8 schoonheidsproducten die je met niemand zou moeten delen

Ook al is het misschien een principe dat nogal extreem is, het is beter om te voorkomen dat je jezelf blootstelt aan onnodig gevaar door je schoonheidsproducten te delen.
8 schoonheidsproducten die je met niemand zou moeten delen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er is een breed scala aan schoonheidsproducten die je met niemand zou moeten delen.

Je bent misschien gewend om ze te delen met je vrienden of een familielid. Maar het is belangrijk om te weten dat dit het risico op infecties en huidproblemen kan vergroten.

Het lijkt ‘onschuldig’ en het begint niet altijd slecht. Maar het is beter om te voorkomen dat anderen je make-up gebruiken, zodat ze het niet besmetten. Ze kunnen ziektekiemen delen die schadelijk kunnen zijn.

Veel mensen negeren welke producten je niet zou moeten delen. Met dit in gedachten, willen we tot in detail de acht belangrijkste producten met je delen en wat de risico’s zijn.

Lees verder om te ontdekken om welke producten het gaat!

8 schoonheidsproducten die je met niemand zou moeten delen

1. Mascara

Het aanbrengen van mascara

Mascara is een product dat je oogleden raakt wanneer je het aanbrengt vanaf de wortels van je wimpers.

Dit kan het oog besmetten met infectieuze bacteriën. Vaak zijn deze bacteriën verantwoordelijk voor problemen zoals een oogontsteking.

  • Je moet dus stoppen met het gebruik van mascara als je een oogontsteking hebt.

2. Eyeliner

Oogpotlood of vloeibare eyeliners zijn producten, zoals mascara, die tijdens het gebruik kunnen worden besmet.

  • Dit betekent dat als je vriendin een virus of bacterie in haar ogen heeft dat er een grote kans is dat je zelf ook last krijgt van een oogontsteking.
  • Een van de problemen die je kunt ervaren staat bekend als keratitis. Dit is een ontsteking van je hoornvlies.

3. Lippenstiften en balsems

Rode lippenstift en lippen

Een ieders mond zit vol met bacteriën. Niet iedereen heeft last van infecties. Maar er is een grote kans dat je er wel last van zult krijgen door het delen van producten zoals lippenstift en lippenbalsem.

  • Dit komt omdat het direct contact heeft met je huid. Wanneer je het aanbrengt, wordt het gemakkelijker om ziekten zoals een koortslip te delen.
  • Sommige bacteriën kunnen je make-up gebruiken als transportmiddel. Deze bacteriën veranderen vervolgens de pH van de gevoelige huid op je lippen.

4. Kwasten en make-up sponsjes

Om het risico op huidziekten en infecties te verminderen, is het belangrijk om de gebruiksvoorwerpen die je dagelijks gebruikt regelmatig schoon te maken. Dit geldt ook voor kwasten en make-up sponsjes.

Je ziet het misschien niet in één oogopslag. Maar hier hopen ziektekiemen en dode huidcellen zich op. Na een paar dagen hebben deze gevolgen voor de gezondheid van je huid.

  • Dit is de reden waarom je deze producten niet met andere mensen zou moeten delen. Dit geldt vooral voor mensen die last hebben van acne, huidirritatie of allergieën.
  • Hoe meer je je huid wast, hoe groter het risico is dat je deze problemen oploopt.

5. Deodoranten

Vrouw gebruikt roll-on deodorant

Deodoranten, zowel een stick als een roll-on, zijn producten die je nooit zou moeten delen. Dit komt omdat dit in plaats van je te beschermen, er juist voor kan zorgen dat je vies gaat ruiken. Bovendien kan het infecties veroorzaken.

  • Alleen zelf je deodorant gebruiken is gezond en effectief. Maar wanneer je ze deelt dan stel je jezelf bloot aan bacteriën, zweet en deeltjes die aan hun oppervlak blijven plakken.
  • Wanneer je ze vervolgens gebruikt dan kun je de gevolgen ondervinden.

6. Scheermessen en elektrische scheerapparaten

Scheerapparaten zijn ontworpen om het gemakkelijker te maken om ongewenste haar op elk deel van je lichaam kwijt te raken.

Ze zijn eenvoudig om te gebruiken en een hygiënische manier om dit te doen. Maar je moet ze met niemand delen.

  • Dit komt omdat ze een risico op ongelukjes opleveren, zoals jezelf snijden. Dit verhoogt het risico om zo later een infectie over te dragen.
  • Ze kunnen ook dode huidcellen opslaan. Deze kunnen je poriën blokkeren.

7. Nagelknippers

Teennagels knippen

Als je je nagels gezond en mooi wilt houden, is het belangrijk om je nagelknipper voor jezelf te houden.

Het delen ervan lijkt normaal en onbelangrijk. Maar de waarheid is dat ze infecties kunnen veroorzaken.

  • Op je vingers en nagels bevinden zich bacteriën, schimmels en virussen. Ook al zie je ze niet, ze kunnen wel problemen veroorzaken.
  • Het delen van dit hulpmiddel verhoogt het risico op het krijgen van schimmels onder je nagels of op je huid en het krijgen van wratten en huidinfecties.

8. Lichaamscrèmes in potten

Elke keer dat je je hand in een potje bodycrème doet, laat je bacteriën achter. In sommige omgevingen kunnen ze zich vermenigvuldigen.

Kun je je voorstellen wat er zou gebeuren als je ze zou delen met andere mensen?

  • Houd echter in gedachten dat de andere persoon ook ziektekiemen op haar of zijn handen heeft. Je weet niet hoe schadelijk deze bacteriën kunnen zijn.
  • Hoewel het niet erg zorgelijk is, is het ‘t beste om delen te vermijden om later problemen te voorkomen.
  • Gebruik dit schoonheidsproduct dus niet zonder eerst je handen te wassen.

We weten dat je ooit in het verleden een van deze schoonheidsproducten hebt gedeeld.

Nu ken je de risico’s . Probeer deze producten dus voor jezelf te houden. Of neem maatregelen om ze te desinfecteren als je geen andere optie hebt dan ze te delen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lens, C., Malet, G., and Cupferman, S. (2016). Antimicrobial activity of Butyl acetate, Ethyl acetate and Isopropyl alcohol on undesirable microorganisms in cosmetic products. International Journal of Cosmetic Science 38, 476–480.
  • Wilson, S.E., Bannan, R.A., McDonald, M.B., and Kaufman, H.E. (1990). Corneal trauma and infection caused by manipulation of the eyelashes after application of mascara. Cornea 9, 181–182.
  • Dadwal, S.S., and Ito, J.I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition, (Wiley Blackwell), pp. 1078–1086.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.