Problemen met je lever? 9 signalen dat gifstoffen zich opstapelen in de lever

Herken de signalen, voordat het te laat is en je een ernstige leverziekte ontwikkelt. Bepaalde veranderingen geven aan dat er een buitensporige hoeveelheid afvalstoffen zich opstapelt in dit zuiverende orgaan.
Problemen met je lever? 9 signalen dat gifstoffen zich opstapelen in de lever

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Neem problemen met je lever serieus. De lever is immers een van de belangrijkste organen in het lichaam. Het is het op één na grootste orgaan, na de huid. De lever is verantwoordelijk voor de basisfuncties van de gezondheid.

De taak van de lever is om dagelijks het bloed te zuiveren van gifstoffen en cellen die het lichaam niet langer nodig heeft.

De lever is ook verantwoordelijk voor de synthese van koolhydraten en lipiden. Vitaminen A, D, E en K worden door de lever ook opgeslagen. Die vitaminen zijn de basis voor het onderhouden van een goede fysieke en mentale energie.

Hoewel de lever een uitscheidingsorgaan is, kan een teveel aan gifstoffen toch een goed functioneren van dit orgaan belemmeren. Daardoor zal ook je gezondheid worden beïnvloed.

De lever is dagelijks in staat zichzelf te reinigen, maar wanneer de lever overwerkt is, worden zijn taken moeilijker. Door de overbelasting kan de lever de zuiveringsprocessen niet optimaal uitvoeren. Dit leidt tot problemen met je lever.

Het lichaam waarschuwt je als de lever afvalstoffen opstapelt. Het is dus belangrijk om deze symptomen te herkennen. We geven je een overzicht van een aantal signalen. Pak ze op tijd aan met een ontgiftingsplan.

Laten we eens kijken wat de waarschuwingstekens zijn dat je misschien problemen met je lever hebt!

Leer de waarschuwingssignalen van problemen met je lever

1. Verandering in de kleur van de urine en van de uitwerpselen

Urine

Veranderingen in kleur en geur van urine en feces zijn mogelijke aanwijzingen van verschillende interne gezondheidsproblemen.

Hoewel de symptomen veroorzaakt kunnen worden door een probleem van het urinesysteem of van het darmstelsel, zijn ze ook een belangrijk symptoom om problemen met je lever tijdig vast te stellen.

Als het lichaam goed gehydrateerd is, heeft de urine gewoonlijk een lichtgele kleur. Bij geelzucht echter zal de urine donkerder zijn van kleur.

Bovendien zal een lever die verzadigd is door gifstoffen, een lichtere kleur veroorzaken van de uitwerpselen. Soms zijn de uitwerpselen zelfs zwart.

2. Krampen en maagontsteking

Hoewel het moeilijk is vast te stellen of krampen en buikontsteking veroorzaakt worden door de lever, kan je die diagnose ook niet uitsluiten.

Aanhoudende krampen zijn een aanwijzing dat de lever niet correct werkt en dat de lever problemen heeft om afvalstoffen te verwijderen. 

Wat ook vaak voorkomt, is dat men voortdurend last heeft van ontstekingen, die bijna altijd vergezeld gaan van winderigheid.

3. Overgevoeligheid van de huid door problemen met je lever

Huidirritatie

Opstapeling van afvalstoffen in de lever uit zich bijna altijd in huidsymptomen. Onverklaarbare jeuk, irritatie en droogheid kunnen veroorzaakt worden door een vergiftigd leversysteem.

De symptomen zullen waarschijnlijk verbeteren met een hydraterende crème, maar omdat het een inwendig probleem betreft, zullen de symptomen terugkeren.

4. Zure reflux

Zure reflux is verbonden met ziekten die het spijsverteringsstelsel en het leversysteem beïnvloeden. 

Hoewel zure reflux bijna altijd veroorzaakt wordt door slechte eetgewoonten en bepaalde voedingsstoffen, kan het soms toch betekenen dat afvalstoffen zich opstapelen.

5. Diarree als gevolg van problemen met je lever

Veel verschillende toestanden kunnen diarree veroorzaken. Problemen met je lever en complicaties van de galblaas zijn enkele mogelijke oorzaken.

Wanneer diarree blijft voortduren zonder een schijnbare oorzaak, dan is het mogelijk dat de lever schreeuwt om ontgifting.

6. Vermoeidheid

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een toestand die je niet alleen moe maakt. Het veroorzaakt ook zwakheid, lethargie en het onvermogen om je dagelijkse taken uit te voeren.

Als de lever door gifstoffen overwerkt is, is het vermogen om bloed te filteren verzwakt. Als gevolg zullen je mentale en fysieke prestaties verminderen. Je zal het gevoel krijgen dat je steeds meer rust nodig hebt.

7. Een plots verlies van de eetlust

Hoewel het normaal is om in verschillende omstandigheden de eetlust te verliezen, is het toch belangrijk om er speciale aandacht aan te geven als het een gewoonte wordt.

Voor sommige mensen is het beter om geen eetlust te voelen, maar als dit enkele dagen blijft duren, kan het leiden tot voedingstekort en andere ongewenste reacties.

8. Vochtophoping door problemen met je lever

Vochtophoping

Vochtophoping komt eigenlijk meer voor bij mensen met nierziekten. Het kan echter ook door problemen met je lever worden veroorzaakt.

Ontstekingen treden gewoonlijk op in de voeten, de benen en andere lichaamsdelen. Je kan controleren of je vocht vasthoudt. Duw je vinger in de huid. Blijft de afdruk zichtbaar gedurende enkele seconden, dan is sprake van vochtophoping.

9. Een gelige huid door een teveel aan afvalstoffen in de lever

Geelzucht of een gelige huid is het resultaat van de opstapeling van bilirubine. Bilirubine is een pigment in de gal. Gal wordt geproduceerd in de lever. Het speelt een erg belangrijke rol in het verteringsproces.

Wanneer de lever het moeilijk heeft om gifstoffen uit het bloed te filteren, dan stapelt bilirubine zich op in de bloedsomloop. Dat veroorzaakt een verkleuring van de huid.

Denk je dat je lijdt aan twee of meer van de voornoemde symptomen? Overweeg dan om een ontgiftingsprogramma te volgen. Raadpleeg ook altijd je arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Buey, L. García, F. González Mateos, and R. Moreno-Otero. “Cirrosis hepática.” Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado 11.11 (2012): 625-633.
  • García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
  • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de alimentación para la población española.” Nutrición Clínica y dietética hospitalaria 30.1 (2010): 4-14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.