Huismiddeltjes voor een badkamer en een keuken zonder vieze geurtjes

De keuken en de badkamer moet je niet alleen schoonmaken. Zorg ook voor een goede ventilator. Want dit is één van de voorwaarden om te voorkomen dat vieze geuren zich opstapelen.
Huismiddeltjes voor een badkamer en een keuken zonder vieze geurtjes

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Iedereen wil een huis vrij van ziektekiemen en vieze geuren. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want als we bijvoorbeeld aan het koken zijn, dan blijven geuren en resten aan de oppervlakken kleven. En dit is slechts het begin van onaangename geuren in het huis. Hoe zorg je dan voor een keuken zonder vieze geurtjes?

Hetzelfde probleem heb je in de badkamer. Hoe pak je nare geuren in de badkamer aan? Gemakkelijk. Maak gewoon zelf je remedies en zorg voor een badkamer en een keuken zonder vieze geurtjes.

De keuken is één van de drukste en meest gebruikte delen van het huis. Allerlei soorten geuren komen hier samen. Sommige zijn aangenaam maar andere niet.

Afval begint te ontbinden. En de soms onzichtbare laag vuil kan een risico vormen voor de lichamelijke en de emotionele gezondheid.

In de badkamer is de voornaamste vijand het vocht. Want dit is een afgesloten ruimte met weinig ventilatie. Er liggen natte handdoeken die allesbehalve geurloos zijn.

De meeste traditionele luchtverfrissers zijn schadelijk voor het milieu. Maar er bestaan enkele trucjes die we thuis kunnen toepassen en waarmee we de ruimten van nare geuren kunnen ontdoen. Het resultaat is een huis zonder vieze geurtjes.

Tips voor een keuken zonder vieze geurtjes

Een keuken zonder geurtjes

Vóór, tijdens en na het koken moet je de keuken ventileren. Natuurlijk is het ook nodig dat je het afval buitenzet. Bovendien is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat sterke geuren niet blijven hangen.

Wat hierbij kan helpen, is de afzuigkap aanzetten. Volg daarnaast ook één of meer van deze praktische en eenvoudige adviezen op:

 • Aftreksels: in de keuken bevinden zich al enkele goede bondgenoten. We hebben het hier over azijn, zuiveringszout en schillen van sinaasappels of mandarijnen. Het is voldoende dat je de schillen in een pan met water doet en dit enkele minuten laat koken. Je zal snel het gewenste effect bereiken.
 • Citroen: je kan citroenschillen in een pan of schaal met water doen en verhitten in de oven of de magnetron plaatsen. Op die manier verwijder je de geur van gefrituurde voedingsmiddelen.
 • Specerijen: kruidnagel, kaneel en vanille helpen om de ruimte te bevochtigen. Kaneel heeft een ontspannend zoet effect. Als je vanille-essence mengt met een beetje water, dan kan je het gebruiken om de meubels en de vloer schoon te maken.
 • Koffie: koffiebonen laten vieze geuren verdwijnen. Je hoeft alleen maar enkele koffiebonen in de hoeken van de keuken te leggen. Koffie heeft een aangenaam aroma dat zich door het huis verspreidt.
 • Planten: sommige planten zoals tijm, rozemarijn, munt en basilicum geven een natuurlijke geur. Je kan ze in kleine potten in de keuken plaatsen.
 • Zelfgemaakte luchtverfrissers: je kan aftreksels van kruiden in een verstuiver gieten. Zo zijn ze gemakkelijk in het gebruik. Citrusvruchten (sinaasappel of citroen) kan je bijvoorbeeld goed combineren met gemalen kaneel en witte azijn.
 • Schoonmaken: probeer de koelkast regelmatig schoon te maken. Je kan de lucht verfrissen door een halve citroen of een halve sinaasappel in de koelkast te leggen.

Meer informatie vind je in dit artikel: 6 eenvoudige trucjes voor een schone keuken

Neem afscheid van de vieze geuren in de badkamer

Badkamer zonder geurtjes

Het is niet genoeg dat je een gezellig aangenaam huis hebt als de badkamer vies ruikt. Om deze situatie op te lossen moet je de badkamer regelmatig schoonmaken. Maar je kan ook enkele huismiddeltjes gebruiken:

 • Vocht tegenhouden: om een badkamer zonder vieze geurtjes te krijgen is één van de essentiële factoren dat je voorkomt dat er vocht aanwezig is. Je kan dit doel bereiken met kleine porties rijst, krijt of plantaardige actieve kool in een houder.
 • De handdoeken laten drogen: het is belangrijk dat je de handdoek ophangt na elk gebruik. Want als je ze weg legt terwijl ze nog vochtig zijn, dan zullen ze vies gaan ruiken. We raden je aan om ze één keer per week te vervangen. Was de handdoeken en maak ze zacht met een beetje azijn.
 • Parfumeer de badkamer met natuurlijke essences: gedroogde bloemblaadjes zijn ideaal om kamers lekker te laten geuren. Meng de blaadjes en doe ze in een schaaltje of in een klein zakje. Je kan hun geur ook met een beetje alcohol of rozenessence versterken.
 • Schillen van sinaasappel en citroen zijn ook handig voor dit deel van het huis, vooral als je ze met grove suiker combineert.
 • Profiteer van de eigenschappen van zuiveringszout: dit product is een uitstekend middel om geuren te neutraliseren. Je kan het op gordijnen, tapijten en schappen strooien. Zelfs op schoenen die vocht vasthouden, werkt het doeltreffend.
 • Gebruik azijn: azijn maakt niet alleen een eind aan nare geuren. Het zorgt ook voor schone en glanzende tegels. Bovendien verwijdert en stopt het de ontwikkeling van schimmel en stof die in deze zone vaak voorkomen.

Het is dus niet zo ingewikkeld om te zorgen voor een keuken en een badkamer zonder vieze geurtjes. Je hebt een aantal trucjes tot je beschikking om deze ruimtes een lekkere geur te geven. De sleutel is schoonmaken en alle beschikbare middelen goed gebruiken. Want er bestaan goedkope oplossingen die voor bevredigende resultaten zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bagińska, E. (2015). Piotr Oczko, Miotła i krzyż. Kultura sprzątania w dawnej Holandii, albo historia pewnej obsesji, Wydawnictwo Collegium Columbinum, Kraków 2013, ss. 781 + X, ilustracje. Studia Podlaskie. https://doi.org/10.15290/sp.2014.22.15
 • Wójcik, P., & Tomaszewska, B. (2005). Biotechnologia w remediacji zanieczyszczeń organicznych. Prace Przeglądowe, Biotechnologia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.