6 natuurlijke dranken om beter te kunnen slapen

Wil je graag beter kunnen slapen? Het is belangrijk dat je slaapkamer geschikt is uitgerust  voor een goede nachtrust. Ook moet je je slaapkamer alleen voor dat doel gebruiken. Daarnaast zijn er natuurlijke dranken die je kunnen helpen om beter te kunnen slapen.
6 natuurlijke dranken om beter te kunnen slapen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Helaas is slapeloosheid echter een vrij gebruikelijk probleem. Het kan op ieder moment in ons leven optreden, vaak als gevolg van stress. Wat denk jij? Kunnen natuurlijke dranken dit probleem oplossen?

Idealiter krijg je een gemiddelde van 8 uur slapen per nacht. Slaappillen kunnen je helpen om dit te bereiken, maar die wil je natuurlijk zo min mogelijk gebruiken vanwege hun bijwerkingen.

Onze aanbeveling voor een betere nachtrust: natuurlijke dranken

Onze aanbeveling is dan ook dat je altijd voor natuurlijke dranken kiest om beter te kunnen slapen.

Gelukkig bestaan er diverse keuzes. Bovendien helpen natuurlijke dranken je niet alleen om te ontspannen. Ze helpen ook om je lichaamsfuncties te reguleren. Daarnaast helpen ze je om de hele nacht door te slapen.

1. Kamillethee

Kamillethee is een van de meest bekende natuurlijke dranken. Het is een o ntspannende en kalmerende thee. Het draagt bij aan de vermindering van stress en spanningen.

Om beter te slapen hoef je maar één kop van deze thee te drinken, bij voorkeur warm.

Kamillethee is een van de natuurlijke dranken om beter door te slapen

Ingrediënten

 • 10 gram (1 eetlepel) kamille
 • 250 milliliter (1 kop) water

Bereiding

 • Breng het water aan de kook in een pannetje.
 • Strooi de kamille in het water zodra het kookt.
 • Laat de kamille 5 minuten trekken.
 • Daarna kun je het mengsel zeven en de thee opdrinken.
 • Als je wilt kun je een beetje honing gebruiken om de thee te zoeten.

Kamille is niet alleen een nuttige remedie voor slapeloosheid. Het is ook een uitstekende natuurlijke behandeling voor problemen bij de spijsvertering. Deze problemen kunnen ook de kwaliteit en kwantiteit van je nachtrust beïnvloeden.

2. Valeriaan

Deze plant is zeer nuttig om slapeloosheid te bestrijden. Het helpt je om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.

Door zijn eigenschappen is valeriaan geschikt om overdag als energie-opwekkend drankje te nemen. Het is ook nog een van de natuurlijke dranken die je voor het slapengaan kunt nemen voor een betere nachtrust.

Ingrediënten

 • 1 kop heet water (250 ml)
 • 1 theelepel valeriaan (5 gram)

Bereiding

 • Doe de valeriaan bij het kokende water en laat dit een paar minuten intrekken.
 • Zeef de thee en drink deze vervolgens direct op.

3. Citroenmelisse

Citroenmelisse of Melissa officinalis is een zeer geschikt als een natuurlijke behandeling om beter te slapen. Dit is te danken aan zijn kalmerende eigenschappen.

Je kunt dagelijks 2 tot 3 glazen van deze drank nemen — b ehalve wanneer je zwanger of borstvoeding geeft! In dat geval is dit een van de natuurlijke dranken die je moet vermijden.

Ingrediënten

Bereiding

 • Breng het water aan de kook in een pannetje.
 • Strooi de citroenmelisse in het water zodra het kookt.
 • Haal de pan van het vuur af en laat de citroenmelisse vervolgens 5 minuten trekken.
 • Daarna kun je het vocht zeven en de thee opdrinken.

4. Kersensap

Kersensap is een natuurlijke bron van melatonine. Dat is een hormoon die je slaapcycli reguleert. We raden je aan dat je ieder ochtend en avond een half glaasje (100 ml) kersensap neemt. Dit helpt ons zowel beter te slapen als  beter uitgerust wakker te worden.

