Negen redenen waarom je nagels breken

Als je nagels regelmatig breken, dan is het belangrijk om ze goed te beschermen wanneer je schoonmaakproducten gebruikt, om nagelbijten te vermijden en om je nagels vochtig te houden met een goede vochtinbrengende lotion.
Negen redenen waarom je nagels breken

Laatste update: 12 december, 2018

Nagels zijn in de afgelopen jaren een zeer belangrijk onderdeel geworden van de vrouwelijke schoonheid. Ze worden gezien als een visitekaartje voor de manier waarop een vrouw zich aan de wereld presenteert. Als je nagels breken, lees dan verder.

Stijl en modetrends hechten namelijk veel waarden aan mooie nagels. Tegenwoordig worden je nagels gezien als een belangrijke manier om je stijl te benadrukken.

De structuur van je nagels bestaat voor een groot deel uit een proteïne die ook wel keratine genoemd wordt. Samen met bepaalde vitamines en mineralen is deze proteïne van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je nagels sterk en gezond blijven.

Er zijn genoeg producten op de markt gebracht die bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat je nagels in perfecte staat verkeren. Soms kan er echter sprake zijn van verschillende factoren die ervoor zorgen dat je nagels breken, zonder dat je je hier bewust van bent.

Het probleem is dat veel mensen niet weten welke factoren dit zijn. Daardoor doen ze misschien wel hun best om hun nagels te verzorgen, maar uiteindelijk verpesten  ze ze toch alleen maar.

Daarom willen we dit artikel gebruiken om je op de hoogte te brengen van de negen voornaamste redenen die ervoor kunnen zorgen dat je nagels breken.

1. Nagelbijten zorgt ervoor dat je nagels breken

Nagelbijten zorgt ervoor dat je nagels breken

De gewoonte om op je nagels te bijten, waarvan de geneeskundige benaming onychopathie is, kan voor zowel kinderen als volwassenen zeer verslavend zijn. Het zorgt ervoor dat je nagels zwak worden en breken.

Nagelbijten is blijkbaar een manier om angst en stress los te laten, maar kan na verloop van tijd de nagels vervormen en ernstige infecties veroorzaken.

Mensen blijven hun nagels vaak verkeerd behandelen. Dit zorgt ervoor dat de structuur van hun nagels achteruitgaat en dat hun nagels makkelijker breken.

2. Je nagellak eraf krabben

Met nagellak kunnen we onze nagels op verschillende manieren versieren, met verschillende kleuren en patronen. Sommige mensen hebben zichzelf echter de slechte gewoonte aangeleerd om hun nagellak er na een poosje af te krabben, in plaats van het te verwijderen met nagellakremover.

Deze gewoonte lijkt misschien vrij onschuldig, maar kan de nagels echter vrij ernstig beschadigen omdat het het buitenste laagje dat bedoeld is om de nagels te beschermen aantast.

Het is dus altijd het beste om je nagellak te verwijderen met producten die hier speciaal voor gemaakt zijn. Zorg er echter wel voor dat het product dat je gebruikt geen bestanddelen bevat die schadelijk zijn voor je nagels.

3. Je nagelriemen verwaarlozen

Je nagelriemen verwaarlozen zorgt ervoor dat je nagels breken

De nagelriemen zijn het deel van de nagel die veel mensen vaak over het hoofd zien.

Sommige mensen knippen hun nagelriemen met een nagelschaartje. Anderen hebben zelfs de gewoonte om hun nagelriemen weg te bijten. 

Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat de nagelriemen zeer belangrijk zijn voor de gezondheid van hun nagels. Wanneer je je nagelriemen dus verwaarloost, zorgt dit ervoor dat je nagels zwakker worden en uiteindelijk zullen breken.

Om deze problemen te vermijden, kun je het beste gebruik maken van een nagelriemverwijderaar om de dode huid die zich rond je nagels verzamelt te verwijderen.

4. De bovenkant van je nagels vijlen

Het is totaal niet aanbevolen om het oppervlakte van je nagels te vijlen. Dit kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je nagels zullen breken, maar bevordert ook de groei van bacteriën en schimmels.

5. De zijkanten van je nagels vijlen

De zijkanten van je nagels vijlen zorgt ervoor dat je nagels breken

Sommige mensen vinden het mooi om hun nagels vierkant te vijlen. Dit kan, maar het is wel belangrijk om niet te overdrijven. Wanneer je de zijkanten van je nagels namelijk te veel vijlt, verwijder je hiermee een zeer belangrijk deel.

Hoewel dit misschien niet meteen merkbaar is, zorgt deze gewoonte er namelijk voor dat je nagels snel zwak worden en kunnen barsten.

6. Je nagels mishandelen met gelnagels

Sommige vrouwen hebben de neiging om op hun nagels te bijten wanneer ze last hebben van angst. Om dit te voorkomen, kiezen ze er vaak voor om gelnagels te laten zetten, zodat hun handen er elegant uit kunnen blijven zien.

Hoewel gelnagels er misschien mooi uitzien, kunnen de echte nagels een hoop voedingsstoffen verliezen op het moment dat de gelnagels verwijderd worden. Dit is zeer schadelijk voor de structuur van de nagels.

Het is daarom belangrijk om de gelnagels door een professionele nagelstyliste te laten verwijderen, zodat je de echte nagel niet beschadigt.

7. Je nagels niet beschermen

Je nagels niet beschermen bij bijvoorbeeld schoonmaken zorgt ervoor dat je nagels breken

Wist je dat een hoop van de chemicaliën die schoonmaakproducten bevatten zeer schadelijk kunnen zijn? We hebben dit gegeven lange tijd genegeerd. Maar we kunnen er niet langer omheen. Deze chemicaliën zijn namelijk een van de voornaamste redenen waarom nagels scheuren en breken.

Wanneer je er aan gewend bent om het huis schoon te maken zonder handschoenen te dragen, kan dit de kwaliteit van je nagels ernstig aantasten.

8. Je nagels gebruiken als gereedschap

Wees voorzichtig! Je nagels zijn geen gereedschap, ook al zijn ze in sommige situaties misschien heel handig.

Je nagels gebruiken om bijvoorbeeld stickertjes te verwijderen, iets weg te krabben of blikjes te openen kan ervoor zorgen dat je nagels zwak worden. Bovendien heb je vast weleens meegemaakt dat een van je nagels op het moment dat je je nagels voor dit soort dingen gebruikte gelijk afbrak.

Leer het jezelf dus af om je nagels voor dit soort dingen te gebruiken. Het is namelijk belangrijk om je nagels te beschermen, niet om ze op het spel te zetten.

9. Je nagels niet moisturizen

Je nagels niet moisturizen zorgt ervoor dat je nagels breken

Net als andere delen van je lichaam, moeten ook je nagels voortdurend worden gemoisturized om ze sterk, gezond en lang te houden. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt. Smeer ook je nagels dagelijks in met een vochtinbrengende crème die speciaal bedoeld is voor je nagels en nagelriemen.

Bega jij geregeld de bovenstaande fouten? Als je enkele of al deze fouten bij jezelf herkent, dan wordt het tijd dat je de juiste maatregelen treft om beter voor je nagels te zorgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.