IJswater voor je voeten

De kans is groot dat het in eerste instantie vrij moeilijk voor je zal zijn om je voeten onder te dompelen in ijswater. Zodra je echter ziet hoeveel voordelen het kan bieden, zul je dit middel niet meer aan je voorbij willen laten gaan.
IJswater voor je voeten

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van ijswater voor je voeten. Je voeten zijn het lichaamsdeel dat gedurende de dag het meeste te verduren krijgt.

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde gaan ze echter nog een stapje verder.

De traditionele Chinese geneeskunde stelt namelijk dat zich in de voetzolen een groot aantal zenuwuiteinden bevinden die verbonden zijn aan de rest van het lichaam. Dit zou betekenen dat je voeten een soort doorgangspoort zijn naar je welzijn die je niet mag verwaarlozen.

De zenuwuiteinden onder je voeten zijn ook de beste manier om toegang te krijgen tot je immuunsysteem. Zoals je wel weet, zorgt je immuunsysteem ervoor dat je lichaam beschermd is tegen zowel aanvallen van buitenaf als inwendige problemen.

In dit opzicht kunnen we stellen dat je voeten badderen in ijswater een handige manier is om kwaaltjes tegen te gaan.

De voordelen van ijswater

Voeten

Je bent waarschijnlijk al op de hoogte van de manier waarop vaccins werken. Het virus of de ziekte wordt opzettelijk aan je lichaam geïntroduceerd. Zodat het je lichaam kan helpen om zichzelf bestand te maken tegen toekomstige aanvallen.

Vanuit deze logica is het niet zo gek om ijswater te gebruiken om je voeten voor te bereiden op de winter.

Een voetenbadje met ijswater kan ook helpen om de bloedsomloop te bevorderen, doordat het ervoor zorgt dat de aderen samentrekken, waardoor bloed beter door het lichaam kan stromen.

Je benen lijden het meest onder dit probleem, hoewel het namelijk makkelijk is voor bloed om naar je voeten te stromen, is het iets ingewikkelder om vervolgens weer van de voeten terug naar het hart te stromen. In dit geval is zwaartekracht de boosdoener.

Daarom kan een voetenbadje met ijswater veel verbetering bieden voor je bloedsomloop. Door ervoor te zorgen dat het bloed weer makkelijker terug kan stromen naar je hart.

Toch is het verstandig om hier enige discipline en een duidelijke methode voor te ontwikkelen. Op die manier kun je namelijk alle voordelen bevorderen en de kans op complicaties verkleinen.

IJswaterbadje voor je voeten

Voeten in Water

De behandeling die wij aanraden is bedoeld voor een periode van vijftien dagen. Je kunt je voeten het beste ’s avonds laten weken in ijswater. Zodat je lichaam kan ontspannen en zoveel mogelijk kan profiteren van de vele voordelen.

Je hoeft hier helemaal niet veel tijd voor vrij te maken. Het enige wat je namelijk hoeft te doen, is je voeten vijftien seconden onderdompelen in ijswater.

Wat heb je nodig?

  • Een bak die groot genoeg is voor je voeten, zodat beide voeten volledig onder kunnen worden gedompeld in het ijswater.
  • Water
  • Ongeveer 18 ijsblokjes

Hoe pas je deze behandeling toe?

  • Zodra je alle benodigdheden bij de hand hebt, doe je het water samen met de ijsblokjes in de bak. Wacht even tot het water volledig is afgekoeld. Vervolgens dompel je je voeten onder in het ijswater, zodat beide voeten volledig onder water staan.
  • De eerste paar seconden kan dit een beetje pijn doen. Maak je echter geen zorgen, je ledematen zullen het water snel verwarmen. Dit is te danken aan de wet van thermodynamica: een warmer lichaam biedt warmte aan een kouder lichaam, tot beide dezelfde temperatuur bereiken.
  • Na vijftien seconden kun je je voeten weer uit het water halen.

Zoals we eerder ook al aangaven, zal deze eenvoudige behandeling ervoor zorgen dat je lichaam beter wordt voorzien van zuurstof, waardoor je spieren, botten en organen in staat zullen zijn om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tegelijkertijd helpt deze behandeling om je lichaam te beschermen tegen aanvallen van microben en bacteriën die altijd in de lucht aanwezig zijn en simpelweg zitten te wachten op het juiste moment om toe te slaan.

Misschien ook interessant om te lezen:
8 dingen die je iedere dag kunt doen voor gezonde voeten

Je voeten weken in ijswater dient ook als geneesmiddel

Afweer

Dusver hebben we alleen nog laten zien dat deze behandeling handig is om problemen bij voorbaat te voorkomen. Deze behandeling is echter ook geweldig wanneer je reeds last hebt van verkoudheid of griep.

In het geval je verkouden bent of last hebt van griep, is het de bedoeling dat je deze procedure vier uur achter elkaar herhaalt. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je koorts daalt. Dit zorgt er ook voor dat je immuunsysteem zichzelf krachtiger kan opstellen tegen infecties en ziektekiemen.

Je kwaal zal binnen een paar dagen verdwenen zijn en daarmee ook het ongemak dat het veroorzaakte.

In dit geval is het verstandig om af te wisselen tussen koud en warm water, om het lichaam te ondersteunen bij het elimineren van gifstoffen en andere schadelijke elementen. Deze combinatie versterkt het lichaam en zorgt ervoor dat restanten van gifstoffen uit het lichaam worden gedreven.

Zoals je kunt zien, zit er niet veel waarheid achter het idee dat je water moet vermijden wanneer je verkouden en grieperig bent.

Daarom is deze eenvoudige en goedkope behandeling een geweldige manier om schadelijke factoren die je dagelijkse bezigheden belemmeren af te weren. Bovendien helpt het je om je voeten te ontspannen, zodat je voldoende energie hebt om een nieuwe dag aan te kunnen.

Het zal je helpen om tot rust te komen en is een goede manier om aan te geven dat je even wat tijd voor jezelf neemt. Op dit moment ben je klaar met je verplichtingen.

Nu ben jij aan de beurt. Benieuwd om het eens te proberen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Block JE. Cold and compression in the management of musculoskeletal injuries and orthopedic operative procedures: a narrative review. Open Access J Sports Med. 2010;1:105–113. Published 2010 Jul 7.
  • Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: how good is the evidence? International Journal of Sports Medicine.
  • Mooventhan A, Nivethitha L. Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci. 2014;6(5):199–209. doi:10.4103/1947-2714.132935
  • White GE, Wells GD. Cold-water immersion and other forms of cryotherapy: physiological changes potentially affecting recovery from high-intensity exercise. Extrem Physiol Med. 2013;2(1):26. Published 2013 Sep 1. doi:10.1186/2046-7648-2-26

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.