Teennagelschimmel en 7 dingen die je moet weten

Ondanks dat teennagelschimmel niet een zeer besmettelijke infectie is, is het mogelijk om een schimmel op te lopen door het delen van schoenen, sokken of persoonlijke hygiëne-items, zoals een nagelschaartje.
Teennagelschimmel en 7 dingen die je moet weten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je scheurtjes in je nagel en zijn ze geel en jeuken ze? Misschien heb je wel teennagelschimmel! Leer over de 7 dingen die je moet weten over teennagelschimmel.

Teennagelschimmel, of onychomycose, is een zeer veel voorkomende infectie. Je kan een schimmelinfectie oplopen aan zowel je handen als voeten. Deze infectie gaat gepaard met een aantal veranderingen in het uiterlijk van je nagel, waaronder het verschijnen van scheuren, een gele kleur en een oncomfortabel jeukend gevoel.

Het is normaal gezien een gevolg van een verlaagde weerstand van het lichaam, hoewel het ook veroorzaakt kan worden door:

  • Hevig zweten
  • Sommige type schoenen
  • Blootstelling aan vuile oppervlakken

Ondanks dat het optreden ervan niets te maken heeft met een serieus gezondheidsprobleem, moet het behandeld worden. Dit is niet slechts om hygiënische redenen, maar omdat het pijn en andere complicaties kan veroorzaken.

Daar komt bij dat het goed is om wat belangrijke feiten over de aandoening te weten om preventieve maatregelen te nemen.

Blijf lezen om 7 dingen te leren over teennagelschimmel die je moét weten.

1. Het is een veel voorkomend probleem

Teennagelschimmel wordt voornamelijk veroorzaakt door een type schimmel genaamd dermatofytose, dat zich meestal nestelt in warme, vochtige omgevingen.

Veel mensen schamen zich als ze het hebben, maar het is eigenlijk een veel voorkomende infectie. Geloof het of niet, meer dan de helft van de bevolking heeft het minstens een keer gehad in zijn of haar leven.

De kans op het oplopen van een infectie neemt toe naarmate je ouder wordt. Aangezien het aan het begin moeilijk te detecteren is, hebben veel mensen het gehad zonder het te weten.

2. Teennagelschimmel is besmettelijk

Ondanks dat het geen zeer besmettelijke infectie is, is het zeer belangrijk om in je achterhoofd te houden dat teennagelschimmel kan worden overgedragen in sommige situaties.

Er is geen hoog risico door slechts in de buurt te komen bij iemand met de schimmel. Echter, er is een hoge kans om het op te lopen door het delen van sokken, schoenen en nagelschaartjes.

Daar komt bij dat micro-organismen kunnen overleven op douche-oppervlakken en badkamervloeren. Dat is waarom je dus voorzichtig moet zijn en beter badslippers kunt dragen, voornamelijk in openbare douches.

3. Ken de gezonde gewoontes om het te voorkomen

Het is bewezen dat bepaalde gezonde gewoontes je kunnen helpen om het risico op het oplopen van een schimmel te verlagen.

  • Naast het niet delen van items voor persoonlijke hygiëne, is het ook slim om je nagels schoon, droog en kort te houden.
  • Nadat je uit de douche komt en voordat je je sokken en schoenen aantrekt, zou je je voeten moeten drogen met een absorberende handdoek.
  • Sokken dienen gemaakt te zijn van een ademende stof, die daardoor helpt om een vochtige omgeving te voorkomen.
  • Tegelijkertijd is het essentieel om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen die je immuunsysteem versterken.

4. Niet alle behandelingen zijn effectief

Geloof het of niet, natuurlijke remedies kunnen zeer handig zijn om infecties, veroorzaakt door deze micro-organismen, te controleren en te doen afnemen. Echter zijn ze niet effectief in alle gevallen, omdat de schimmel er soms in slaagt om te overleven ondanks deze behandelingen en zichzelf kan blijven verspreiden.

Als dat het geval is, is het beter om naar de dokter te gaan om zowel een topische als orale farmacologische behandeling te krijgen. Dit soort opties leiden vaak tot een beter resultaat, maar het kan maanden duren voordat ze beginnen te werken.

5. Een hoge vochtigheid verhoogt je risico

Het te vaak wassen van je handen en voeten, of je tenen in contact met water brengen gedurende een lange periode, is een andere factor die het risico op het oplopen van dit type infectie verhoogt.

Dit is omdat een grote hoeveelheid vocht de beschermende laag op de nagel beschadigt en de nagelriemen verzwakt, wat de deur opent voor het groeien van micro-organismen.

6. Het optreden is gerelateerd aan sportersvoet

Het grootste deel van de patiënten heeft ook last van of heeft last gehad van een kwaal genaamd ‘sportersvoet’. Dit is een andere schimmelinfectie die zich karakteriseert door een verzameling van huidproblemen op de voeten.

Het is veel voorkomend bij atleten en zwemmers, omdat ze beiden blootgesteld worden aan omgevingen die het gemakkelijk maken voor schimmels om te groeien.

7. Teennagelschimmel kan een waarschuwing zijn voor andere aandoeningen

Het plotselinge optreden van teennagelschimmel kan een teken zijn van chronische gezondheidsproblemen, zoals bloedsomloopproblemen, diabetes of een lage weerstand.

Er bestaat een nog hoger risico als je al eens andere huidproblemen hebt gehad, zoals psoriasis, of dermatitis. Houd dit in je achterhoofd als je terugkerende problemen hebt met teennagelschimmel.

Nu je meer weet over dit type schimmel, zou je dus moeten proberen om regelmatig je nagels te inspecteren en om de hygiëne van je nagels te verbeteren om een infectie te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.