De beste ontbijtjes zitten boordevol energie

Aangezien het ontbijt de eerste maaltijd van de dag is, is het verstandig om er voedingsmiddelen in te verwerken die je lichaam voorzien van voldoende energie om de dag goed van start te gaan. Kijk daarom eens naar enkele van de beste ontbijtjes!
De beste ontbijtjes zitten boordevol energie
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 26 september, 2022

Misschien voel je je ’s ochtends nog altijd vrij lusteloos – wellicht is het lastig om je dag te beginnen en loop je er tot de middag bij als een zombie. Als dit zo is, dan kan het zijn dat er een paar essentiële voedingsstoffen ontbreken in je ontbijt. In dit artikel hebben we daarom de beste ontbijtjes voor je op een rijtje gezet die je lichaam gelijk voorzien van een flinke dosis energie.

Wat zijn de beste ontbijtjes?

Een Voorbeeld Van Enkele Van De Beste Ontbijtjes

Er zijn nog genoeg mensen die niet weten hoe belangrijk het is om te ontbijten. Het zorgt ervoor dat je lichaam gedurende de dag voldoende energie heeft.

Misschien ben je eraan gewend om een kopje koffie te drinken terwijl je je klaarmaakt om de deur uit te gaan. Of misschien heb je wel de gewoonte ontwikkeld om helemaal op lege maag op pad te gaan.

Als je gedurende de dag genoeg energie wilt hebben, dan is het belangrijk om bij het ontbijt gezonde koolhydraten te consumeren. De beste ontbijtjes bevatten bronnen van glucose die je lichaam kan omzetten in brandstof.

Een voordeel van dit soort voedingsmiddelen is dat ze je lichaam voor langere tijd voorzien van energie zonder al te veel calorieën te bevatten.

Naast de juiste koolhydraten, raden we je ook aan om voldoende magere eiwittenen en fruitsmoothies te consumeren. Met name tijdens de zomer voorzien deze je lichaam van de voedingsstoffen die het nodig heeft om zijn batterij volledig op te laden.

Bepaalde alternatieven voor melkproducten met lactose zijn amandelmelk of havermelk. Ze zijn geweldig om de grote hoeveelheden vet en cholesterol die zuivelproducten bevatten te vermijden. Dat geldt met name volle melkproducten.

Voordelen

De beste ontbijtjes bieden allerlei voordelen. Ze houden niet alleen je eetlust in bedwang. Ze zorgen er ook voor dat je stofwisseling opgang wordt gebracht. Daarnaast voorkomen ze dat je gedurende de dag teveel zult eten.

In tegenstelling tot wat doorgaans wordt gedacht, helpt een gezond ontbijt juist om gewichtsverlies te bevorderen. Tevens houden ze de drang naar eten in bedwang. Je hoeft alleen maar te kiezen voor de juiste voedingsmiddelen, zoals fruit en volkoren granen.

Ben je er niet aan gewend om ’s ochtends veel te eten? Dan kun je proberen om je ontbijt beetje bij beetje groter te maken.

Ook is het belangrijk om zo vroeg mogelijk het avondeten te nuttigen. Eet minimaal drie uur voordat je naar bed gaat niets meer. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je ’s ochtends hongeriger wakker wordt. Daardoor zal het makkelijker zal zijn om een volledig ontbijt te nuttigen.

Bereidingstips voor de beste ontbijtjes

Een Voorbeeld Van Enkele Van De Beste Ontbijtjes

Wanneer je ’s ochtends niets eet, wordt je lichaam gedwongen om op zijn reserves in te teren.

Onthoud dat je lichaam, wanneer je zeven of meer uur niets hebt gegeten, alle energie heeft verbruikt. Wanneer je vervolgens in de ochtend wakker wordt, is het belangrijk om je batterij opnieuw op te laden.

 • Een goed ontbijt (dat energierijk en gezond is) zou eiwitten, complexe koolhydraten en groente en fruit moeten bevatten.
 • Het is zeer belangrijk om te kiezen voor volkoren granen en granen die veel vezels bevatten. Zo zorg je ervoor dat je lichaam niet al binnen een paar uur alles weer heeft verbrand.
 • Als je je ontbijt lopend of in de bus of auto moet opeten, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een broodje met gekookte ei en een handje nootjes.
 • Wij raden aan om bewerkt voedsel te vermijden. Dit soort voedsel zorgt ervoor dat je cholesterolgehalte omhoog gaat.
 • Probeer minstens drie keer per week Griekse yoghurt te eten (vanwege de eiwitten). Zorg ervoor dat elke portie minder dan vijf gram suiker bevat.

