5 dingen die je gezichtsvermogen je misschien vertelt over je lichaam

Je gezichtsvermogen kan beïnvloed worden door vermoeidheid en andere aanverwante aandoeningen. Maar je ogen kunnen ook verschillende problemen over problemen in andere delen van je lichaam weergeven. Afhankelijk van de kleur kunnen er bijvoorbeeld problemen zijn met je lever of je galblaas.
5 dingen die je gezichtsvermogen je misschien vertelt over je lichaam

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je gezichtsvermogen is een van de vijf menselijke zintuigen. Je ogen zijn dan ook een van de meest noodzakelijke organen in het dagelijks leven van ieder mens.

Er zijn gevallen van mensen die blind zijn, die een normaal dagelijks leven kunnen leiden. Zij ontwikkelen de andere zintuigen beter. Maar mensen met een normaal  gezichtsvermogen kunnen zich niet voorstellen om zonder dit zintuig te leven.

ogen

Er is iets dat alle mensen die een goed gezichtsvermogen hebben graag willen. En dat is dat je je gezichtsvermogen zo goed mogelijk te houden.

Maar in de praktijk blijkt dit iets te zijn dat erg moeilijk is.

In de eerste plaats is er een eindeloze lijst met dingen en apparaten dat gebruikt wordt om te werken en te studeren. Denk maar eens aan computer, mobiele telefoons en televisies.

Deze apparaten veroorzaken stress voor je ogen. In het verloop van de tijd kunnen deze het ontstaan van problemen met je gezichtvermogen opleveren.

Daar komt bij dat je met je gezichtsvermogen problemen aan andere organen kan identificeren. Daarom zou je geen tijd moeten verspillen als je een probleem ontdekt.

Het doel is om goed op te letten zodat je het eerste signaal van problemen in andere delen van je lichaam kunt identificeren.

1. Onregelmatig gezichtsvermogen

Het is mogelijk dat dit een teken is van opgestapelde stress. Het kan ook veroorzaakt worden door dat je ogen te veel bloot worden gesteld aan te fel afgestelde apparaten, zoals je mobiele telefoon of computers.

Maar een onregelmatig gezichtsvermogen kan ook een teken zijn van een ander soort probleem. En dat is veel erger dan dat je je voor kunt stellen.

  • Stel, je kunt normaal gesproken prima zien. Maar plotseling wordt je blik gedeeltelijk geblokkeerd door een soort van wolken. Dit is een indicatie dat je een ontsteking in je ogen hebt.
  • In de meest ernstige gevallen verlies je gedurende een paar minuten je geheel je gezichtsvermogen. Dit wijst op cerebrovasculaire problemen.

2. Geel gekleurde ogen

oogproblemen

Het is niet heel gebruikelijk dat de iris van je ogen geel verkleurd is. De iris is het gedeelte van je oog dat gekleurd is. Normaal gesproken zijn ze bruin, groen of blauw. Maar ze kunnen ook geel zijn.

Maar als we het hebben over tekenen van problemen in je lichaam, let dan op je hele oog. Als zelfs het oogwit (sclera) geel verkleurd is dat een duidelijk teken.

Gele ogen wijst op een aandoening aan je lever. Dit betekent dat er iets aan de hand is met je lever, je galblaas of de galwegen.

In de meeste gevallen kan dit veroorzaakt worden door een overschot aan bilirubine in je lichaam. Dit wordt door je lever geproduceerd.

3. Troebel zicht

Een grote groep mensen heeft een soort van wolk over hun zicht. Dat maakt het hen onmogelijk om te zien zoals dat zou moeten.

Volgens oogheelkundigen is dit probleem veel voorkomend. Mensen die hier last van hebben zeggen dat het net is of iemand smurrie in hun oog heeft gegooid.

  • Dit betekent dat de persoon wellicht staar aan het ontwikkelen is.
  • Dit probleem treedt regelmatig op bij oudere patiënten.
  • Maar dit kan ook voorkomen bij jongere mensen.

4. Hangende oogleden

oogleden

Het geleidelijk ontstaan van rimpels en het verlies van nutriënten in je huid is een veel voorkomend probleem bij oudere mensen. Dit geldt vooral voor het gebied rond je gezicht.

Dit ontstaat door het verstrijken van de tijd, door een overmaat van onzuiverheden in je lichaam en vergelijkbare andere factoren.

Over het algemeen veroorzaakt het verlies aan nutriënten dat de oogleden gaan hangen. Maar dit symptoom kan ook optreden als er oogproblemen zijn.

Een aandoening die prosis genoemd wordt veroorzaakt een onregelmatige verzakking van je oogleden. En het maakt hierbij niet uit hoe oud de persoon in kwestie is.

Er zijn andere factoren die invloed hebben op dit probleem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onregelmatigheden in je immuunsysteem. Of aan een hersentumor.

5. Sterretjes zien

Sterretjes kunnen je voor de ogen verschijnen als je snel opstaat van een stoel of snel uit bed komt.

De sterretjes die alleen jij kunt zien en de plotselinge verandering in circulatie zorgen ervoor dat je je duizelig en gedesoriënteerd voelt.

Daarnaast kun je sterretjes zien als je visuele problemen hebt. Hieronder vallen ook problemen zoals glaucoom.

De symptomen van deze aandoeningen verschijnen zeer plotseling en zijn onvoorspelbaar. Ze wijzen op een scheiding van je retina en de rest van je oog.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mery, D. (2004). Visión por Computador. Computer. https://doi.org/10.1111/j.1752-1734.2009.01350.x
  • Lewington, D. (1996). 2020 vision. Managerial Auditing Journal. https://doi.org/10.1039/c6qo00867d
  • Machín, Y. F. (2015). Síndrome de visión de la computadora en trabajadores de dos bancos metropolitanos de un área de salud. Revista Cubana de Oftalmología.
  • Quintero-Fong, J. L., Orozco, D., & Meza, J. S. (2013). Respuesta visual del mutante “ojos amarillos” de Anastrepha ludens (Diptera: Tephritidae) a esferas de colores. Acta Zoológica Mexicana (Nueva Serie).
  • He, R., Fang, C., Wang, Z., & McAuley, J. (2016). Vista. In Proceedings of the 10th ACM Conference on Recommender Systems – RecSys ’16. https://doi.org/10.1145/2959100.2959152

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.