Gebruikt je partner je of houdt hij of zij van je?

Wanneer je je afvraagt of je partner wel echt van je houdt of je alleen gebruikt, moeten al je alarmbellen afgaan omdat er iets niet klopt.
Gebruikt je partner je of houdt hij of zij van je?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gebruikt je partner je of houdt hij of zij echt van je? Soms maakt wat we denken over de liefde het moeilijk om te begrijpen wat eigenlijk al duidelijk is, waardoor sommige relaties giftig worden.


Iemand die gelooft dat liefde afhankelijk is van een ander kan niet gelukkig zijn en zal zijn partner gebruiken. Hij of zij zal bijvoorbeeld manipulatie gebruiken om zijn of haar partner bij hen te houden.

De lijn die de liefde scheidt van het gebruiken van de ander om liefde (of iets anders) te krijgen kan soms heel dun zijn. Je moet je bewust zijn van wat er gaande is. Gebruikt je partner je?

Gebruikt je partner je alleen voor liefde?

Ruzie

Zoals we al eerder hebben gezegd, kan je partner je gebruiken om liefde te krijgen. Door je te manipuleren, kan hij of zij ervoor zorgen dat je tegemoetkomt aan de behoeften waarvan zij denken dat iedereen moet voldoen.

Dit gebeurt meestal wanneer er een sterke emotionele afhankelijkheid is. Je partner kan afhankelijk zijn, wat betekent dat zijn of haar geluk van jou afhangt. Om je partner gelukkig te maken, moet je dus alle dingen doen die zij willen.

Als je partner bijvoorbeeld denkt dat je altijd alles samen moet doen, dan zal hij of zij beledigd zijn als je vraagt om een beetje zelfstandigheid.

Boos worden, oude problemen weer ophalen, overmatig huilen of dramatiseren van de situatie, en zeggen dat je niet echt van hem of haar houdt kan allemaal een mogelijke realiteit zijn.

Een kindertijd vol pijnlijke ervaringen, slechte voorbeelden, eerder opgedane foutieve overtuigingen over de liefde en angst om alleen te zijn kunnen enkele van de oorzaken van dit soort gedrag zijn.

Wat kun je in dit soort situaties doen? Er is geen twijfel over mogelijk: als je jezelf hebt gevraagd of je partner je gebruikt en het antwoord lijkt ja te zijn, moet je om hulp vragen.

Een deskundige kan je partner helpen de omstandigheden die hem of haar deze schadelijke manier van liefde hebben geleerd onder ogen te komen. Samen kun je dan door deze ervaring groeien als koppel en een gezondere relatie opbouwen.

Mijn partner geeft me geen liefde, maar doet me pijn

Kwetsen

Als het antwoord op de vraag of je partner van je houdt of je gebruikt niet overeenkomt met het vorige punt, moet je misschien op zoek gaan om te kijken of er andere oorzaken achter zitten.

Er zijn mensen die niet weten hoe ze van iemand moeten houden. Of op een schadelijke manier van een ander houden zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Deze mensen gebruiken anderen alsof het voorwerpen zijn.

Iemand die bijvoorbeeld zijn partner verkeerd behandelt, kan zich superieur en autoritair willen voelen. Daarnaast willen ze macht hebben en genieten van de sensatie van iemand laten onderwerpen. Het is een schadelijk gedrag dat het gevoel van eigenwaarde en integriteit van de ander ondermijnt.

In het geval van mishandeling, ongeacht of het lichamelijk of psychologisch is, is het een liefdeloze relatie. Dat moet duidelijk zijn. De persoon die de ander mishandelt weet niet hoe hij of zij van iemand anders moet houden. Daarom kan hij of zij het verwarren met handelingen die niets met liefde te maken hebben.

In deze omstandigheden moet je proberen uit die relatie weg te gaan en om hulp vragen. Het kan soms eng zijn en dat is normaal. Je kunt echter een heleboel steun vinden om je te helpen bij je beslissing.

Gebruikt je partner je in een liefdeloze relatie?

Geen liefde

Wanneer je je  afvraagt of je partner van je houdt of je gebruikt, moet dat al een rode vlag zijn. Als alles in orde was, zou deze vraag je niet hoeven te stellen.

Wat voor soort relatie heb je en waarom? Ben je samen met iemand die je vandaag nodig hebt, maar morgen niet meer? Ben jij samen met iemand die zegt dat hij of zij van je houdt, maar die je de volgende dag slaat?

Vaak kunnen we obsessief bezig zijn met de gedachte of je partner je gebruikt of dat hij of zij echt van je houdt. We moeten ons echter ook afvragen wat we daar doen.

Het is onze verantwoordelijkheid om in een twijfelachtige situatie te blijven zitten. Laten we niet vergeten dat we altijd de macht hebben om te beslissen of we het willen of niet willen laten voortduren.

Als je je in een relatie niet goed voelt, is de vraag of je partner van je houdt of dat hij of zij  je gebruikt zinloos. Je intuïtie heeft het meestal bij het juiste eind. Maak er een prioriteit van. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.