Vijf voedingsmiddelen voor de beste ontbijtjes

Wellicht lijkt het je lastig om ’s ochtends al gelijk vijf verschillende ingrediënten naar binnen te moeten werken. Na een tijdje zul je echter zien hoeveel voordelen het biedt om een ontbijt te nuttigen dat eiwitrijk en tegelijkertijd vetarm is.

Dit zal niet alleen lichamelijke voordelen bieden, maar ook emotionele. Er is niets zo fijn als een paar minuutjes doorbrengen met je gezin voordat je je dagelijkse verplichtingen moet vervullen.

Daarom raden wij aan om de volgende voedingsmiddelen in je dieet op te nemen om de beste ontbijtjes samen te stellen:

1. Koffie

Een hoop mensen hebben een vrij slecht beeld van deze drank. Maar koffie kan in de juiste hoeveelheden juist een geweldige manier zijn om je lichaam te voorzien van iets meer energie.

Cafeïne helpt om je humeur te verbeteren en je mentale prestatievermogen te bevorderen. Bovendien kan het ook vermoeidheid verminderen en je stofwisseling versnellen.

Let echter wel op: Drink niet meer dan één kopje in de ochtend en één kopje in de middag.

2. Noten

Noten zijn zeer rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels. Hoewel ze ook vrij calorierijk zijn, zorgen ze er tevens voor dat je langer vol zit en daardoor minder behoefte hebt om te snacken tussen je maaltijden door.

Noten bevatten vitamine E, magnesium en mangaan. Ze verkleinen het risico op diabetes en hartziekte. Bovendien gaan ze geweldig samen met producten als yoghurt en melk.

3. Eieren

Ook van eieren wordt gedacht dat ze slecht zijn voor je gezondheid. Eén gekookt ei voorziet je lichaam echter van zes gram gezonde proteïne, en kan helpen om lichaamsvet te verminderen (met name rond je middel).

Een ei bij het ontbijt verbetert de hersenfunctie, houdt je cholesterolgehalte in balans en helpt zelfs om maculadegeneratie te voorkomen. Daarnaast zal het ook helpen te voorkomen dat je gedurende de dag overbodige calorieën naar binnen werkt.

4. Lijnzaad

Lijnzaad Behoort Tot De Beste Ontbijtjes

Deze kleine zaadjes zitten boordevol voedingsstoffen.

Lijnzaad bevat omega 3-vetzuren, vitamine B1, vezels en magnesium (naast andere mineralen).

Een eetlepel lijnzaad gemengd met wat vruchtensap of yoghurt kan helpen om je bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte te verlagen.

5. Haver

Haver is een onmisbaar ingrediënt voor een gezond en energierijk ontbijtje. Je kunt haver combineren met yoghurt, melk of sap, zowel in de vorm van havermoutpap of muesli.

Daarnaast voorziet haver je lichaam van een heleboel voedingsstoffen, zoals vezels, ijzer en magnesium. Een van de voornaamste voordelen die haver biedt is echter dat het helpt om de eetlust in bedwang te houden.

Na het eten van haver zal je maag urenlang vol zitten en zul je minder snel geneigd zijn om te snacken tussen je maaltijden door.

Nog een paar voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen zijn:

 • Yoghurt (vooral Griekse yoghurt)
 • Vers fruit (in vorm van sap, een smoothie of gewoon rauw)
 • Kwark
 • Groene thee (om minder cafeïne binnen te krijgen)

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Better Health Chanel. Breakfast. Victoria State Government. Department of Health.
 • Fernández Morales, I., Aguilar Vilas, M. V., Mateos Vega, C. J., & Martínez Para, M. C. (2008). Relación entre la calidad del desayuno y el rendimiento académico en adolescentes de Guadalajara (Castilla-La Mancha). Nutricion Hospitalaria.
 • Herrera, A. (2013). El Desayuno Y Su Importancia ¿Es Realmente El Desayuno Una Necesidad Fisiológica O Un Hábito Saludable? Revista Gastrohnup.
 • Kuang H, Yang F, et al. The impact of egg nutrient composition and its consumption on cholesterol homeostasis. Cholesterol. Agosto 2018.
 • Lenzi de Almeida K. C, Spreafico Fernandes F, et al. Efecto de la semilla de linaza (Linum usitatissimum) en el crecimiento de ratas wistar. Revista Chilena de Nutrición. Diciembre 2008. 35 (4): 43-451.
 • Lezcano, E. P. (2010). Cereales para el desayuno. Alimentos Argentinos.
 • Ros E. Health benefits of nut consumption. Nutrients. Julio 2010. 2 (7): 652-682.
 • Pittaluga A, Barreca D, et al. Health benefits related to tree nut consumption and their bioactive compounds. International Journal of Molecular Science. Junio 2021. 22 (11): 59-60.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.