Tien schoonheidsproducten die je niet moet delen

12 juni 2016
Wanneer je make-up of producten voor de hygiëne (zoals deodorant) deelt met anderen, dan stel je hen en jezelf bloot aan allerlei soorten bacteriën en micro-organismen die infecties en irritaties kunnen veroorzaken.

Misschien ben je jezelf samen met een vriendin bij jou thuis aan het klaarmaken om naar een feestje te gaan. Terwijl ze haar make-up aan het opdoen is, vraagt ze of ze een product uit jouw make-uptasje mag lenen. Zonder erover na te denken zeg jij: ‘Natuurlijk! Gebruik maar wat je nodig hebt.’

Wees echter voorzichtig! Er zijn verschillende schoonheidsproducten die je nooit met iemand anders zou moeten delen.

Welke schoonheidsproducten zou je geheel voor jezelf moeten houden?

Het maakt niet uit of het nu je zus, je nicht of je beste vriendin is: deel deze make-up-, hygiëne- en schoonheidsproducten nooit met iemand anders! Als je denkt dat je dan gierig overkomt, leg dan uit waarom je je producten liever niet deelt. Je vriendin zal je heus wel begrijpen en het bovendien waarderen. Dit is namelijk niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van je vriendin.

Je zou in geen enkel geval de volgende schoonheidsproducten moeten delen:

Mascara

Je ogen zijn een van de meeste gevoelige delen van je gezicht en je lichaam in het algemeen. Er kunnen ontelbaar veel soorten bacteriën in aanraking komen met je ogen en zo infecties veroorzaken. Een van de meest voorkomende infecties is conjunctivitis, ook wel bindvliesontsteking van het oog. Er bestaan echter nog een hoop ernstigere problemen.

Je wimpers dienen ter bescherming van je ogen door ervoor te zorgen dat schadelijke organismen niet in je ogen terecht kunnen komen. Wanneer je dus je mascara deelt met iemand anders, stel je jezelf mogelijk bloot aan ziekte.

Lees ook: Langere wimpers op natuurlijke wijze

Kwastjes en sponsjes

Make-upkwast

Laten we het nogmaals hebben over de vele ziektekiemen en bacteriën die niet kunnen wachten om zich een weg onder je huid te banen. In principe zul je deze bacteriën niet eens zien, omdat ze zo klein en microscopisch zijn.

Wanneer meerdere mensen dezelfde make-upkwastjes of -sponsjes gebruiken voor de nek of het gezicht, kan vrijwel alles van de huid van de één worden overgebracht op de huid van de ander. Hierdoor heb je een grotere kans op puistjes, mee-eters, irritaties, infecties, allergische reacties en meer.

Het maakt niet uit hoe goed je vriendin haar gezicht schoonmaakt – als je gevoelig bent voor puistjes of mee-eters, dan is het het risico gewoon niet waard om deze voorwerpen te delen.

Als je niet twee schone kwastjes in huis hebt, dan kun je een vloeibare spray gebruiken die in de meeste drogisterijen verkocht wordt om je kwastjes schoon te maken. Sommige vrouwen kiezen er ook voor om ontsmettingsalcohol te gebruiken. Deze droogt vrij snel op.

Tandenborstels

Het is het absoluut waard om tandenborstels te behandelen in dit artikel. Veel mensen realiseren zich namelijk niet hoe riskant het delen van tandenborstels kan zijn. Als je nog niet walgt van het idee om je tandenborstel te delen met een vriendin of je vriend, dan durven wij te wedden dat je na het lezen van dit gedeelte in vervolg wel twee keer zult nadenken voordat je je tandenborstel vrijwillig uitleent.

Nadat je hebt gegeten verzamelen zich ontelbaar veel bacteriën in je mond. En omdat je voortdurend in aanraking komt met allerlei dingen (vingernagels, pennen, papier), kunnen deze bacteriën zich gemakkelijk verspreiden over je lippen, tong, tandvlees etc.

Ziektes als griep en een koortslip kunnen eenvoudig worden verspreid door dezelfde tandenborstel te gebruiken. Het is daarom een slim idee om altijd een extra tandenborstel in huis te hebben voor die momenten waarop iemand bij je blijft slapen en zijn eigen tandenborstel vergeten is.

Om jezelf te beschermen, is het verstandig om altijd een reistandenborstel in je tas te bewaren voor noodgevallen. Deze tandenborstels zijn erg klein en praktisch.

Scheermesjes

Misschien ben je bij je vriend en bedenk je je ineens dat je vergeten bent je oksels te scheren. Je doorzoekt zijn badkamer en vindt ergens zijn scheermesje… ‘Voila!’, denk je bij jezelf. Het is echter beter om het scheermesje niet te gebruiken.

