Soorten scheidingen die ons hart breken

28 april 2019
Er zijn verschillende soorten scheidingen die ons kapot kunnen maken maar we moeten altijd ons hoofd omhoog houden en verder gaan, omdat we alleen onszelf nodig hebben om gelukkig te zijn.

Alle scheidingen veroorzaken pijn die ieder persoon moet leren overwinnen om verder te gaan. Er zijn echter een aantal soorten scheidingen die pijnlijker zijn dan de andere. 

Vandaag zullen we meer leren over de soorten scheidingen die ons hart breken.

Een relatie die in de loop van tijd slechter wordt en er uiteindelijk voor zorgt dat een stel besluit uit elkaar te gaan omdat er geen liefde of passie meer is (alleen vriendschap) is niet hetzelfde als een partner die de ander bedriegt.

In het eerste geval vindt de scheiding bijna vanzelfsprekend plaats, in overeenstemming met elkaar. De banden zijn kwetsbaarder geworden totdat ze uiteindelijk volledig breken.

In het tweede geval is er echter vreselijke pijn en lijden. Dit is het gevolg van het verlies van vertrouwen dat er tussen het stel bestond.

Door welke soorten scheidingen lijden we op deze manier?

De ene partner verlaat de ander

Scheidingen waarbij de ene partner ontrouw is

Dit type scheiding komt vaak voor. Van de een op de andere dag vertelt je partner dat hij/zij uit elkaar wil en je wereld stort in elkaar. Je had dit niet verwacht!

Het is duidelijk dat dit besluit niet zomaar is genomen, ook al is dat wel de manier waarop we het vaak zien. Er zijn dingen geweest die we niet wilden zien. Ook waren er dingen die we hebben genegeerd. Het resultaat is echter duidelijk.

Enkele van de redenen waarom de ene partner besluit om de ander te verlaten kunnen zijn:

  • Ze hebben iemand ontmoet en zijn verliefd geworden op de ander.
  • Er is mogelijk een gebrek aan passie. Jullie zijn nu slechts nog vrienden.
  • De partner voldoet niet aan je verwachtingen. De een wil bijvoorbeeld kinderen en de ander niet.
  • De ene partner heeft overspel gepleegd of heeft de ander op een andere manier niet gerespecteerd.

Ontdek: Hoe reageer je op ontrouw?

Waarom breekt ons hart bij scheidingen?

We moeten er echter op wijzen dat het soort breuk dat ons hart kan breken vanwege een gebrek aan passie in sommige gevallen te wijten is aan het feit dat dit slechts bij één van de partners het geval is.

Hoewel één partner nog steeds verliefd is en zijn best doet, heeft de ander om wat voor reden dan ook zijn wil verloren om verder te vechten voor de relatie.

Het kan ook zijn dat de persoon nooit echt verliefd is geweest op de andere persoon. Na verloop van tijd moest de relatie dus gewoon eindigen.

Scheidingen die ons hart breken: de ander was nooit echt verliefd

Al deze omstandigheden resulteren in een gebroken hart voor de persoon die gedumpt wordt. Hoe pijnlijk het echter ook is, het einde van de relatie is het beste wat had kunnen gebeuren. Het is namelijk een excuus om te leren en verder te gaan.

Lees verder: Gebruikt je partner je of houdt hij of zij van je?

Wanneer er sprake is van emotionele afhankelijkheid

Hoewel alle soorten scheidingen die we genoemd hebben vallen in de categorie ‘de ene partner dumpt de andere’, is er een andere groep waar alle mensen die lijden aan emotionele afhankelijkheid in zitten.

Emotionele afhankelijkheid zorgt ervoor dat iemand het verkeerde idee heeft over wat liefde is. De persoon is afhankelijk van zijn/haar partner vanwege een laag zelfbeeld. Hun partner is de reden van hun geluk en ze zouden niets zijn zonder hen.

Wanneer je last hebt van emotionele afhankelijkheid is er geen ware liefde, maar een behoefte om bij iemand te horen die het leven zinvol maakt.

Dus wanneer de relatie eindigt, voelt de afhankelijke persoon zich leeg. Hun leven heeft zo geen betekenis en ze moeten direct door naar een nieuwe relatie zonder dat ze zelfs maar over de vorige heen zijn.

Dit betekent niet dat de scheiding niet traumatisch was. Ze vermijden gewoon hun pijn door in een nieuwe relatie te springen. De wond is er echter nog steeds, want hun hart is gebroken.

Scheidingen door emotionele afhankelijkheid

Of onze partner ons nu dumpt of dat we vreselijk afhankelijk zijn van hem, het zal het lijken of ons hart in een miljoen stukjes uiteenspat.

Hoewel een scheiding ons soms het gevoel geeft dat ons leven voorbij is zullen we vroeg of laat echter beseffen dat we verder kunnen.