Het sap zal je helpen om sneller in slaap te vallen. Bovendien zorgt het ervoor dat je langer doorslaapt. Er zijn geen negatieve bijwerkingen van dit sap bekend. Toch adviseren we je om per dag niet meer dan 1 glas in totaal te drinken.

De reden hiervoor is dat kersensap wel veel suiker bevat. Dat zou je bloedglucosespiegels kunnen veranderen. Als je een actief persoon bent zal de hoeveelheid suiker wellicht geen problemen opleveren. Dat verandert echter niets aan ons advies om niet meer dan 1 glas per dag te drinken.

5. Lavendelthee

Lavendelthee stimuleert de ontspanning van het lichaam. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk en de hartslag.

Deze drie eigenschappen maken het een van de beste natuurlijke dranken om beter te kunnen slapen. We raden je aan om deze thee een half uur voordat je naar bed gaat te drinken.

Lavendelthee

Ingrediënten

 • 1 eetlepel verse of gedroogde lavendel (10 gram)
 • 2 koppen water (500 ml)

Bereiding

 • Breng het water aan de kook in een pannetje.
 • Draai de vlam uit en doe de lavendel bij het water.
 • Laat dit 5 minuten intrekken voordat je de thee zeeft.
 • Je kunt de thee daarna direct drinken.

6. Kokoswater

Kokoswater zal je helpen om sneller in slaap te vallen. We raden aan dat je een glas (200 ml) kokoswater drinkt, een uurtje voordat je naar bed gaat.

Deze drank is uitermate geschikt voor het bestrijden van slapeloosheid. Dat geldt zowel voor door stress veroorzaakte slapeloosheid als slapeloosheid door het eten van teveel ongezonde producten. Probeer alleen kokoswater te kopen dat geen conserveringsmiddelen bevat.

Algemene adviezen om beter te slapen

Krijg minimaal 6 uur slaap

Probeer om iedere nacht minimaal 6 uur aaneengesloten te slapen. Dit aantal uren kan variëren. Het is afhankelijk van je activiteiten en bezigheden. Het is wel belangrijk om iedere dag een complete slaapcyclus te voltooien. Als je niet genoeg slaapt maakt je lichaam cortisol aan. Dat kan leiden tot verhoogde stresslevels.

Daarnaast zorgt een slaaptekort dat je insuline resistent kan worden. Dat verhoogt je kans om diabetes te ontwikkelen. Bovendien maakt dit het moeilijker om andere problemen waar je reeds aan lijdt onder controle te houden.

Als je dagelijkse bezigheden je verhinderen om een volledige slaapcyclus te voltooien, adviseren we je om te proberen de gemiste uren in te halen. Dit helpt ook om wallen onder je ogen en vermoeidheid te verminderen.

Creëer een ontspannende omgeving

Je kamer zou een kalmerende werking moeten hebben. Het zou je een gevoel van vredigheid op moeten leveren. Zorg ervoor dat de kamer een aangename temperatuur heeft en dat er geen geluiden te horen zijn.

Slaap in comfortabele kleding

Het meest ideaal is kleding gemaakt van katoen. Dat is zacht en licht om te dragen. Als het weer om zwaardere stoffen vraagt kun je daar natuurlijk voor kiezen. Maar voorkom te allen tijde dat je nachtkleding ongemakkelijk zit.

Een laatste dieetadvies

Drink twee uur voor het naar bed gaan geen caffeïnehoudende dranken of frisdrank. Eet ook geen vette producten in deze uren. Als je dit wel doet, komt je lichaam in een alerte toestand. Dat zorgt ervoor dat je meer problemen zult hebben om in slaap te vallen.

Het is belangrijk om bij de avondmaaltijd groentes te eten. Bovendien zou je avondmaaltijd mager vlees en een stuk fruit moeten bevatten. Daarnaast kun je een van de natuurlijke dranken die we hierboven hebben genoemd nemen. Dat zal je helpen om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.