Tien eenvoudige manieren om je lever te ondersteunen

Artisjokken en het water waarin je artisjokken kookt zijn geweldige middelen om je lever te zuiveren en het aantal vetcellen, die de leverfunctie ernstig kunnen belemmeren, te verminderen.
Tien eenvoudige manieren om je lever te ondersteunen

Laatste update: 12 november, 2018

Waarom zou het verstandig zijn om je lever te ondersteunen? De lever wordt gezien als een perfect laboratorium dat in staat is om allerlei functies uit te voeren die belangrijk zijn om je gezondheid en welzijn te onderhouden.

De lever zuivert je lichaam van gifstoffen en dode cellen. Bovendien verwerkt het vet, koolhydraten en proteïnen. Het zuivert je bloed en slaat onmisbare vitaminen op die je lichaam hard nodig heeft.

Zoals je kunt zien doet je lever een hoop voor jou, waardoor je jezelf af kunt vragen wat jij voor je lever zou kunnen doen. Welke gezonde gewoontes kan ik mezelf aanleren? Hoe kan ik mijn lever verzorgen?

Maak je in ieder geval geen zorgen. In dit artikel laten we zien wat voor kleine veranderingen je zou kunnen doorvoeren om je lever te ondersteunen. Let dus goed op.

1. Cichoreiwortelthee

Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt om de lever te zuiveren. Er worden allerlei therapeutische toepassingen aan toegeschreven. Maar de voornaamste eigenschap is het vermogen om bloed te zuiveren en de lever te ondersteunen.

Het is een natuurlijk middel dat gebruikt kan worden als een goede aanvulling op behandelingen die bedoeld zijn om galstenen tegen te gaan en geelzucht te genezen. Daarnaast kan het helpen om constipatie te behandelen en hoofdpijn te verzachten.

Je kunt het beste deze thee te drinken bij het ontbijt of na het avondeten.

2. Artisjokken

Als er één groente is die werkelijk perfect is om leverproblemen tegen te gaan, dan is het wel de artisjok. Als je bijvoorbeeld last hebt van leververvetting, dan zou het verstandig zijn om regelmatig artisjokken te eten.

Deze groente kan ervoor zorgen dat er minder vet in je lever achterblijft en dat leverweefsel hersteld wordt, waardoor de kans op cirrose kleiner wordt.

Je kunt gekookte artisjok eten met een klein scheutje olijfolie eroverheen of het water waarin je de artisjokken gekookt hebt opdrinken, gemengd met een beetje citroensap. Dit is een geweldig middeltje.

3. Thee van paardenbloem en munt

Muntthee

In een artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Global Healing Center staat dat we de lever zouden moeten zien als het filtertje in een aquarium. Als er te veel viezigheid en gifstoffen in dit filter aanwezig zijn, dan raakt het hele aquarium vervuild en zullen de visjes die erin zwemmen ziek worden.

Hetzelfde gebeurt in onze lever. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat onze lever voorzien wordt van alles wat hij nodig heeft om ons lichaam naar behoren te kunnen blijven filteren.

Eén manier om dit te bereiken, is door een thee te maken van vijf gram paardenbloem en vijf gram munt. Dankzij de eigenschappen die deze kruiden hebben, kunnen we ze gebruiken om vet in de lever af te breken, de galuitscheiding te bevorderen, gifstoffen te verwijderen en de spijsvertering te verbeteren.

Kortom, aarzel niet om dit eenvoudige middeltje eens te proberen.

4. Zeg ‘ja’ tegen bietensap om je lever te ondersteunen

Bieten zijn knollen die een aantrekkelijke dieprode kleur hebben en een frisse, aardachtige smaak. Bovendien zitten bieten vol voedingsstoffen die goed zijn voor je lever. Ze zorgen ervoor dat je lever sterker wordt en beter in staat zal zijn zich te regenereren en te zuiveren.

