Ik word pas verliefd op jou wanneer ik van mezelf houd

Voordat ik gelukkig kan zijn en het beste van mezelf kan geven aan de mensen van wie ik houd, moet ik eerst van mezelf houden en de belangrijkste persoon in mijn eigen leven worden.
Ik word pas verliefd op jou wanneer ik van mezelf houd

Laatste update: 24 januari, 2019

Er is mij geleerd hoe ik verliefd moet worden, maar niemand heeft mij ooit geleerd dat ik eerst van mezelf moet houden.

Er is mij verteld dat iedereen een zielsverwant heeft die hem gelukkig zal maken en volledig zal aanvullen, maar niemand heeft mij ooit verteld dat ik eerst van mezelf moet houden voordat ik verliefd kan worden op iemand anders.

We zijn allemaal weleens bedrogen als het aankomt op verliefdheid, iets dat verrassend genoeg niet kan gebeuren als we niet leren om eerst van onszelf te houden.

Dus… misschien vraag jij je wel hetzelfde af: hoe kan je nu verliefd op iemand worden als je niet eerst van jezelf houdt?

Je kunt niet zonder jezelf

Kun je niet zonder die persoon waar je zegt zo veel van te houden? Denk je dat de wereld zal vergaan als je verder zou gaan met je leven zonder die persoon? Iets dat je je dan misschien niet realiseert, is het gegeven dat jij zelf de enige persoon bent zonder wie je niet kunt.

Een vrouw met een zwarte sluier

Mensen hebben vaak een bijna verontrustend gebrek aan zelfvertrouwen dat ervoor zorgt dat ze schuilen in de liefde die iemand anders hen geeft. Dit kan in plaats van iets positiefs te zijn, leiden tot problemen die verbonden zijn aan emotionele afhankelijkheid.

Natuurlijk is het hartstikke mooi om zo veel van iemand te houden dat je leven bijna betekenisloos wordt zonder deze persoon. Toch weet je zelf waarschijnlijk donders goed dat jij zelf de persoon bent van wie je het eerste moet houden.

Als je niet van jezelf kunt houden of jezelf niet kunt vertrouwen, hoe kan je deze liefde of dit vertrouwen dan wel aan iemand anders schenken?

Ongetwijfeld ben je weleens bang of eenzaam. Je valt buiten de boot als het gaat om alles dat je geleerd hebt. Je leert nu lief te hebben zoals je altijd al lief had moeten hebben.

Begin eerst met jezelf, dan pas met anderen. Even voor de duidelijkheid: de enige persoon zonder wie je niet kunt, ben jij zelf.

Op jezelf verliefd worden is de eerste stap

Misschien vraag je jezelf af hoe het mogelijk is om verliefd te worden op jezelf. Niemand heeft je ooit geleerd hoe je dit kunt doen en eerlijk gezegd kan het heel moeilijk zijn, maar gelukkig niet onmogelijk. Wij hopen dat de tips die we in dit artikel delen je zullen helpen om meer van jezelf te houden.

Hetgeen hier belangrijk is, ben jij.

Een vlinder op een hand

Wees niet bang voor de eenzaamheid

Het is helemaal niet moeilijk om een onterechte angst te voelen om alleen te zijn. Je hebt namelijk geleerd dat eenzaamheid een teken is dat iemand niet gelukkig is. Als je echter niet gelukkig kunt zijn wanneer je alleen bent, dan heb je een probleem.

Is het echt zo dat je niet gelukkig kunt zijn wanneer je alleen bent of is dat slechts iets dat anderen je hebben doen geloven?

Maak gebruik van je eenzaamheid om al je tijd volledig aan jezelf te wijden. Je kunt in deze tijd een hoop leren. Je zult zelfverzekerder worden, meer vertrouwen in jezelf hebben, je zal onvoorwaardelijk van jezelf gaan houden...

Verspil je eenzaamheid niet, dit is namelijk waarin je jezelf kunt vinden en – zoals je inmiddels al geleerd hebt – waarin je zult leren om van jezelf te houden.

Overwin uiterlijke verschijningen

Van jezelf houden houdt in dat je uiterlijke verschijningen overwint. Iets dat zo oppervlakkig is als je zorgen maken over hoe anderen jou zien, kan leiden tot problemen met onzekerheid. Als jij weet wie je bent en wat je wilt, dan zal het je helemaal niks schelen wat iemand anders over jou te zeggen heeft.

Zorg goed voor je vrienden

Soms is het makkelijk om je vrienden te verwaarlozen wanneer je eenmaal deel uitmaakt van een koppel. Dit is echter iets dat je nooit moet doen. Koppeltjes zullen komen en gaan, maar vrienden zullen er, als je goed voor ze zorgt, voor altijd zijn. Hecht nooit meer waarde aan een relatie dan aan een vriendschap. Het is het niet waard.

Wanneer je van jezelf houdt en jezelf waardeert, dan zul je je realiseren dat je hartstikke goed gelukkig kunt zijn zonder iemand aan je zijde. Ook zul je inzien dat het leven niet begint en eindigt met het vinden en verliezen van een partner.

Je hebt daarentegen juist vrienden die jou nooit in de steek zullen laten en die je kunt vertrouwen. Dit zijn de mensen die je zou moeten waarderen.

Een hartje van rozen

Geef niet alles op voor andere mensen

Vergeet dit artikel niet te lezen:
Leer om egoïstisch te zijn

Doe alles voor jezelf, maar niet voor anderen. Jij bent degene die er werkelijk toe doet en je moet vooruit blijven gaan om je doelen te bereiken, terwijl je tegelijkertijd jezelf vertrouwt, waardeert, respecteert en liefhebt.

Geef nooit alles op voor iemand anders. Dit zal je uiteindelijk namelijk alleen maar pijn bezorgen.

Misschien denk je dat je een egoïstisch persoon bent als je dit allemaal zou doen. Misschien ben je niet in staat in te zien dat je eigenlijk juist hartstikke vrijgevig bent. Het enige wat je nodig hebt is een beetje tijd voor jezelf.

Als je dit ooit uit het oog verliest, zeg dan de volgende woorden tegen jezelf: “Voordat ik op jou verliefd word, zal ik eerst van mezelf houden.” Zodat je oprecht van anderen kunt houden… zodat je gelukkig kunt zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.