30+ geweldige manieren om zuiveringszout te gebruiken

Zuiveringszout is veelzijdig en universeel beschikbaar en goed voor alles. In dit artikel noemen wij een aantal manieren op zuiveringszout te gebruiken.
30+ geweldige manieren om zuiveringszout te gebruiken

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 28 juli, 2022

Als je een lijst zou maken van de producten die je altijd bij de hand zou moeten hebben, zou zuiveringszout aan de top staan. Het is veelzijdig en universeel beschikbaar en het zal je helpen in je hele huis, van schoonmaakmiddel tot middel voor je persoonlijke hygiëne, evenals bij het elimineren van insecten. Het maakt alles makkelijker. Hierbij een aantal manieren op zuiveringszout te gebruiken.

Natriumbicarbonaat, zuiveringszout of baking soda is een wit poeder dat direct oplost in water (in het bijzonder warm water) en het heeft een zoute en enigszins zure smaak.

Het heeft duizenden toepassingen, is niet giftig bij inname en zal geen huidreacties veroorzaken, maar kan wel oogirritatie veroorzaken. Wil je meer leren over een aantal van de verbazingwekkende toepassingen van zuiveringszout? Lees het volgende artikel om dit uit te vinden!

Populairste manieren om zuiveringszout te gebruiken

Zet alle schoonmaakmiddelen en andere items die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu aan de kant en begin met het gebruik van zuiveringszout rond het huis en voor je persoonlijke hygiëne.

Voor mondhygiëne

Natriumbicarbonaat kan worden toegepast als een zelfgemaakte tandpasta, een uitstekend alternatief voor de commerciële producten. Het is een perfecte witmaker, die de adem verfrist, tandsteen vermindert en gaatjes voorkomt.

Het kan worden gebruikt in combinatie met gewone tandpasta of direct op de borstel. Gorgelen met een oplossing van baking soda en water elimineert slechte geuren en halitose.

Zuiveringszout in een kom

Het kan ook worden gebruikt om kunstgebitten en beugels schoon te maken. Bereid een oplossing van twee eetlepels zuiveringszout in een kopje water. Laat vervolgens het kunstgebit of de beugel weken zodat het kan worden schoongemaakt.

Uiterlijke verzorging

Natriumbicarbonaat werkt als een zelfgemaakte deodorant dankzij de eigenschappen die zuren van de huid neutraliseren en okselgeurtjes elimineren.

Maak een pasta met een beetje water en breng het aan. Als je last hebt van roos, wrijf dan een handvol zuiveringszout op de hoofdhuid en was je haar normaal. Herhaal dit zes keer.

Misschien is dit ook een interessant artikel:
Tips om overmatig zweten te verhelpen

Een andere oplossing is om zuiveringszout toe te voegen aan je gebruikelijke shampoo. Het zal zorgen voor gladder haar en minder klitten. Je kunt ook een regenererend masker voor je huid maken.

Bevochtig je gezicht en breng een dun laagje zuiveringszout aan op de huid. Laat het een paar minuten zitten en spoel het af met veel water. Wees voorzichtig en zorg dat het niet in je ogen komt.

Ecologische schoonmaakproducten voor het huis

Zuiveringszout ontstopt pijpen, reinigt zilver, verwijdert schimmel van het douchegordijn (gemengd met zeep en azijn), reinigt toiletten (breng aan op het oppervlak en laat ‘s nachts zitten met een scheutje azijn, veeg ‘s ochtends af met een doek), kan worden gebruikt als wasverzachter (1/4 kop per wasbeurt) en verwijdert schimmel en zeepresten van badkamertegels (los twee eetlepels zuiveringszout op in een halve liter water).

Zuiveringszout en eieren

Het is geweldig voor het reinigen van kookgerei, vooral potten en pannen met aangebrand voedsel (voeg twee eetlepels zuiveringszout toe aan regulier afwasmiddel, laat dit ‘s nachts inwerken en was dan af zoals gewoonlijk).

Het elimineert ook vlekken op de muren en reinigt meubelen (strooi een beetje op een spons of natte doek), reinigt sportartikelen (vier eetlepels per liter warm water), verwijdert olie- en vetvlekken in het tapijt (bestrooi en wrijf met een natte kwast) en verfrist matrassen.

Geurverwijdering

In aanvulling op het elimineren van de mondgeuren  elimineert zuiveringszout ook onaangename geuren in de koelkast (zet een open doos in de koelkast).

Het verfrist kussens (strooi er een beetje op, laat een tijdje zitten en stofzuig of schud het af), schoenen (strooi een beetje in de schoen), theedoeken en doeken (laat weken in een oplossing van twee eetlepels zuiveringszout en twee kopjes warm water) en een afwasmachine (voeg een half kopje toe aan elke afwasbeurt).

Zuiveringszout elimineert ook geuren in vuilnisbakken en recyclingcontainers, verfrist kasten (dezelfde procedure als in de keuken), verfrist voertuigen (strooi op stoffen zitplaatsen en stofzuig na vijftien minuten) en kattenbakken (bedek de bodem met zuiveringszout voordat je de korrels toevoegt) en huisdierkussens (dezelfde techniek als met kussens).

Een bakje met zuiveringszout

Ongediertebestrijding

Heb je last van mieren die rozen opeten of je keuken binnenkomen? Maak dan een streep van zuiveringszout langs al je deuren en ramen.

Als je hond of kat regelmatig last heeft van vlooien of je wilt ze afweren, bereid dan een mengsel van zuiveringszout en zout en strooi dit over beddengoed en in hoeken of andere plekken waar huisdieren zich regelmatig bevinden. Laat het 24 uur liggen en stofzuig daarna.

Maak een mengsel van half deel zuiveringszout en een half deel suiker als je kakkerlakken wilt verdrijven uit je huis. Breng het aan op plekken in de keuken.

Verdun een eetlepel zuiveringszout in een liter water als je last hebt van ongedierte of schimmels bij je planten. Gebruik dit om de aangetaste planten mee af te spoelen. Je kan het mengsel ook met een doek gebruiken om het blad te reinigen.

Voor je gezondheid

Een lepel met baking soda

Zuiveringszout verlicht het ongemak dat geassocieerd wordt met muggenbeten en zonnebrand (pas het toe gemengd met water als een crème) en verlicht vermoeide voeten (meng drie eetlepels zuiveringszout in een badje van warm water en laat de voet) hierin weken.

Het is een krachtige maagzuurremmer en vermindert brandend maagzuur (drink een glas warm water met een halve theelepel baking soda). 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.