Vijf groenten die makkelijk te kweken zijn

Ben je op zoek naar een paar groenten die makkelijk te kweken zijn? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!
Vijf groenten die makkelijk te kweken zijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het dagelijks eten van groenten is een gewoonte die je kan helpen om af te vallen en om je gezondheid op verschillende vlakken te verbeteren. En er zijn veel soorten groenten die makkelijk te kweken zijn.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen zouden regelmatig deel uit moeten maken van je dieet.

Sommige groenten zijn echter niet altijd vers verkrijgbaar bij de supermarkt en soms kunnen ze zo duur zijn dat je ze maar laat liggen en op zoek gaat naar andere opties.

Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat er genoeg groenten bestaan die je met behulp van een paar eenvoudige trucjes gemakkelijk zelf opnieuw kunt laten groeien. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is gebruik maken van het deel dat je normaal gesproken zo in de vuilnisbak zou gooien.

Omdat dit misschien ingewikkelder klinkt dan het eigenlijk is, delen we in dit artikel een paar van deze groenten die makkelijk te kweken zijn. Je kunt ze zelf opnieuw laten groeien en we laten je zien hoe makkelijk dit is.

Kom erachter over welke groenten we het hebben!

Groenten die makkelijk te kweken zijn

1. Sla

Sla Kweken

Sla is een calorie-arme groente die het lichaam voorziet van een goede hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die de stofwisseling, de nierfunctie en het hart ondersteunen.

Een klein slastronkje is al genoeg om een hele nieuwe slakrop te krijgen. Dat is ideaal om salades van te maken of toe te voegen aan smoothies.

Hoe ga je te werk?

  • Snijd drie centimeter van het onderste gedeelte van een slablad af en dompel dit onder in een kom water.
  • Zodra je ziet dat er wortels beginnen te ontstaan, wacht je nog een paar dagen tot het blad ook aan de bovenkant begint te groeien.
  • Plant het blaadje dan in een pot in de tuin om het groeiproces te voltooien.

2. Selderij

Selderij is een groente die erg veel smaak geeft aan een hoop gerechten die we allemaal dagelijks maken. Bovendien zit selderij ook boordevol voedingsstoffen.

Je kunt oude selderijstengels gebruiken  om zelfs thuis selderij te kweken, omdat het een van de groenten die makkelijk te kweken is. En je hebt  de zekerheid dat je plantje 100% vers en biologisch is.

Hoe ga je te werk?

  • Snijd drie centimeter van de bodem van een selderijstengel en leg het stukje in een kom, met de gesneden kant naar boven toe.
  • Voeg dan voldoende water toe om de onderkant te bedekken.
  • Bewaar de kom op een zonnige plek en voeg regelmatig vers water toe tot de wortels zich beginnen te vormen.
  • Zodra je ziet dat de wortels eruit geschoten zijn, plant je de selderij over in de grond of in een pot en wacht je tot de plant begint te groeien.

3. Asperges

Asperges zijn heerlijk, veelzijdig, en vooral supergezond.

Deze dunne stengels zijn in de afgelopen jaren erg populair geworden, niet alleen omdat ze een belangrijke bron van voedingsstoffen zijn, maar ook omdat ze kunnen helpen om gewichtsverlies te bevorderen.

Hoewel het ook vrij makkelijk is om zaadjes te planten, kun je ook een goede oogst creëren door gebruik te maken van volwassen stengels.

Hoe ga je te werk?

  • Bewaar de stengels van een paar rijpe asperges en plant deze in wat losse aarde.
  • Zorg ervoor dat je de stengels regelmatig en voorzichtig water geeft, waarbij je uitkijkt dat de aarde niet te nat wordt, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de wortels gaan rotten.
  • Deze plant heeft gedeeltelijk zonlicht nodig en de aarde moet gevoed zijn met biologische kunstmest.
  • Eén à twee jaar nadat je je stengels geplant hebt, zul je je eerste asperges kunnen oogsten.

4. Basilicum

Basilicum wordt al sinds de oudheid gebruikt in de keuken en om natuurlijke middeltjes te brouwen.

Net als selderij, is dit een plant die je heel makkelijk zelf thuis kunt kweken. Er zijn maar een paar stukjes stengel voor nodig.

Hoe ga je te werk?

  • Snijd van een paar stengeltjes de onderkant eraf en leg deze in een kopje met water.
  • Zet dit kopje op een plek waar de stengeltjes direct zonlicht zullen vangen en zorg ervoor dat de stengels ondergedompeld blijven in water tot je ziet dat er wortels beginnen te ontstaan.
  • Zodra dit gebeurt, plant je de stengels over in een pot waar ze verder kunnen groeien.

5. Wortels

Wortels Kweken

Ook deze groente, die voor zo veel gerechten kan worden gebruikt, kun je gemakkelijk zelf opnieuw laten groeien. Dat kan door gebruik te maken van het deel dat jij, net als waarschijnlijk iedereen, altijd gewoon weggooit.

Hoewel je op deze manier geen hele nieuwe wortel zult krijgen, zal wel een groot deel van de groente opnieuw groeien.

Hoe ga je te werk?

  • Snijd drie centimeter van de bovenkant van een wortel af. Steek hier rondom een paar tandenstokers in, zodat je de wortel op de rand van een glas kunt laten hangen.
  • Doe dan wat water in het glas tot aan de onderkant van je stukje wortel.
  • Bewaar het glas op een plek waar je wortel direct zonlicht zal vangen. Voeg gaandeweg meer water toe zodat de onderkant van de wortel altijd onder water blijft staan.
  • Zodra je ziet dat er wortels uit beginnen te schieten, plant je je wortel over in een pot.

Klaar om deze tips zelf thuis eens uit te proberen? Nu weet je hoe je gebruik kunt maken van je groenterestjes om opnieuw groenten te laten groeien. Er staat niets je meer in de weg om deze tips om zelf groenten die makkelijk te kweken zijn in de praktijk te brengen. Dan kan je langer genieten van heerlijke, verse groenten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.