Maagontsteking bestrijden met zelfgemaakte middelen

Maagontsteking kan gepaard gaan met vervelende symptomen zoals winderigheid en buikpijn. Gelukkig zijn er huismiddeltjes die hulp kunnen bieden.
Maagontsteking bestrijden met zelfgemaakte middelen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Maagontsteking is een veel voorkomend probleem, vooral bij vrouwen. Het ontstaat ​​als gevolg van een slechte combinatie van voedsel, teveel eten, stress, spijsverteringsstoornissen, menstruatie of constipatie. 

Dit vervelende probleem zorgt ervoor dat je buik er meer opgeblazen uitziet. Het kan ook gepaard gaan met andere vervelende symptomen zoals winderigheid en buikpijn.

Om maagontstekingen te voorkomen is het daarom erg belangrijk om je voedingsgewoonten aan te passen. Vermijd daarom de voedingsmiddelen die irritatie kunnen veroorzaken.

Echter, als je bedenkt dat maagontsteking onvermijdelijk is, zijn er een aantal zelfgemaakte middelen die een enorme hulp kunnen bieden om dit probleem te verminderen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn de sleutel tot de bestrijding van maagontsteking en het verkrijgen van een plattere buik. Dit soort voedingsmiddelen zorgen namelijk voor veel voordelen voor de gezondheid.

Het is daarom zeer belangrijk om ze regelmatig op te nemen in je dieet. We raden aan om tussen de twee en vier porties per dag van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten te eten. Denk bijvoorbeeld aan cranberries, appels, uien, knoflook, selderij enzovoort.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels

Vezelrijke voeding tegen maagontsteking

Een goed dieet moet onder meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels bevatten. Die zullen je namelijk helpen met het verbeteren van de spijsvertering. Ze zorgen ook voor andere voordelen, zoals een plattere buik.

Als je last hebt van maagontsteking kan het verhogen van de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels helpen om het te bestrijden. Tot deze voedingsmiddelen behoren: groenten en fruit, volkoren granen, volkoren meel en rijst.

Kruidnagel

Kruidnagel wordt speciaal aanbevolen voor wanneer de maag lijdt aan een chronische ontsteking. In deze gevallen raden wij aan om twintig druppels in een half glas water te drinken. Doe dit elke ochtend op een lege maag.

Dit middel helpt om winderigheid, die de neiging heeft om voor te komen wanneer je last hebt van maagontsteking, te bestrijden.

Citroenwater

Citroenwater tegen maagontsteking

Citroen heeft alkalische eigenschappen die helpen bij het neutraliseren van maagzuur. Daardoor kunnen veel gezondheidsproblemen worden voorkomen. Als je last hebt van maagontsteking raden wij daarom aan om elke dag een glas warm citroenwater op een lege maag te drinken.

Kaneel

Kaneel is wereldwijd een zeer populaire specerij, die sinds oude tijden wordt gebruikt voor het behandelen en voorkomen van die vervelende maagontsteking. Een kaneelinfusie kan ideaal zijn voor de bestrijding van buikpijn. Ook zou het de de spijsvertering kunnen verbeteren en vermindert het de vervelende ontsteking in dit gedeelte van je lichaam.

Om het te maken meng je gewoon een theelepel kaneelpoeder in een kopje water. Laat het vervolgens staan gedurende vijftien minuten. Je kunt het daarna zoeten met honing.

Andere specerijen

Specerijen tegen maagontsteking

Kruiden zoals venkel, komijn en oregano worden ook aanbevolen voor de bestrijding van maagontsteking en winderigheid.

Venkel is een kruid dat wordt gekenmerkt door zijn antiseptische eigenschappen en is erg nuttig bij de bestrijding van diarree en maaggassen.

Komijn is een kalmerend middel en een diureticum en wordt aanbevolen voor de bestrijding van het vasthouden van vocht en ontsteking.

Oregano tenslotte kan de spijsvertering verbeteren. Het is een diureticum en het kan goed zijn voor je lever.

Infusies van medicinale planten

Kruideninfusies of thee zijn ook zeer populair geworden vanwege hun spijsverterings- en diuretische eigenschappen. Ze helpen je om je lichaam te reinigen en de strijd aan te gaan met die vervelende maagontsteking.

Het drinken van twee of drie koppen van zo’n infusie per dag kan maagontsteking al behandelen en voorkomen.

Het helpt ook bij andere verwante spijsverteringsproblemen. De beste infusies hiervoor zijn: kamille, gember, munt, groene munt, salvia, oregano of basilicum.

Verminder de consumptie van zout

Verminderde consumptie zout tegen maagontsteking

Hoewel dit op zich geen remedie is, is het erg belangrijk om deze tip in gedachten te houden. Het is namelijk de sleutel tot het bestrijden en het voorkomen van maagontsteking. Het overmatig consumeren van zout of natrium draagt bij aan een vervelend opgeblazen gevoel. Het kan namelijk vochtretentie veroorzaken.

Sap om maagontsteking te bestrijden

Dit krachtige sap is geweldig voor de bestrijding van die vervelende maagontsteking omdat je diuretische en zuiverende voedingsmiddelen met elkaar mengt.

Deze voedingsmiddelen zullen je helpen bij het voorkomen van het vasthouden van vocht. Tegelijkertijd geven ze de spijsvertering een boost.

ingrediënten

  • 1 schijf ananas
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • Sap van een citroen
  • 1 glas zuiver water
  • Een beetje honing

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een blender, meng het vervolgens gedurende een paar minuten. Drink dit sap daarna op een lege maag, dertig minuten voor het eten van het ontbijt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.