Maak van je leefruimte een gezondere plek

28 april 2019
Misschien vind je dit moeilijk te geloven maar je kamer schoon en op orde houden is niet alleen goed om schadelijke micro-organismen tegen te houden en op die manier voor je lichamelijke gezondheid te zorgen. Maar het ondersteunt ook je geestelijk welzijn.

Misschien sta je hier niet vaak bij stil. Maar je leefruimte kan veel schadelijke elementen bevatten die je emotionele en je lichamelijke gezondheid kunnen aantasten.

We moeten ons meer zorgen maken over onze ruimte. Dit is vooral nodig omdat het een invloed heeft op ons vermogen om echt te rusten en gezond te slapen. Want we hebben onze nachtrust nodig om energie op te laden en elke morgen te starten met enthousiasme en motivatie.

Onthoud dat het lichaam wanneer het slaapt antioxidanten en onontbeerlijke hormonen aanmaakt die ervoor zorgen dat het lichaam werkt zoals het moet.

Ben je geïnteresseerd om je leefruimte in een tempel van rust, “goede vibes” en een aangename rustplaats om te vormen? Volg dan de stappen die we jou in dit artikel voorstellen.

6 manieren om je leefruimte een gezondere plek te maken

1. Vermijd elektronische apparaten

Leefruimte zoals je slaapkamer

Slaapstoornissen zijn verbonden met de elektromagnetische vervuiling in je leefruimte.

Televisies, tablets, computers en GSM’s verstoren de slaapkwaliteit. Het gevolg is dat het afweersysteem in het lichaam verzwakt.

Dit is precies wat je moet proberen te vermijden. Zorg er dus voor dat er zich niet te veel van dit soort apparaten in je kamer bevinden.

Stop je tablet en GSM dus weg. Zet ook andere elektronische apparaten uit zoals geluidssystemen en televisies.

Lees ook dit artikel: Gezonde mandarijnenjam om je immuunsysteem te versterken

2. Lucht je kamer

Leefruimte

Het is erg belangrijk dat je dagelijks zorgt voor frisse lucht in je leefruimte. Op die manier ververs je de vervuilde lucht die je huis kan binnensluipen.

 • Maak er een gewoonte van de ramen minstens tien minuten per dag open te zetten. Doe dit zodra je wakker wordt.
 • Zuivere lucht zal niet alleen je kamer opfrissen. Maar het zal ook helpen om schimmel en de groei van bacteriële micro-organismen te vermijden.

3. Verschoon wekelijks het beddegoed

Leefruimte schoonhouden

Je moet de lakens minstens één keer per week veranderen.

Zo voorkom je dat er zich schadelijke bacteriën, huisstofmijt en andere ziektekiemen verzamelen.

 • Indien mogelijk is het aan te raden om de volledige set van je bed (lakens, dekbed en dekens) met heet water en antibacteriële zeep te wassen. Want dit is een doeltreffender manier om alle sporen van bacteriën te verwijderen.

4. Versier de kamer met planten

Leefruimte

Verschillende planten zijn erg decoratief en zorgen bovendien voor een gevoel van ontspanning en harmonie.

Deze planten zijn meestal ook nuttig om de lucht te zuiveren. Maar niet alle planten zijn geschikt voor gesloten ruimtes. Probeer dus om één van de volgende soorten te gebruiken:

 • Lavendel: deze plant heeft niet alleen een heerlijke geur, lavendel helpt ook om te slapen en laat de stress dalen.
 • Jasmijn: deze exotische plant is een specialist in het tot rust brengen en onder controle houden van angstgevoelens.
 • Arecapalm: dit is een plant die ons helpt te ontspannen. Het is ook een perfect middel om de lucht te zuiveren. Bovendien is het een mooi decoratief element voor leefruimten.
 • Vrouwentongen: dit zijn geweldige planten om je interieur op te fleuren. Want ze zijn bestand tegen harde klimaatveranderingen en een gebrek aan licht en water.

De lucht zuiveren door koolstofdioxide in zuurstof om te zetten is volgens feng shui een teken van succes.

 • Chrysanten: dankzij hun mooie kleuren kunnen chrysanten de lucht reinigen en tegelijkertijd een sfeer van harmonie en geluk toevoegen aan een huis.
 • Orchidee: deze plant staat bekend als de plant van de jeugd. De plant is in staat om xyleen uit ruimten af te voeren. Xyleen is een schadelijk verdovend middel dat in kleinere elektronische apparaten zit.
 • Aloëvera: dit is een perfecte plant om in je huis te plaatsen. Want hij straalt zuurstof uit en stimuleert een goede nachtrust.

Het is de perfecte plant als je zelden thuis bent. Want hij kan met weinig licht en weinig water overleven.

Aloëvera heeft misschien wel wat zorg nodig, maar deze plant is veel veerkrachtiger dan andere planten.

5. Gooi afval weg

Leefruimte opruimen

Ben jij één van die mensen die in bed ontbijten, lunchen of het avondeten verorberen terwijl ze televisie kijken? Ruim dan onmiddellijk na die activiteiten de resterende afval en vuile borden op.

Want dit veroorzaakt niet alleen nare geuren en een onaangename sfeer. Maar het kan ook insecten aantrekken.

6. Ruim alles op zijn plaats op

Leefruimte

Je kan op meerdere manieren je emotionele gezondheid verbeteren. Eén daarvan is dat je normaal gesproken je kamer en je huis perfect op orde houdt.

 • Zorg ervoor dat elk voorwerp op zijn plaats staat of ligt. Maak het bed op nadat je opgestaan bent. Zet je schoenen aan de kant en gooi de vuile was in een mand om het later te wassen.
 • Probeer ervoor te zorgen dat elke decoratie en elk element in je huis rust en vreugde uitstraalt.
 • Hang foto’s en fotolijsten op als je kunt. Ook dit zijn decoratieve elementen die je daarnaast herinneren aan speciale plaatsen, momenten en mensen.

Het zijn erg eenvoudige stappen die je moet zetten. Maar wanneer je na een lange dag thuiskomt, zal je je ongetwijfeld veel beter voelen.