Niemand verdient jouw liefde meer dan jij zelf

Om ervoor te zorgen dat anderen respect voor je krijgen, is het van belang dat je eerst respect voor jezelf ontwikkelt en van jezelf leert te houden. Als je werkelijk van jezelf houdt, dan zullen anderen minder goed in staat zijn om je te kwetsen.

Niemand verdient meer steun, genegenheid, liefde en waardering dan jij jezelf kunt geven.

Een fout die veel mensen maken is dat ze zich helemaal laten meeslepen in de werelden van de mensen om hun heen, de mensen die van hen houden en hun een plek in de wereld geven en zo veiligheid en bescherming bieden.

Hoewel het inderdaad zo is dat iedereen liefde, respect en waardering verdient, is het belangrijk dat je eerst leert om die emoties naar jezelf te richten. Niemand verdient meer liefde dan de liefde die ze aan zichzelf kunnen geven. Dit is de manier waarop gevoelens van eigenwaarde, kracht en vastberadenheid tot stand komen.

Om werkelijk gelukkig te zijn, moeten veel elementen bij elkaar komen. Niets is echter belangrijker dan een goed begrip van wat je waard bent, het begrip dat als jij niet van jezelf houdt, je niemand zult vinden die dit wel doet.

Niemand verdient meer respect dan het respect dat je voor jezelf hebt

Liefde

Als je jezelf niet respecteert, dan doe je de deur open voor mensen die je zullen manipuleren, die je meenemen op hun pad en je het gevoel zullen geven dat je een secundaire rol speelt in je eigen leven.

Het moment dat je je bewust wordt van het gegeven dat je meer verdient dan slechts de erkenning van anderen in je dagelijkse leven, zul je begrijpen hoe belangrijk het is om interne waarden te ontwikkelen als zelfverzekerdheid, assertiviteit en zelfbewustheid.

Wij raden aan: Emotionele manipulatie herkennen en voorkomen

Een vrij veelvoorkomend gebeuren is dat kinderen tijdens hun jeugd en adolescentie bescherming van buitenaf zoeken om ze een gevoel van veiligheid te geven. Ze snakken naar liefde van hun ouders en erkenning van hun gelijken en klasgenootjes.

  • Hierdoor kun je jezelf beginnen te zien als een belangrijk persoon.
  • Naarmate de tijd echter voorbijgaat, zul je merken dat sommige mensen je soms teleur zullen stellen. Familieleden maken fouten, vrienden verraden je en je partner is misschien niet in staat datgene aan je te geven dat je nodig hebt.
  • Dit is het punt in je leven dat je begint te begrijpen hoe belangrijk het is om van jezelf te houden. Die innerlijke kracht die je in staat stelt jezelf lief te hebben zoals je bent. Deze kracht zorgt ervoor dat je minder kwetsbaar bent voor de pijn die het leven je soms kan brengen.

Wanneer iemand in je familie je teleurstelt, dan kun je hier overheen komen. Als je vrienden anders blijken te zijn dan je voorheen dacht, dan kun je gewoon weer nieuwe vrienden maken. Je voelt je nooit alleen of hulpeloos; je weet namelijk heel goed wat je verdient in het leven.

Stappen om van jezelf te leren houden

Boeddha

Jij bent de liefde van je leven

In deze grote kringloop van het leven zul je veel levens hebben en mensen kennen waar je omgeeft. Er zullen familieleden zijn, partners, kinderen… Dit is belangrijk. Het is echter nog belangrijker dat je begrijpt dat als je niet in eerste instantie van jezelf houdt, andere mensen alleen maar onzekerheid, twijfel en angst zullen zien wanneer ze naar je kijken.

  • Mensen die zichzelf niet waarderen, verwachten ook niet dat anderen dit wel zullen doen. Hierdoor ontstaan er emotionele gebreken die een ernstige bestaanscrisis kunnen veroorzaken.
  • Het ware leven begint op het moment dat je jezelf bovenaan plaats in je eigen leven. Wanneer je zegt: ‘Ik ben belangrijk, ik verdien het om gelukkig te zijn, ik verdien respect en ik houd van mezelf’.
  • Het uitspreken van deze woorden is helemaal geen teken van egoïsme. Het is juist een teken van vrijheid. Het moment dat je begint te geloven dat je werkelijk alles verdient in het leven, zul je merken dat je in staat bent om volledig op je eigen benen te staan en dat je bovendien in staat bent om werkelijk van anderen te houden.

 Lees ook: Je angst testen

Je verdient het om gelukkig te zijn

Iedereen verdient het om gelukkig te zijn. Niet iedereen weet echter hoe hij dit doel kan bereiken. Wellicht ligt de sleutel om te beginnen wel in het onderstaande advies:

  • Probeer een eenvoudig en nederig leven te leiden dat altijd geheel in balans is: een leven waarin je waarden en integriteit niet geschonden worden, waarin alles dat je doet nut heeft, waarin de mensen om je heen respect voor je hebben.
  • Maak jezelf los van dingen die geen waarde of betekenis hebben: zeg ‘nee’ tegen onnodig lijden, maak je niet druk om dingen die je tijd helemaal niet waard zijn, vergeet de mensen die je pijn hebben gedaan. Word je bewust van de dingen die je prioriteit verdienen in het leven (jijzelf, je familie etc.) en vecht hiervoor.
  • Al het andere is je tijd gewoonweg niet waard.
  • Geluk is niet iets waar je naar op zoek gaat – geluk kun je elke dag vinden in jezelf. Daarom zou je niet langer meer moeten zoeken naar geluk buiten jezelf en moeten beginnen het geluk waar je naar verlangt te laten groeien in je hart.

Wat je ook kiest om te doen, zorg er in ieder geval voor dat je er gelukkig van wordt

Geluk

Je vraagt je misschien af, hoe kan ik dit doen? Hoe kan ik weten of de keuzes die ik in mijn leven zal maken mij gelukkig zullen maken? Natuurlijk is het niet mogelijk om overal van tevoren zeker van te zijn. Daarom zijn het nemen van risico’s en het overstijgen van grenzen belangrijke onderdelen van het leven. Hierdoor wordt het leven avontuurlijker.

Daarom moet je elke keer dat je aan iets nieuws begint, altijd gericht blijven op het enige dat zeker is: je verdient het om gelukkig te zijn, je verdient het om gerespecteerd te worden. Elke keer dat de situatie waar je in zit niet aan deze behoeftes voldoet, moet je een keuze maken – om je rug te keren naar de situatie of om je eigenwaarde op het spel te zetten.

Bekijk ook: 8 tips voor een gelukkiger leven

Vaak is gelukkig zijn een moedige daad. Wees niet bang om je stem te laten horen, wees dapper. De liefde die je voor jezelf voelt zal je de kracht geven die je nodig hebt om het leven door te komen.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook