10 tips voor een opgeruimd en schoon huis

We willen een schoon en ordentelijk huis. Maar het zo houden vereist veel inspanning. Soms is onze tijd beperkt en wordt het wat ingewikkeld. We geven je hier tien tips! Met een kleine beetje organisatie kan je de klus klaren.
10 tips voor een opgeruimd en schoon huis

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

We willen graag een opgeruimd en schoon huis. Maar door de dagelijkse drukte in ons leven kunnen we hiervoor niet altijd voldoende tijd vrijmaken – tenminste niet elke dag van de week.

Er bestaan gelukkig verschillende manieren om het huis op orde te houden. Volg de tips in dit artikel. Je zal gegarandeerd geweldige resultaten behalen.

10 tips voor een opgeruimd en schoon huis

1. Zorg voor een dagelijkse routine

Dit is vergelijkbaar met onze plannen om naar de sportschool te gaan. Een dagelijkse routine is nuttig om ervoor te zorgen dat alle belangrijkste klusjes in het huis uitgevoerd worden.

We kunnen dit gemakkelijk en in korte tijd doen. Op die manier zorgen we er altijd voor dat alles is zoals we willen.

Maak een lijst van alle belangrijke klusjes die je moet doen : de was, vegen, dweilen, het bad reinigen, de droge was binnenhalen enzovoort.

Verdeel daarna deze huishoudelijke taken over de zeven dagen van de week (selecteer ze op basis van hoe zwaar ze zijn of hoeveel tijd je nodig hebt).

We geven een voorbeeld hoe je met een duidelijk planning steeds een opgeruimd en schoon huis kan hebben:

  • Maandag: De ramen wassen.
  • Dinsdag: Stof afnemen, vegen en dweilen.
  • Woensdag: De was.
  • Donderdag: De kledingkast op orde brengen.
  • Vrijdag: De keuken schoonmaken.
  • Zaterdag: Het bed verschonen.
  • Zondag: De badkamer schoonmaken.

Met een planning zoals we hier voorstellen wordt het eenvoudiger om je huis op orde te brengen en een opgeruimd en schoon huis te behouden.

Bovendien zal je met een dergelijk plan ook tijdens het weekend of op vrije dagen minder tijd in deze huishoudelijke taken hoeven te investeren.

2. Je hoeft niet meer dingen te bezitten dan je nodig hebt

Tips voor een schoon huis

Uiteraard zijn sommige voorwerpen echt onmisbaar. Maar wanneer je gaat winkelen en op zoek bent naar iets voor het huis – een tafel, een lamp of een andere decoratief element – vraag jezelf dan af: is dit werkelijk nodig? Zal het mijn leven echt op een of andere manier gemakkelijker maken?

Is het antwoord “nee” en heb je twijfels, dan kan je het beter niet kopen.

Want vergeet niet: hoe meer dingen je in je huis hebt, hoe meer wanorde en rommel.

3. Gebruik haken en zorg zo voor meer orde

Ben jij ook zo iemand die zijn sleutels, paraplu, handtas, portefeuille en allerlei soorten voorwerpen overal in het huis achterlaat? Gebruik dan kapstokken of haken op strategische plaatsen.

Je kan ze bijvoorbeeld in de woonkamer en de slaapkamer installeren. Heb je kinderen, dan kan je ze ook in hun kamers aanbrengen.

Op die manier zorgen we voor wat meer organisatie in die dingen die we in de loop van de dag overal rond gooien.

4. Maak je bed op voordat je het huis verlaat

Maak je bed op voordat je het huis verlaat

Niets is ontspannender dan na een harde werkdag thuis te komen en een schoon opgemaakt bed aan te treffen. Het bed opmaken helpt ook om de slaapkamer netjes te houden.

5. Doe de afwas na elke maaltijd

Dit is geen verspilling van water. Was de borden en schotels telkens als je ze gebruikt hebt.

Want als er iets is dat jouw zware dag nog erger kan maken, dan is het wel een gootsteen of vaatwasmachine vol restjes en vuile borden.

De andere gezinsleden kunnen ook de dingen afwassen die zij tijdens de maaltijd gebruikt hebben. Dat maakt het ook eenvoudiger om de keuken zonder te veel inspanning schoon te houden.

Nog een handige tip: als je aan het koken bent, is het een goed idee om het keukenmateriaal tussendoor al af te wassen. Zo vermijd je dat het zich gaat opstapelen.

6. Breng orde in je kleding

Een schoon huis

Zelfs al laat je maar één paar kousen of enkele hemden rondslingeren, toch geeft dit de indruk dat jij de slordigste persoon ter wereld bent.

Gebruik manden voor de vuile en de schone kleding. Heb je geen tijd of energie om je kleren te wassen of op te vouwen, dan zullen ze in ieder geval op een handige plaats liggen en je huis geen rommelig uiterlijk geven.

7. Maak de wasmachine schoon

We denken er niet vaak aan om dit huishoudelijke apparaat schoon te maken. Maar je mag toch niet vergeten om het water en andere vuilresten die zich opstapelen schoon te maken.

Om de groei van schimmels te voorkomen laat je de machine na elke wascyclus bij voorkeur openstaan. Op die manier kan de vochtigheid verdampen.

8. Zorg dat je huisdier schoon is

Een schoon huis met schone huisdieren

Heb je een kat, een hond, een vogel – of een ander huisdier? Zorg er altijd voor dat je huisdier schoon is. Zo vermijd je vlekken op je kasten of bedden. Bovendien voorkom je dat insecten en slechte geuren je huis binnendringen.

9. Zet alles terug op zijn plaats

Je zal heel wat tijd besparen als je elk voorwerp terug op zijn plaats zet. Het huis zal er ook minder rommelig uitzien. Bovendien kan je dan ook op een efficiëntere manier schoonmaken en heb je snel een opgeruimd en schoon huis.

10. Maak vlekken onmiddellijk schoon

Een proper huis

Heb je melk of een andere vloeistof op het fornuis, de vloer, het nachtkastje of de tafel gemorst, veeg het dan onmiddellijk met een doekje op! Als de vlek opdroogt zal het veel moeilijker zijn om het te verwijderen.

Wanneer je het huis op orde houdt, dan zal je leven veel harmonieuzer zijn. Bovendien zal je huis er veel leuker uitzien. Het vermindert ook de stress omdat je je thuis best wel vrolijk zal voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bockmühl, DP (2017). Higiene de la ropa: cómo conseguir algo más que limpio. Revista de microbiología aplicada, 122 (5), 1124-1133. https://doi.org/10.1111/jam.13402
  • Hobday, RA y Dancer, SJ (2013). Funciones de la luz solar y la ventilación natural para el control de infecciones: perspectivas históricas y actuales. Journal of Hospital Infection, 84 (4), 271-282. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2013.04.011
  • Valls Císcar, C. (2018). Aplicación móvil para la gestión de tareas domésticas en familias con hijos. http://hdl.handle.net/10251/107038

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.