De badkamer schoonmaken op een doeltreffende manier

Het is belangrijk voor onze gezondheid dat we de badkamer regelmatig schoonmaken. Leer hoe je dit op een doeltreffende manier kan doen. We stellen je ook enkele producten voor die gemakkelijk te verkrijgen zijn.
De badkamer schoonmaken op een doeltreffende manier

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

De badkamer schoonmaken is soms een frustrerende taak.

Het vergt niet alleen tijd. Maar daarnaast weerspiegelen de resultaten vaak niet hoeveel inspanning we geleverd hebben. In dit geval is het echter heel goed mogelijk dat je misschien niet de juiste methoden gebruikt.

Sterke chemicaliën zijn niet de beste keuze om de badkamer schoon te maken. Want vele van die producten bevatten schadelijke bestanddelen. Tijdens het schoonmaken komen die elementen vrij in de lucht en kunnen je gezondheid aantasten. Dat is de reden waarom je moet proberen minder agressieve chemische middelen te gebruiken. Je kan ook gepaste voorzorgsmaatregelen nemen wanneer je ze gebruikt.

Maar er bestaan enkele natuurlijke methoden die volledig veilig zijn. Het beste is wel dat ze ook erg doeltreffend zijn. Daarom is het dus de moeite waard om over te schakelen naar natuurlijke technieken die bovendien nog eens prachtige resultaten leveren.

We stellen je hier enkele manieren voor. Je kan de badkamer schoonmaken met ingrediënten die iedereen gemakkelijk kan verkrijgen.

De badkamer schoonmaken: start met het toilet

De badkamer schoonmaken begint met de wc

Het toilet is een ruimte waar zich de meeste bacteriën opstapelen. Om die reden moet je het elke dag dit deel van de badkamer schoonmaken. Als je hiervoor niet de tijd hebt, gebruik dan minstens dagelijks wat toiletreiniger.

De binnenkant van het toilet moet je met een desinfecterend product reinigen dat chloor bevat. Het is echt belangrijk dat je handschoenen en een gezichtsmasker draagt tijdens dit werkje. Je hoeft alleen een beetje van het product in het toilet aan te brengen. Laat het dan een paar minuten inwerken. Daarna schrob je het met een borstel en vervolgens spoel je het toilet door.

Als er vlekken of andere afzettingen zijn, dan is azijn de beste vloeistof die je kan gebruiken. Maak een mengsel met gelijke delen water en azijn. Breng dan dit mengsel aan op de zones die je wilt aanpakken. Laat het tien minuten inwerken en spoel daarna door.

Je kan ook cola gebruiken. Want dit heeft ongeveer hetzelfde effect. Je giet de cola gewoon over de plaats in kwestie. Laat het dan dertig minuten inwerken en schrob vervolgens het oppervlak. Dit proces herhaal je dan. Dit soort dranken kan ook helpen om de afvoer te reinigen.

Het bad en de wastafel

Het bad is nog een andere plaats waar vlekken en resten zich zich opbouwen. In dit geval is azijn zeer aan te raden. Doe azijn op een spons en wrijf over de vlekken. Laat het dan enkele minuten inwerken. Daarna was je het met water af.

Je kan ook papieren handdoeken gebruiken die je eerst in azijn weekt. Leg ze op de vlek en laat het dan vijftien minuten inwerken. Daarna kan je ze verwijderen. Tenslotte spoel je het af met water.

In de wastafel zal je speciale aandacht moeten besteden aan de kranen en aan het gat van de afvoer. Hiervoor gebruik je het best een borstel. Maak beide plaatsen zowel aan de binnen- als aan de buitenkant heel goed schoon. Doe dit minstens één keer per week. Op die manier zal je nooit verstoppingen hebben.

De douche en de tegels

De badkamer schoonmaken

Het voornaamste probleem met de douche is de opstapeling van kalk of kalkaanslag. Wanneer dit gebeurt, dan is het antwoord opnieuw azijn. Maak gewoon een mengsel van gelijke delen water en azijn. Doe dit in een verstuiver. Sproei het product dan op alle metalen delen van de douche. Maak tot slot je alle stukken schoon met een droge doek.

Je kan hetzelfde mengsel gebruiken voor de tegels. Wanneer er sprake is van zout, kalkaanslag of vlekken, sproei dan het mengsel royaal over de getroffen delen. Wacht vijf minuten en maak ze dan schoon.

Soms zien de voegen tussen de tegels er vuil uit wanneer ze eigenlijk wit moeten zijn. Dit is te wijten aan de ophoping van stof en ander vuil. Om de voegen schoon te maken is dit het beste advies. Gebruik een mengsel van water en potas. Meng ze in gelijke delen. Maak dan met dit mengsel een borstel nat en reinig de tegels.

Schimmels schoonmaken in de badkamer

De badkamer schoonmaken

De badkamer schoonmaken betekent ook dat je de aanwezigheid van schimmels niet over het hoofd mag zien. Want schimmel stapelt zich vaak op verschillende plaatsen op, zoals op de vloer, de deurlijst en in de hoeken. De beste keuze is een  mengsel gebruiken van evenredige delen water, bleekmiddel en zeep.

Breng het mengsel met een verstuiver aan op alle plaatsen waar je schimmel ziet. Gebruik dan een oude handdoek om deze delen met behulp van een borstel schoon te maken. Als er schimmel op het tapijt zit, dan moet je deze plaats inweken met het mengsel. Laat het enkele minuten inwerken. Daarna borstel je het goed uit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.