Vijf aspecten die nodig zijn voor een respectvolle relatie

Respect zou in geen enkele relatie voor lief moeten worden genomen. Leer daarom welke vijf aspecten je moet onderhouden om ervoor te zorgen dat je relatie respectvol blijft, aspecten van simpelweg ‘dankjewel’ zeggen tot het tonen van empathie naar je partner toe.
Vijf aspecten die nodig zijn voor een respectvolle relatie

Laatste update: 17 november, 2018

Respect zou in geen enkele relatie voor lief moeten worden genomen. Een respectvolle relatie moet elke dag opnieuw worden verdiend en van beide kanten worden verzorgd, door twee mensen die beiden weten dat liefhebben meer dan wat dan ook betekent dat je het verlangen hebt om elkaar een beter gevoel over zichzelf te geven.

Het is vreemd om te zien dat iedereen wel denkt te weten wat een respectvolle relatie precies inhoudt, terwijl maar weinigen weten hoe ze respect kunnen tonen en eisen in hun dagelijkse leven.

Wat vooral vaak het geval is, is dat iedereen gerespecteerd wil worden, maar lang niet iedereen de mensen die recht voor hun neus staan ook respect tonen.

Het lijkt erop dat we in relatie tot respect de neiging hebben om te denken: ‘Als jij mij respecteert, dan zal ik jou ook respecteren.’

Als we het in dit geval hebben over respect binnen een liefdesrelatie, dan wordt het natuurlijk nog ingewikkelder.

Binnen liefdesrelaties wordt respect namelijk zeer vaak gewoon voor lief genomen. De meesten van ons gaan ervan uit dat de mensen die van ons houden, ons automatisch ook zullen respecteren. Dit soort veronderstellingen kunnen echter tot misverstanden leiden.

Respect tussen twee mensen houdt niet alleen in dat je elkaar geen pijn doet.

Respect is een psychologische en emotionele kwestie waarbij het uiteindelijke doel veel verdergaat dan dat. We zijn allemaal op zoek naar een vorm van respect die ons verzorgt, die ons de kans geeft om te groeien en twee partners omtovert tot twee bondgenoten.

Vandaag nodigen wij je uit om iets dieper op dit onderwerp in te gaan.

Vijf aspecten die nodig zijn voor een respectvolle relatie

1. Respect vereist een doel

Man en vrouw

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin woorden verkopen en mensen hun geweldige relaties volop met anderen delen op hun sociale netwerk pagina’s. In het echte leven, het dagelijkse leven, ziet hun relatie er misschien echter wel heel anders uit. Het beeld dat we op social media te zien krijgen is niet de werkelijkheid.

Vriendelijkheid is, net als respect, niets waard als het niet met een duidelijk doel getoond en beoefend wordt.

Hetzelfde geldt voor liefdesrelaties. Liefde is op zichzelf niet genoeg om ervoor te zorgen dat een relatie slaagt of überhaupt overleeft. Er zijn nog veel meer aspecten nodig die een relatie samen haar volledige betekenis geven.

In een respectvolle relatie gaat het er dus om dat je elkaar dagelijks respect toont door voor elkaar te zorgen. Het gaat erom dat je interesse in elkaar toont en dat je actief naar elkaar luistert. Het gaat om wederkerigheid en het vermogen om elkaars behoeften te anticiperen.

In een respectvolle relatie gaat het erom dat je elkaar emotioneel onderhoudt.

2. Empathie: een fundamentele steunpilaar

Empathie voor een respectvolle relatie

Niemand kan echt respect voor iemand tonen, als hij niet in staat is om zich werkelijk, intuïtief en oprecht in iemand anders in te leven.

Het menselijk brein is in principe een orgaan dat gevormd wordt door socialisatie, onze interacties en onze relaties. In wezen stelt ons brein ons in staat om als soort te overleven in groepen.

Empathie en de spiegelneuronen die het mogelijk maken, stellen ons in staat om de ander te zien als een deel van onszelf. We begrijpen wat onze partner voelt, zonder dat hij ons dit met woorden duidelijk hoeft te maken.

Dit is een fundamentele eigenschap voor het hebben van een respectvolle relatie. Het houdt in dat je weet wat je moet doen, wat je moet zeggen en wat je niet moet zeggen om te zorgen voor de persoon die zo belangrijk voor jou is.

