7 tips om stress te verminderen als je thuiskomt

· 17 mei 2015

Stress is één van de ergste bedreigingen van je gezondheid. Hartklachten, de kans op een hartaanval en verminderde weerstand zijn mogelijke gevolgen. Hoe kun je jezelf daartegen beschermen? Je zult een paar gewoontes moeten veranderen. Als je thuiskomt is er altijd wel wat te doen, maar je moet eerst een momentje nemen om stil te staan. Daarom geven we je hier een paar eenvoudige tips om je stress te verminderen als je thuiskomt.

Kinderen, het huishouden, koken… Als je thuiskomt zijn er allerlei taken die je werkdag een stuk langer maken. Als je ook nog piekert over problemen, loopt je stress elke dag een beetje verder op, totdat het een vicieuze cirkel is geworden waar je niet meer aan kunt ontkomen. Wat zou je er van zeggen om een paar kleine dingetjes te veranderen? Is het een idee om aan de slag te gaan met de volgende tips om de stress in je leven te verminderen? 

 

Stress verminderen als je thuiskomt: eenvoudige tips

1. Trek je schoenen uit

schoenen uit

Er zijn mensen die zeggen dat het niet gezond is, maar als je na thuiskomst je schoenen uittrekt voel je direct de ontspanning en de rust in je huis. Op blote voeten lopen activeert veel lichaamsfuncties: het stimuleert je bloedsomloop, maakt je bloedvaten sterker, versterkt je zenuwstelsel, vermindert de stress etc. En dat werkt nog beter als je bijvoorbeeld op gras of zand loopt. Het is een ontspannende ervaring die je elke dag kunt beleven door thuis je schoenen uit te trekken.

2. Bewustwording

computer uit

Als je thuiskomt, moet het duidelijk zijn dat de verantwoordelijkheden van je werk gestopt zijn. Je moet altijd een zo goed mogelijk onderscheid hebben tussen werk en privé. Als je thuis bent moet het duidelijk zijn dat het je eigen tijd en je eigen leven is, je echte leven, waar jouw geliefden zijn en waar de dingen zijn die jij belangrijk vindt. Daar kun je het beste van genieten als je de dingen duidelijk scheidt.

3. Ga een eindje wandelen

eindje om

Een half uurtje wandelen is al genoeg, meer heb je niet nodig. Ga bijvoorbeeld even naar het park, loop een blokje om om je spanning los te laten, om je lichaam wat beweging te geven en wat endorfinen aan te maken om de afvalstoffen weg te werken, je lichaam te activeren en je geest tot rust te brengen. Het kost niets en is een mooie manier om stress te verminderen. En als je het samen doet met je geliefde of een vriend(in) werkt het nog beter.

4. Doe een dutje

dutje doen

Je hoeft echt geen uur te slapen. Een dutje van 15 tot 20 minuten is voldoende om je energie weer aan te vullen, verfrist wakker te worden en de spanning te verminderen. Je hoeft niet eens diep in slaap te komen. Ga gewoon even op de bank liggen, leg je voeten omhoog en doe je ogen een paar minuutjes dicht en adem een beetje langzamer. Dat is al voldoende om de stress aan de kant te schuiven en in een ontspannen toestand te komen.

5. Neem een heerlijk bad

in bad

Dit is wel één van de meest ontspannende handelingen die je kunt bedenken. Neem minstens een half uur om een warm bad (of douche) te nemen en laat je lichaam heerlijk van deze warmte genieten. Het laat je zenuwstelsel ontspannen, verlicht pijn en ontstekingen en voert afvalstoffen af.

6. Doe geen twee dingen tegelijk

multi-task

Thuis komen en tegelijkertijd beginnen met koken, de kinderen in de gaten houden, strijken en je agenda raadplegen om te zien wat je morgen moet doen… Hoeveel kun je tegelijk aan als je thuiskomt? Probeer je hiervan bewust te worden, zodat je evenwichtig en rustig kunt blijven en nieuwe stress kunt voorkomen.

7. Geestelijke vermoeidheid

lelie

Ontspan tien minuutjes door na te denken over dingen die jou zelf aangaan. Investeer in tijd voor je zelf, denk na over het heden en over wat je in de toekomst nog wilt. Wees je bewust van wat je allemaal hebt aan positieve punten. Soms belemmert stress je het zicht op de horizon, waardoor alles wat voor jou belangrijk is wazig wordt, net zo lang tot je zelf niet meer weet wat je prioriteiten nou eigenlijk zijn. Jouw gezondheid is het belangrijkste. Ontspan, tover een glimlach op je gezicht en stel je fijne dingen voor. Niet echt moeilijk, toch?