Gebruik bieten bijvoorbeeld om een lekkere smoothie van te maken en drink deze twee à drie keer per week. Meng hiervoor de bieten met een glas water en een halve appel. Je lichaam zal je zeer dankbaar zijn.

5. Eet voor je lever knoflook op een lege maag

Knoflook

Door elke ochtend op een lege maag een knoflookteen te eten en deze weg te spoelen met een glas water, help je je lichaam om vanaf het begin van de dag al gewend te raken aan het verwijderen van gifstoffen.

Dit natuurlijke antibioticum is rijk aan allicine en selenium, twee essentiële bestanddelen die de lever sterker maken. Het is het dus meer dan waard om regelmatig knoflook te consumeren!

Wil je meer weten? Lees dan: Voordelen van het dagelijks eten van knoflook

6. Je lever houdt van citroen

Dit belangrijke en veelzijdige orgaan heeft dagelijks vitamine C nodig. Je lichaam kan deze vitamine zelf niet aanmaken of synthetiseren. Het is een vitamine die we alleen binnen kunnen krijgen via voedsel. Daarom is het een goed idee om elke dag citroensap te drinken.

Meng het sap van een halve citroen gewoon met een glas warm water en drink dit op. Daarnaast raden we aan om minstens één keer per week ook drie gram baking soda aan dit mengsel toe te voegen. Dankzij de geweldige eigenschappen die deze ingrediënten hebben, krijg je een alkalisch drankje dat geweldig is voor je lever. Zoals je ziet hoeft het niet moeilijk te zijn om je lever te ondersteunen!

7. Dagelijks een kopje witte thee

Witte Thee

Deze natuurlijke drank is rijk aan antioxidanten, zelfs nog rijker dan groene thee. Kijk daarom eens in de natuurwinkel bij jou in de buurt of ze toevallig witte thee hebben. Probeer de puurste vorm te kiezen, die zilverachtig van kleur is.

Witte thee is goed voor je lever en gezondheid in het algemeen en je zal er ongetwijfeld veel profijt van hebben deze thee dagelijks te drinken.

8. Melkdistel

Melkdistel verbetert de spijsvertering en voorkomt dat gifstoffen zich in je lever opstapelen en zorgt er in plaats daarvan juist voor dat deze gifstoffen beter verwijderd worden. Bovendien bevordert melkdistel de galproductie en verbetert het de basisfuncties van de lever.

Melkdistel is verkrijgbaar bij reformwinkels en sommige apotheken. Vaak wordt het verkocht in de vorm van capsules of theezakjes.

9. Kies voor groen

Groen

Je dieet zou voldoende kruisbloemige groenten moeten bevatten, zoals broccoli en boerenkool. Ook is het verstandig om rijke salades te bereiden met bittere bladgroenten, die ook goed zijn voor de lever, zoals:

  • Waterkers
  • Rucola
  • Spinazie
  • Andijvie
  • Radijsjes
  • Peterselie

De bittere smaak is een duidelijk teken dat deze voedingsmiddelen goed zijn voor je lever, aangezien de bittere smaak betekent dat deze groenten fytonutriënten bevatten die helpen om het lichaam te zuiveren van gifstoffen.

Daarnaast kunnen deze groenten helpen om je cholesterolgehalte onder controle te houden, je hormonen in balans te houden, vet te verwerken en je bloed te zuiveren. Ze zijn werkelijk fantastisch!

10. Zin in een wandeling?

Elke dag even wandelen is een geweldige manier om je lever te ondersteunen. Ten eerste voorziet wandelen je bloed van zuurstof, verbetert de gezondheid van je hart en bevordert de verwijdering van vetten en gifstoffen.

Een beetje zweten, je spieren in beweging brengen en je hartslag verhogen, kan veel meer goeds doen voor je lichaam dan je misschien zou denken, terwijl het tegelijkertijd ook nog eens goed is voor je lever.

Breng deze tips vandaag nog in de praktijk! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.