgens vrij snel versleten raakt. Er komen bijvoorbeeld kleine gaatjes langs de naadjes, de kleuren vervagen of de kleding verliest zijn vorm.

Dit zorgt ervoor dat mensen hun garderobe steeds vaker vernieuwen, wat niet alleen vervelend is voor hun imago, maar ook voor hun portemonnee. Om dit probleem op te  lossen, delen wij in dit artikel een aantal tips om je kleding als nieuw te houden. 

Tien eenvoudige trucjes om je kleding als nieuw te houden

1. Was alleen de kledingstukken die vies zijn

Dit lijkt misschien logisch, maar toch zijn er een hoop mensen die hun kleding al na een keer dragen in de wasmand gooien. Onthoud dat hoe vaker je je kleding wast, hoe sneller het zal verslijten.

2. Wees voorzichtig bij de eerste wasbeurt

De juiste manier om spijkerbroeken te wassen om kleding als nieuw te houden

De eerste keer dat je een nieuw kledingstuk wast, is het belangrijkst. Bij deze wasbeurt zouden de kleur en het elastiek van een kledingstuk beschadigd kunnen raken. Daarbij kunnen je kledingstukken in contact komen met chemische producten die het kunnen aantasten. Het is altijd verstandig om de wasvoorschriften goed op te volgen. 

3. Scheid donkere kledingstukken van lichte kledingstukken

Hoewel we tegenwoordig voor ons gevoel misschien in een veel te gehaaste wereld leven om ons bezig te houden met dit soort dingen, is het toch belangrijk om deze traditionele truc niet te verwaarlozen:

  • Dit zal er namelijk voor zorgen dat je gekleurde kleding kunt wassen op de juiste manier. Zo behoud je de kleur.
  • Witte kleding vereist doorgaans een andere methode dan gekleurde kleding. Als je het op de juiste manier wast, blijft je kleding mooi wit en blijft de stof in goede vorm.
  • Bonte was heeft eveneens andere wasvoorschriften. Als je deze opvolgt, behoudt ook de bonte was de juiste kleur.

4. Prop de wasmachine niet vol

Doe je wasmachine niet te vol

Om ervoor te zorgen dat je kleding er nieuw uit blijft zien, is het verstandig om niet te veel tegelijkertijd in de wasmachine te stoppen. De hoeveelheid kleding bepaald de hoeveelheid wasmiddel en de hoeveelheid water. Als je dit advies aan je laars lapt, dan zal het proces niet correct worden uitgevoerd. Hierdoor kan je kleding beschadigen.

Daarom is het erg belangrijk om te begrijpen hoe vol je je wasmachine moet stoppen. Weet je dit niet, dan zou je je wasmachine, die eigenlijk een bondgenoot voor je moet zijn, kunnen omtoveren tot een vijand.

5. Gebruik koud water

Ook de temperatuur waarop je je kleding wast is zeer belangrijk. Onthoud dat er, om een product in goede staat te houden, meestal gebruik wordt gemaakt van koud water. Kleding is hierin geen uitzondering:

  • Koud water beschermt de stof.
  • Het zorgt ervoor dat je kleding er nieuw uit blijft zien.

6. Bekijk de hals en mouwen

Voordat je een kledingstuk in de wasmachine stopt, is het een goed idee om eerst even goed naar de hals en mouwen te kijken. Als deze delen er een beetje viezig uitzien, breng dan wat baking soda aan. 

Dit maakt het makkelijker om de vettigheid op deze delen te verwijderen. Hierdoor blijft je kleding niet alleen schoon, maar zal het er ook na elke wasbeurt als nieuw uitzien.

7. Natuurlijke producten werken net zo goed

Kleding wassen met natuurlijke middelen

Ervoor willen zorgen dat je kleding er goed uit blijft zien en tegelijkertijd rekening willen houden met het milieu, gaan heel goed samen. Probeer eens een paar natuurlijke wasverzachters te gebruiken, zoals: 

Deze alternatieve middelen zijn erg goed voor je kleding. C hemische wasmiddelen, bleekmiddelen en wasverzachters zijn namelijk vaak erg agressief en schadelijk. Deze middelen kunnen er zelfs voor hebben gezorgd dat je je steeds meer zorgen maakt over de staat van je garderobe.

8. Gebruik een waszak

Waszakken worden steeds populairder onder mensen die graag willen dat hun kleding er nieuw uit blijft zien. Deze zakken zijn bedoeld om kleding te beschermen tegen wrijving tijdens het wassen. Deze wrijving kan er namelijk voor zorgen dat de kleding pluizig wordt en zijn vorm verliest.

9. Doe ritsen dicht

Dit is een hele belangrijke stap. Wanneer je de ritsen niet dichtdoet, zullen de tandjes namelijk voortdurend langs de andere kledingstukken schuren. Dit kan ervoor zorgen dat de stof zwakker wordt en beschadigd raakt.  Als je dus wilt dat je kleding er nieuw uit blijft zien, vergeet dan niet om er altijd voor te zorgen dat elke rits dicht is.

10. Controleer de zakken

Wanneer je muntjes of andere objecten uit je zakken vergeet te halen, kan dit twee gevolgen hebben:

  • de stof van het kledingstuk wordt zwakker
  • de kleur van het kledingstuk vervaagt

Bovendien wrijven muntjes langs andere kledingstukken. Doordat de trommel van de wasmachine blijft draaien, kan dit ervoor zorgen dat er aan je kledingstuk wordt getrokken.

Deze muntjes kunnen er ook voor zorgen dat de kleur van je kleding vervaagt of verandert. De kleurstoffen in een muntje kunnen zich namelijk met het water in de wasmachine gaan mengen. Dit kan de kleur van je kledingstuk aantasten.

Met deze tien trucjes om je kleding als nieuw te houden, zal je kleding er een stuk langer goed uitzien.  Deze nieuwe wasgewoonten zullen daarnaast ook nog eens een positieve invloed hebben op het milieu!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.