Elke keer dat je een scheermesje gebruikt, kan het kleine sneetjes in je huid maken en zelfs bloedingen veroorzaken. Bacteriën blijven altijd op het scheermesje zitten, zelfs als je ze grondig schoonmaakt.

Je weet maar nooit of de persoon wiens scheermesje je zojuist gebruikt hebt geen ziekte heeft als hepatitis of in het ergste geval HIV. Wees dus voorzichtig! Hetzelfde geldt voor het gebruik van een pincet of een elektrisch scheerapparaat. Dit zijn dingen die nooit gedeeld of geleend moeten worden.

Lipproducten

Lippenstift

Je staat op het punt om wat te gaan drinken met een paar collega’s van je werk. Wanneer je je make-up aan het bijwerken bent in het toilet, vraagt een vriendin aan je of ze je lipgloss mag proberen, omdat hij zo goed bij haar outfit past. Of misschien heb je net een nieuwe lippenstift en wil je zus graag kijken hoe hij bij haar staat.

Net als met je tandenborstel is het nooit een goed idee om dingen te delen die in aanraking zijn geweest met je lippen of mond. En blijf alsjeblieft uit de buurt van testers voor lippenstift of lipgloss in de winkel!

Als je geen andere keus hebt, maak het product dan eerst schoon met ontsmettingsalcohol (inderdaad, ook dit is iets dat je altijd bij je zou moeten hebben voor noodgevallen).

Crèmes en lotions in potjes

Heb je er ooit weleens bij stilgestaan dat elke keer dat je je vinger in je crème duwt om je gezicht in te smeren, je crème in aanraking komt met bacteriën van je handen die zich maar al te graag verspreiden op de gevoelige huid van je gezicht? Om het maar niet te hebben over de gevaarlijke organismen waar je jezelf hierdoor aan blootstelt… stel je toch eens voor wat er wel niet gebeurt als je deze producten ook nog eens deelt met anderen.

Maak je handen altijd goed schoon voordat je deze producten op je gezicht aanbrengt en verwacht hetzelfde van iemand die je crème of lotion wil lenen.

Eyeliner

Deze voorzorgsmaatregel is soortgelijk aan die voor het uitlenen van je mascara. Wanneer je je eyeliner of je oogpotlood uitleent aan een vriendin, dan breng je de bacteriën en virussen op jouw ogen over op haar ogen en vice versa.

Een van de meest ernstige problemen die hieruit kunnen voortkomen is een ernstige hoornvliesontsteking, die ook wel keratitis genoemd wordt.

Deodorant

Deodorant

Het is alleen ‘toegestaan’ om aerosol of spuitdeodoranten te delen met anderen. Andere soorten deodoranten kun je beter voor jezelf houden. Je oksels zijn een deel van je lichaam waar zweetbacteriën zich verzamelen, doordat je je oksels scheert of doordat ze bedekt worden door je kleding.

Geldeodorant of andere plakkerige deodoranten komen direct in aanraking met de huid onder je oksels en verzamelen zo miljoenen ziektekiemen. Voordat je deze deodoranten gebruikt, is het dus een goed idee om je oksels eerst goed te wassen. En denk er niet eens aan om deze producten te delen met anderen! Zelfs niet in noodgevallen!

Nagelschaartjes

In de meeste huishoudens is er maar één nagelsetje voor het hele gezin. Wat een fout! Tenzij je de set elke keer goed schoonmaakt nadat je hem hebt gebruikt, is het helemaal niet verstandig om dit soort voorwerpen te delen met anderen.

Wanneer je je nagels knipt, stel je het schaartje bloot aan de onderkant van je nagelbed. In dit gebied is er niet alleen sprake van bacteriën – ook vuil en viezigheid wordt hierdoor op het schaartje overgebracht en zo gedeeld met de andere leden van je gezin. Probeer het delen van nagelschaartjes altijd te vermijden om bacteriële infecties en schimmelinfecties te voorkomen.

Alsof dit niet al genoeg is om je te overtuigen, hebben sommige mensen ook weleens last van ingegroeide nagels. Wanneer je deze nagels knipt, veroorzaakt dit meestal bloedingen. Weet je nog wat we zeiden over het delen van scheermesjes?

Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Nagelvijlen

Nagelvijl

Ook dit is een product dat je beter niet kunt delen. Onder je nagelbed verzamelen zich namelijk allerlei soorten bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken. Probeer je nagels voor het vijlen altijd goed schoon te maken en houd je vijl natuurlijk alleen voor jezelf.

Bekijk Ook