Gebruik azijn om je voeten te verzorgen

Heb je last van problemen met je voeten? Maak je geen zorgen, want azijn kan helpen! Lees in dit artikel hoe deze geweldige remedie werkt en hoe je het kan gebruiken.
Gebruik azijn om je voeten te verzorgen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je voeten dragen je gewicht de hele dag door. Bij elke activiteit hebben we ze nodig. Toch verwaarlozen we de voeten vaak en schenken we geen aandacht aan hun gezondheid. Pas als zich uiteindelijk een specifieke aandoening ontwikkelt, beseffen we dat ook onze voeten zorg verdienen. Wist je dat azijn hierbij kan helpen?

De voeten worden regelmatig blootgesteld aan droogte, bacteriën en andere schadelijke factoren. Dit kan op lange termijn tot een aantal problemen leiden. Voorbeelden zijn: schimmel, verhardingen en andere kwalen waardoor de voeten onaantrekkelijk en ongezond worden.

Gelukkig bestaan er een aantal ingrediënten die honderd procent natuurlijk zijn en bij deze problemen kunnen helpen. Ze geven de voeten een extra dosis voedingsstoffen. Bovendien bieden ze bescherming en zorgen ze er in een mum van tijd voor dat je voeten er mooier uitzien.

Azijn is één van deze natuurlijke producten en een wonderlijk middel. De zuren en bestanddelen beschermen tegen schimmels en houden de zuurtegraad van de huid onder controle.

In dit artikel geven we je een overzicht van een aantal fantastische voordelen van azijn bij de verzorging van je voeten.

1. Azijn bestrijdt schimmel

Voetschimmel op voet

Het azijnzuur in dit middel helpt om schimmels te verwijderen. Die kunnen immers problemen veroorzaken zoals voetschimmel en vergeelde nagels.

Azijnzuur werkt schimmelwerend en antibacterieel. Het houdt ontstekingen onder controle en vormt bovendien een beschermende laag tegen toekomstige aanvallen van micro-organismen.

Hoe gebruik je het?

  • Voeg een kop azijn toe aan een kom warm water. Laat dan je voeten gedurende vijftien tot twintig minuten hierin weken.
  • Herhaal deze behandeling twee tot drie keer per week.

2. Het maakt de huid glad

Dit natuurlijke ingrediënt werkt ook exfoliërend. Het verwijdert de dode huidcellen die ervoor zorgen dat je huid droog en ruw aanvoelt.

Hoe gebruik je het?

  • Week de voeten in een kom water met azijn gedurende vijftien tot twintig minuten.

3. Wratten verwijderen

Wratten op onderkant voet

Hier hebben we het over appelazijn. Deze azijnsoort bevat zuren die doeltreffend zijn tegen virussen die wratten veroorzaken op de huid van de voeten.

Door zijn samenstelling neutraliseert appelazijn elke ontsteking en maakt het wratten zachter, totdat ze volledig verwijderd zijn.

Hoe gebruik je het?

  • Voeg een halve kop appelazijn toe aan een kom warm water. Week daarna je voeten hierin gedurende dertig minuten.
  • Een andere mogelijkheid is om met een bolletje watten de appelazijn rechtstreeks op de wrat aan te brengen.

4. Het vermindert jeuk

Jeuk op de voeten kan ontstaan doordat de zuurtegraad van de huid niet langer in evenwicht is. Deze verstoring van de zuurtegraad is ofwel het gevolg van een erg droge huid of van een overmatige ontwikkeling van schimmels. Soms wordt het ook veroorzaakt door een allergische reactie op het materiaal waarvan je schoenen gemaakt zijn.

Dit is inderdaad een heel vervelend symptoom, maar gelukkig kan azijn dit verlichten. Bovendien zal het ook de oorzaak van het probleem onder controle houden.

Hoe gebruik je het?

  • Voeg gelijke delen azijn en warm water samen. Laat je voeten gedurende twintig minuten in dit mengsel weken.
  • Indien je het nodig vindt, kan je deze behandeling elke dag herhalen.

5. Het neutraliseert slechte geuren

Vrouw met blote voeten ligt te lezen

Veel zweten en de ontwikkeling van bepaalde bacteriën op de voeten kunnen onaangename geuren veroorzaken. Bovendien zijn ze vaak moeilijk te bestrijden.

De aanwezige zuren in azijn verminderen de overproductie van vocht en verhinderen ook de groei van ziektekiemen.

Wat betekent dit concreet? Wanneer je je voeten behandelt met azijn, dan werkt het als een natuurlijke oplossing en maakt het een eind aan die vervelende geuren.

Lees ook dit artikel: IJswater voor je voeten

Hoe gebruik je het?

  • Meng in een kom twee delen water met één deel azijn. Laat je voeten hierin vijftien minuten weken.
  • Als de geur nog steeds sterk is, voeg dan enkele druppels tea tree olie toe aan het mengsel.
  • Je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat je schoenen schoon zijn voordat je ze opnieuw aandoet.

6. Het verzacht likdoorns en eelt

Eelt op de voeten kan een gevolg zijn van een teveel aan dode cellen en van wrijving bij het dragen van bepaalde soorten schoenen.

Azijnzuur werkt exfoliërend en verzachtend. Dat is ideaal om dode huidcellen te verwijderen en alle harde plekken zachter te maken.

Zodra de azijn door de huid is opgenomen, hydrateert het de huid. Na verloop van tijd zal het het aanzicht van de voeten verbeteren.

Hoe gebruik je het?

  • Voeg gelijke delen witte azijn en warm water samen. Week je voeten hier vijftien tot twintig minuten in.
  • Herhaal deze behandeling elke avond. Gebruik een puimsteen om je voeten extra te verzorgen.

Ben je er klaar voor? Lijkt het iets voor jou om dit fantastische ingrediënt te gebruiken? Maak azijn tot een onderdeel van je regelmatige schoonheidsverzorging! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Darshna Yagnik et al. “Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coliStaphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression”, Sci Rep. 2018; 8: 1732.
  • Gopal J et al. “Authenticating apple cider vinegar‘s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect”, Nat Prod Res. 2017 Dec 11:1-5. doi: 10.1080/14786419.2017.1413567.
  • Mota AC et al. “Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis”, J Prosthodont. 2015 Jun;24(4):296-302. doi: 10.1111/jopr.12207. Epub 2014 Sep 14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.