Maak op 5 manieren een eind aan de vochtigheid in je huis

Niets is meer ontmoedigend dan een vochtige plek die je muren vernietigt. Bovendien kan het gezondheidsproblemen veroorzaken bij de mensen rond jou. We geven je in dit artikel enkele tips. Ze zullen je helpen om een eind te maken aan de vochtigheid in je huis.
Maak op 5 manieren een eind aan de vochtigheid in je huis

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 02 augustus, 2023

In vele huishoudens is vochtigheid een echt probleem. Dit geldt vooral voor huizen die zich in natte gebieden bevinden. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige trucjes die kunnen helpen om de vochtigheid in je huis en de gevolgen ervan kwijt te raken.

Net als buitenshuis beschouwt men een vochtigheidsgraad hoger dan 60% of 70% als hoog. Het kan verschillende problemen veroorzaken. We geven enkele voorbeelden:

 • Mijten.
 • Een vieze geur.
 • Bacteriën en schimmels.
 • Schimmel op de muren en in de hoeken.
 • Aftakeling van het gebouw en van de meubels en dergelijke.

Het laat dus niet alleen een slechte indruk na bij mensen. Het veroorzaakt ook gezondheidsproblemen. De mensen die hier het meest last van hebben, zijn mensen met allergieën of met aandoeningen van de luchtwegen.

Daarom is het belangrijk dat je snel handelt en een eind maakt aan de vochtigheid in je huis. Hier kan je enkele aanbevelingen vinden die je helpen om de vochtigheid te verwijderen.

Trucjes om de vochtigheid in je huis te verminderen

Vochtigheid in je huis

1. Ventilatie

Dit is het belangrijkste van alle adviezen. Je moet in je huis altijd voor de juiste ventilatie zorgen. Dit is vooral nodig in de ruimtes waar je de meeste kans hebt dat vochtigheidsproblemen zullen optreden. Probeer zoveel mogelijk de ramen open te houden. Als dit niet voldoende is, kan je een ventilator gebruiken zodat je huis fris blijft.

Anderzijds kan airconditioning helpen om bepaalde delen van het huis vrij te houden van vochtigheid. Dat kan nodig zijn voor de plaatsen waar er bijna geen natuurlijke luchtstroming is. Maar overdrijf niet. Want de lucht die je inademt, moet wat vochtigheid bevatten. Dit voorkomt ziektes en verstopping van de neus.

2. Stel de oorzaak van de vochtigheid vast

Als je in je huis een plaats vol vochtigheid vindt, moet je proberen te ontdekken wat de oorzaak is. Want er kunnen gebroken leidingen zijn of lekken op niet-zichtbare plaatsen. Die zullen hun effect op de muren hebben. Want je zal vlekken opmerken die geleidelijk groter worden.

Onthoud ook dat als je deze lekken niet onmiddellijk aanpakt, de situatie erger kan worden en zelfs een overstroming kan veroorzaken. Zorg er dus voor dat je dit niet laat gebeuren!

3. Gebruik een luchtontvochtiger

Dit toestel is een perfect middel in regenachtige of koude streken. Want in die gebieden zal de vochtigheid vaak gemakkelijker optreden. Dat komt omdat de mogelijkheid om het huis onafgebroken te ventileren kleiner is.

Als je dus een eind wilt maken aan de vochtigheid in je huis, kan je dit toestel gebruiken. Het neemt de vochtigheid gemakkelijk op en voert het af. Maak je geen zorgen over je rekening van de elektriciteit. Want ze verbruiken dezelfde hoeveelheid elektriciteit als de airconditioning. Ze zijn beschikbaar in verschillende groottes en vermogens.

4. Verwijder vochtigheid met zout

Wist je dat dit mogelijk was? Het enige wat je nodig hebt, is een ondiepe bak en een kilo zout. Je moet gewoon het zout in de bak doen. Je zal merken dat het zout al na enkele dagen een groot deel van de vochtigheid opgenomen heeft.

Want zout bezit een heel groot vermogen tot absorptie. Bovendien kan je het niet alleen gebruiken om vochtigheid in je huis te verwijderen. Het is ook handig om vlekken op kleding te laten verdwijnen. Wanneer je merkt dat het zout te nat is of zwart geworden is, dan is het tijd om het te vervangen.

Wil je hierover meer te weten komen? 7 milieuvriendelijke schoonmaaktrucs met zout

5. Nog enkele andere trucjes om vochtigheid te voorkomen

Je kan dus de aanbevelingen opvolgen die we al vermeld hebben. Maar daarnaast is het ook echt belangrijk dat je voorkomt dat vochtigheid je huis binnendringt of zich in je huis vormt. Je hoeft alleen maar deze eenvoudige tips te volgen:

 • Wanneer je kookt, zet dan de afzuigkap aan.
 • Zet de verwarming nooit hoger dan 20°C. Want dit draagt bij tot de vorming van vochtigheid op de muren en op andere plaatsen.
 • Droog je kleding door ze buiten op te hangen. Want wanneer je ze binnenshuis ophangt dan zal de vochtigheid zich door de kamer heen verspreiden.
 • Plaats niet te veel planten op dezelfde plaats. Dit kan immers zorgen voor de vorming van nevel. Het is de damp die van bepaalde elementen afkomstig is.

Je moet tenslotte ook dingen als natuurlijke verlichting en verse lucht in je huis in overweging nemen. Het is ook belangrijk dat je in de ruimtes ramen en deur hebt zodat het zonlicht kan binnenkomen. Je moet er ook aan denken om je kamers opnieuw in te richten zodat de lucht gemakkelijker door je huis kan stromen.

Met deze tips kan het voorkomen en verwijderen van vochtigheid een koud kunstje zijn. Nadat je dit gedaan hebt, zal je merken dat het een positief effect op je gezondheid en op je bankrekening heeft. Want je zal al dat geld kunnen sparen omdat je niet meer zo vaak verf hoeft te kopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Torén, K., Albin, M., & Järvholm, B. (2010). Systematiska kunskapsöversikter; 1. Betydelsen av fukt och mögel i inomhusmiljö för astma hos vuxna. Arbete Och Hälsa.
 • Åberg, N. (1995). Atopiska sjukdomar hos skolbarn i relation till boendefaktorer och förkylningsfrekvens. SLS.
 • Straube, J. F. (2002). Moisture in buildings. ASHRAE Journal.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.