Zeven tips om mijten in je huis te verminderen

Mijten kunnen lang overleven, dus het beste is om kleding seizoensgebonden te wassen en te verwisselen, evenals om beddengoed te wassen voor gebruik.
Zeven tips om mijten in je huis te verminderen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 maart, 2018

Mijten zijn microscopische organismen die leven op stoffen of soortgelijke oppervlakken. Mijten in je huis verzamelen zich vooral in de slaapkamer (matrassen en kussens zijn hun favoriete plekken) en ze kunnen allergieën en ziekten veroorzaken.

Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je mijten in je huis kunt verminderen.

Wat zijn mijten?

Wat zijn mijten?

Mijten zijn een subklasse van spinachtigen en niet meer dan enkele millimeters lang. Ze hebben diverse woonplekken en hebben zowel land- als mariene gebieden gekoloniseerd. Zelfs op extreme locaties zoals woestijnen, hoge bergen en bij hete bronnen komen ze voor.

Veel mijten voeden zich met mos, bladeren, varens, stengels en bloemen, terwijl anderen leven op gewassen (ongedierten).

Sommige veroorzaken allergieën bij mensen en andere zijn dierlijke parasieten. Allergieën worden veroorzaakt door de uitwerpselen van de mijten en dode exemplaren (die we niet zien, maar die zich ophopen in het huis).

Stofmijten zijn in elke omgeving te vinden en kunnen worden ingeademd zonder dat dat je je daarvan bewust bent. Zo kunnen ze blijvende allergieën of astma veroorzaken.

Dit type mijt is overvloedig aanwezig in matrassen, dekens, lakens, kussens en banken en kan tot drie maanden leven. In die periode kunnen een mijt tot wel honderd eieren leggen.

Hun favoriete reproductietijden zijn de herfst en het voorjaar.

Onder stofmijtallergiesymptomen kunnen we onder andere vinden:

 • Loopneus
 • Niezen (vooral in de ochtend)
 • Verstopte neus
 • Vochtige en jeukende ogen
 • Roodheid van de huid
 • Piepende ademhaling

Hoe kun je mijten in je huis verminderen

Door hun kleine formaat en het feit dat ze te vinden zijn op elke plaats die we gewoonlijk gebruiken, zoals het bed of de bank, realiseren we ons vaak niet dat ze onze kamer of slaapkamer hebben overgenomen tot de eerste symptomen beginnen.

Daarom is reiniging essentieel voor het voorkomen van allergieën of astma die veroorzaakt wordt door huismijt.

Hier zijn enkele handige tips om mijten in je huis te verminderen:

1. Vervang het beddengoed regelmatig

Mijten voeden zich vooral met stof en dode huid. Als we slapen, verliezen we deeltjes en kunnen de micro-organismen zich ermee voeden.

Probeer daarom om de een of twee weken de lakens en hoezen te vervangen.

2. Was op hoge temperaturen

Was op hoge temperaturen

Alle beddengoed moet zo heet mogelijk worden gewassen (het liefst op 60°C). Je kunt je wasmachine op die temperatuur instellen.

Aarzel niet om een krachtig reinigingsmiddel van goede kwaliteit te gebruiken. We raden producten aan die eucalyptus-, theeboom- of cederolie bevatten voor een nog hogere effectiviteit.

 • Of je nu koud of warm water gebruikt, je moet ook een soort bleekmiddel gebruiken dat geschikt is voor kleding.
 • Was je beddengoed niet samen met andere kleding om te voorkomen dat de mijten van het ene object naar het andere overgaan.
 • Na het wassen kun je de wasmachine met heet water doorspoelen om de parasieten volledig te verwijderen.
 • Laat je kleding de hele dag in de zon hangen nadat ze in de droger zijn geweest.

3. Gebruik wekelijks de stofzuiger

Je stofzuiger is niet alleen goed voor de vloer, maar kan ook worden gebruikt voor de bank, gordijnen, stoelen (afhankelijk van de bekleding), het bed, en nog meer.

Met andere woorden, alle meubels of plaatsen waar mensen liggen of zitten en dode huidcellen kunnen achterlaten.

 • Om ervoor te zorgen dat de stofzuiger zijn werk goed kan doen, moet de stofzuiger een microfilterzak met twee lagen bevatten die stofdeeltjes en mijten tegelijkertijd opvangt.
 • Houd er rekening mee dat het stofzuigen van oppervlakken geen garantie is dat deze ziekteverwekkers en hun allergenen zullen verdwijnen.
 • Het voordeel is dat het stof en de deeltjes waarmee ze zich voeden sterk gereduceerd worden. Vergeet niet je stofzuiger te onderhouden zodat deze goed functioneert.

4. Stoomreinigen

Stoomreinigen

Dit is vooral belangrijk als je vloerbedekking hebt. Deze optie lost vuil op en doodt kiemen en mijten ook op zowel het oppervlak als in de diepere delen van de stof.

Na het reinigen moet je een droger of ontvochtiger gebruiken, omdat de vochtigheid de ideale omgeving kan creëren voor bacteriën om zich te verzamelen en zo de aandacht van deze micro-organismen te trekken.

Bovendien raden wij je aan geen stofdoek te gebruiken, omdat ze allergenen in de lucht verspreiden. In plaats daarvan is het beter om een vochtige doek of een dweil te gebruiken voor droge oppervlaktes.

5. Was je opgeslagen kleding

Het is vrij gebruikelijk om dekens en warme kleren op te slaan wanneer de zomer begint en ze dan tevoorschijn te halen zodra de winter begint.

 • Voordat je ze op het bed legt of draagt, raden we je aan om ze eerst te wassen.
 • Gedurende de tijd dat ze in een doos of onder het bed lagen, hebben de mijten zich vermenigvuldigd en de opsluiting overleefd.

6. Gebruik kunststof beschermhoezen

Lakens

Stofbestendige anti-allergene beschermhoezen zijn verkrijgbaar in winkels en zijn gemaakt van dichtgeweven stof om te voorkomen dat de mijten zich hier kunnen vestigen.

Kussens zijn het beste als ze gemaakt zijn met synthetisch opvulmateriaal. Ook de meest geschikte matrassen bevatten visco-elastisch schuim.

7. Neem afscheid van knuffeldieren en kleden

Om te voorkomen dat mijten schade toebrengen aan je gezondheid, kun je het beste de gebieden en voorwerpen waar ze kunnen gedijen, zoals knuffelbeesten en kleden, verminderen.

We raden je ook aan niet op de bank te slapen om te voorkomen dat ze zich daar ophopen en dat je zo weinig mogelijk voorwerpen hebt die stof kunnen aantrekken.

Een minimalistische decoratie kan belangrijk zijn. Vergeet ook niet om ruimtes minstens één keer per week te ventileren om mijten in je huis te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.