Het belang van het ontsmetten van de badkamer

Wanneer we schoonmaken, ontsmetten we vaak niet op de juiste manier. We stellen je enkele trucjes voor. Ontdek ze in dit artikel.
Het belang van het ontsmetten van de badkamer

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

De badkamer is één van de meest gebruikte kamers in het huis. Tegelijkertijd is het één van de meest vervuilde. Daarom is het regelmatig ontsmetten van de badkamer zo belangrijk. Om je badkamer schoon te maken kan je gebruik maken van vele tips.

De voornaamste besmettende bestanddelen in de badkamer zijn bacteriën en schimmels. Vochtigheid is hiervan de eerste oorzaak. Zorg er dus voor dat je de badkamer altijd ventileert en dat deze ruimte droog blijft.

Nog een andere alledaagse oorzaak van besmetting zijn urine en resten van ontlasting in de toiletpot. Om die reden moet je er een gewoonte van maken het reservoir volledig leeg te maken.

Bovendien trekken de resten van zeep en shampoo schimmel aan. Hetzelfde gebeurt met tandpasta. Bovendien veroorzaken ze vervelende vlekken in de wastafel.

Je moet de badkamer minstens één keer per week grondig ontsmetten. Dagelijks kan je wat kleinere voorzorgsmaatregelen nemen en schoonmaken. Dit zal helpen om het risico op infectie te verminderen.

Waar begin je met het ontsmetten van de badkamer?

Ontsmetten van de badkamer: het toilet

Voordat je start met het ontsmetten van de badkamer is het eerste wat je moet doen handschoenen aantrekken. Want op die manier vermijd je dat je handen rechtstreeks in contact komen met bacteriën. Bovendien beschermen ze je handen tegen de bijtende effecten van schoonmaakproducten.

Een andere aspect waarmee je rekening moet houden, is het belang van specifieke producten voor elk deel van de badkamer. Dit zijn de basismiddelen voor het schoonmaken van de badkamer: vlekverwijderaars, desinfecterende producten en bleekmiddel.

Wees voorzichtig en gebruik niet dezelfde reinigingsmiddelen voor elk onderdeel van de badkamer. Je moet één borstel of doek voor elke zone gebruiken.

De toiletpot en de badkuip of de douche zijn de delen van de badkamer waar de meeste ziektekiemen opstapelen. Met de vloer en de muren moet je ook voorzichtig zijn. Onthoud ook dat zich in de afvoer resten van zeep, shampoo en haren ophopen.

Voordat je de douche of het bad schoonmaakt, moet je eerst al deze resten wegnemen. Gebruik een vochtige spons met bleekmiddel of met vlekverwijderaar want dit zal helpen om de schimmel te verwijderen van de muren.

Voor de beste resultaten moet je de toiletpot met bleekmiddel reinigen. Het is belangrijk dat je de randen goed schoonmaakt. Want op deze plaats hoopt zich veel vuil op. De zitting kan je schoonmaken met een doek met een desinfecterend product of met bleekmiddel.

Wanneer je aan de wastafel begint, ruim dan eerst de resten van tandpasta en haren op. Er kan ook wat gruis uit het water achtergebleven zijn. Doorweek een spons met bleekmiddel. Want daarmee kan je de volledige wastafel ontsmetten. Daarna maak je het met veel water schoon.

Je mag uiteraard de vloeren en de muren van de badkamer niet vergeten. Een doek met heet water, zeep en bleekmiddel is doeltreffend voor dit werkje. Het is ook belangrijk dat je alle resten van het reinigingsmiddel verwijdert nadat je het aangebracht hebt.

Welke fouten maken we bij het ontsmetten van de badkamer?

Ontsmetten van de badkamer: fouten
  1. Weinig of niet ventileren. Sommige mensen zijn gewend met de ramen en de deur open de badkamer te ontsmetten. Open ramen of een luchtontvochtiger zullen vermijden dat schimmel zich vormt als gevolg van de vochtigheid.
  2. Het douchegordijn vergeten. Het douchegordijn komt in contact met water. Dat is de reden dat zich daar schimmel ophoopt. Je moet dit gordijn reinigen met een doek die je nat maakt in water met veel zout. Ook aangelengd bleekmiddel werkt doeltreffend.
  3. De handdoeken niet vervangen. Omdat ze vochtig zijn, stapelen bacteriën zich op in handdoeken. De ideale situatie is dat je ze één keer per week vervangt. Doe ook hetzelfde met de douche- en de wastafelkleedjes.
  4. De accessoires niet schoonmaken. Je plaatst je tandenborstel in een beker. Hierin hoopt zich veel schimmel op. Deze schimmel zal op de borstelhaartjes terechtkomen. We raden je dus aan alle accessoires in de badkamer met water en zeep schoon te maken.
  5. De spiegel vergeten. Azijn en water werken erg goed om de spiegel te reinigen. Je kan ook een gewone spiegelreiniger gebruiken.

Eenvoudige trucjes om de badkamer te ontsmetten

Ontsmetten van de badkamer: tips
  • Een mengsel van azijn en water is een krachtig middel om alle soort vuil dat zich in de douche ophoopt te verwijderen. In het geval van roest kun je een oplossing bereiden van heet water, citroen en zout.
  • Om vlekken van de afvoer te verwijderen kan je zuiveringszout en water gebruiken. Het is wel belangrijk dat je heet water gebruikt want op die manier bereik je de beste resultaten.
  • Is er sprake van erg hardnekkige vlekken, dan is alcohol de meest doeltreffende keuze. Voor elk deel alcohol neem je zes delen water. Meng beide bestanddelen en breng het mengsel aan op de plaats met vlekken. Laat het enkele minuten inwerken. Daarna maak je het schoon met water.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista Del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.