Zeven onfeilbare tips om schimmel te verwijderen

Behalve het gebruiken van producten om schimmel te verwijderen, is het belangrijk om de ruimte te ventileren om alle schimmels en zwammen te doden en slechte geurtjes te voorkomen.
Zeven onfeilbare tips om schimmel te verwijderen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 01 november, 2022

Het kan best handig zijn om te weten hoe je schimmel kan verwijderen. Schimmel thuis is een probleem dat veroorzaakt kan worden door de materialen waarvan het is gemaakt, het impact van het klimaat en gebrek aan goede ventilatie.

Schimmel is lastig en het is een risico voor de gezondheid, omdat het zich snel kan verspreiden en een perfect klimaat voor mijten, stof en nare geurtjes kan creëren.

Er ontstaan lelijke vlekken op de muren en in hoeken en na verloop van tijd kan je lichaam allergische reacties gaan vertonen en kun je ademhalingsproblemen krijgen. Het zorgt er ook voor dat de verf op de muren van kleur gaat veranderen en af kan gaan bladderen.

Gelukkig zijn er een paar natuurlijke methodes die je kunt gebruiken waarmee je de schimmel kunt verwijderen. Zo worden meer problemen voorkomen en de getroffen gebieden zien er weer schoon en fris uit.

Hieronder zullen we de zeven beste natuurlijke tips laten zien om van schimmel af te komen voordat je naar de chemische middelen hoeft te grijpen. Laten we eens kijken.

7 tips om schimmel te verwijderen

1. Witte azijn

Azijn

Witte azijn is een van de beste natuurlijke producten om schimmel uit je huis te verwijderen. Je kunt het overal op gebruiken, van badkamermuren tot kleding en zelfs in de keuken.

Hoewel het niet erg lekker ruikt, is witte azijn de beste oplossing om schimmel en nare luchtjes te vernietigen.

Benodigdheden:

 • 125 ml witte azijn
 • 125 ml water
 • Een spuitfles

Instructies:

 • Verdun eerst de witte azijn met het water en giet het in de spuitfles.
 • Schud de fles goed en spuit daarna de oplossing op de schimmelvlekken in je huis.
 • Laat het vervolgens drogen aan de lucht.
 • Herhaal dit daarna dagelijks, gedurende een week.
 • Als de vlekken hardnekkig zijn, gebruik dan alleen azijn.

2. Open de ramen

Het openen van de ramen is een simpele manier om schimmel, mijten en ander vuil te voorkomen. De circulerende lucht helpt om kamers op een natuurlijke wijze te drogen en verandert de omgeving waarin schimmels en bacteriën in groeien. 

Dit verklaart waarom we onze huizen ventileren als we van vieze luchtjes af willen die binnen blijven hangen.

3. Bedek vlekken niet

Veel mensen plaatsen hun meubels en andere voorwerpen voor de vlekken op de muren om ze te verstoppen. Het probleem met het bedekken van deze vlekken is dat het voorkomt dat de lucht circuleert en zo de groei van schimmel bevordert.

Het beste is dus om de meubels een beetje van de vlekken vandaan te zetten zodat er genoeg ruimte is om de lucht te laten circuleren.

4. Hang natte kleding niet binnen

Een van de meest gemaakte fouten die de groei van schimmel en nare geurtjes in huis veroorzaakt, is het binnen ophangen van de was om hem te laten drogen. Hierdoor ontstaat schimmel, kleding wordt niet goed droog en er ontstaat een nare geur die moeilijk te verwijderen is.

5. Zuiveringszout

Zuiveringszout

Een ander goedkoop alternatief om van schimmel en geurtjes af te komen is gewoon zuiveringszout. Zuiveringszout is een niet-agressief ingrediënt dat een antibacteriële functie heeft en goed tegen schimmel en nare geurtjes is.

Instructies:

 • Wrijf wat zuiveringszout op het getroffen gebied en laat het twee uur intrekken.
 • Verwijder het met behulp van een borstel.
 • Je kunt ook een beetje zuiveringszout in kleine potjes doen en die in de kast zetten om schimmel te voorkomen.

6. Zeezout

Zeezout is een natuurlijk ingrediënt dat kan helpen bij het bestrijden van schimmel in afgesloten ruimtes. Het desinfecteert, neutraliseert sterke geuren en voorkomt de vorming van zwarte vlekken.

Instructies

 • Doe wat zeezout in kleine potjes of zakjes en zet het in je kasten.
 • Ververs het een keer per maand.

7. Boraxpoeder

Borax

Boraxpoeder kan gebruikt worden als antischimmelmiddel dat, in tegenstelling tot bleekmiddel, niet zo agressief is en niet schadelijk is voor het milieu. Hoewel je het voor een aantal verschillende dingen kunt gebruiken in en om het huis, is het goed om te weten dat het een heel goed middel is tegen schimmel.

Instructies:

 • Zorg ervoor dat je handschoenen aan hebt als je borax gebruikt.
 • Verdun eerst een eetlepel in twee liter water.
 • Breng het daarna aan op de getroffen gebieden met een borstel.
 • Laat het vervolgens een uur intrekken.
 • Wrijf het daarna af met een schone doek.

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om van de schimmel in onze huizen af te komen. Volg alle instructies in dit artikel goed op en je kunt voor altijd gedag zeggen tegen schimmelproblemen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.