3. Je partner kennen in allerlei verschillende omgevingen

Sommige mensen zeggen dat ze hun partner net zo goed kennen als zichzelf, terwijl ze eigenlijk gewoon hun eigen voorkeuren en behoeften op hun partner projecteren.

Laten we één ding duidelijk stellen: om een gelukkige en gezonde relatie op te kunnen bouwen, hoef je helemaal niet alles met elkaar gemeen te hebben.

Het respecteren van de passie’s, voorkeuren en overtuigingen van je partner is van essentieel belang. Zo ook weten wie je partner is, wat hij leuk vindt, wat hem een ongemakkelijk gevoel geeft en uit welke kleine details zijn persoonlijkheid en identiteit bestaat.

Zonder kennis is er geen sprake van respect. Het is belangrijk om dit goed te onthouden. Als je geen kennis van elkaar hebt, dan zul je elkaar uiteindelijk (misschien wel zonder het je te realiseren) saboteren door te denken dat bepaalde dingen niet zo belangrijk zijn, terwijl ze dit juist wel zijn.

We zullen de behoeften van onze partner, die wij als onbelangrijk beschouwen, schenden en daarmee onze geliefde teleurstellen.

4. Dankbaarheid

Man en vrouw in gesprek

Wanneer heb je je partner voor het laatst ergens voor bedankt?

Simpelweg zeggen ‘dankjewel dat je bent zoals je bent’, ‘dankjewel dat je altijd aan mijn zijde staat’ of ‘dankjewel dat je mij gelukkig maakt’ is vaak het enige dat nodig is. Het is een manier om respect te tonen die gebaseerd is op het erkennen van de ander, waarderen en laten zien hoe belangrijk hij of zijn wel niet voor je is.

Op een nederige wijze dankbaarheid tonen, zal elke band sterker maken. Dit geldt nog meer in het geval van liefdesrelaties.

5. Het belang van de kleine details

Respect wordt niet alleen getoond door zo nu en dan een groot gebaar te maken. De meest gelukkige en langdurige relaties, zijn relaties waarin beide partners weten hoe belangrijk het is om aandacht te schenken aan de kleine dingen.

Het zijn de kleine dingen die laten zien hoe wijs en intuïtief respect is, en hoe goed het in staat is licht te schijnen op de dingen die belangrijk zijn.

Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat deze kleine details gedeeld worden via goede communicatie. Daarom zouden we de volgende dingen altijd moeten onthouden:

  • Maak gebruik van dankbare woorden.
  • Communiceer zonder te schreeuwen en let op de toon waarop je praat.
  • Maak gebruik van relationele communicatie: ‘Ik weet hoe je je voelt en ik respecteer het, zeg me hoe ik je kan helpen. Zeg me wat ik kan doen om je gelukkiger te maken.’

Zorg ervoor dat deze aspecten deel worden van je relatie door ze in je dagelijkse leven op te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Capafóns, J. y Dolores Sosa, C. (2015). Relaciones de pareja y habilidades sociales: el respeto interpersonal. Psicología Conductual. Vol. 23, Nº 1: pp. 25-34.

  • Iglesias-García, M.; Urbano-Contreras, A. y Amaya Martínez, R. (2019). Escala de Comunicación autopercibida en la relación de pareja (CARP). Revista de investigación en Psicología. Vol. 35 Núm. 2. https://doi.org/10.6018/analesps

  • Leal García, A. (2017). Dibujando el respeto en la pareja: un estudio sobre simbolizaciones gráficas. Quaderns de psicologia. International journal of psychology. Vol. 19, n.º 2, pp. 125-36. https://raco.cat/index.php/QuadernsPsicologia/article/view/328218

  • Pérez-Aranda, G. I., Peralta-López, V., Estrada-Carmona, S., García-Reyes, L., & Ángel Tuz-Sierra, M. Ángel. (1). Estilos de apego en la relación de pareja de hombres y mujeres en la adultez temprana y adultez media. Calidad De Vida Y Salud, 12(2). Recuperado a partir de http://revistacdvs.uflo.edu.ar/index.php/CdVUFLO/article/view/184


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.