Omgaan met angstgevoelens en de spanningsfactoren die je moet vermijden

Velen van ons zijn het al gewoon allerlei adviezen van anderen te krijgen hoe we met angstgevoelens moeten omgaan. Zinnen als 'Neem de dingen niet zo ernstig', 'Doe het wat langzamer aan', of, 'Verander enkele dingen in je leven' stapelen zich op in onze geest. Maar spijtig genoeg helpen deze tips ons niet echt.
Omgaan met angstgevoelens en de spanningsfactoren die je moet vermijden

Laatste update: 18 april, 2018

Er is een reden waarom we er niet in slagen om open te staan voor die vele tips om met angstgevoelens om te gaan. Dat komt omdat onze geest op een ander niveau werkt. Want allerlei belemmeringen blokkeren onze focus. Die wordt immers volledig beheerst door te veel piekeren, negativiteit en een gebrek aan zelfcontrole.

Het is moeilijk om het “langzamer aan te doen” wanneer onze geest zich in deze toestand bevindt.

Bovendien voelen we ons zelfs op vakantie uitgeput en “alsof we de controle verliezen.” Dit kan ervoor zorgen dat we een angstaanval krijgen.

Anderzijds is het noodzakelijk erop te wijzen dat vele strategieën en adviezen om met angstgevoelens om te gaan zich beperken tot de behandeling van de symptomen. Ze pakken de oorzaak van het probleem niet aan.

Het beoefenen van meditatie, gaan wandelen of zelfs het gebruik van een kalmerend middel kunnen helpen om de symptomen te verzachten. Maar de kwesties die onze angst veroorzaken, zijn nog steeds in ons aanwezig.

Daarom is het noodzakelijk dat we weten wat we moeten vermijden wanneer we last hebben van angstgevoelens.

Op die manier kunnen we de “demonen” in ons hoofd beter begrijpen. Dit zal het mogelijk maken om ze te beheersen, te verzwakken en opnieuw de controle over ons leven te nemen.

1. Probeer niet te piekeren; doorbreek het spoor van “malende” gedachten

Probeer niet te piekeren

Stop! Doorbreek de cirkel van hardnekkige gedachten die je tijdens de dag beroven van je rust en stabiliteit.

  • We moeten ons bewust zijn van het moment waarop een gedachte, een beeld, een zin of een herinnering zich vastzet in onze geest.
  • Zodra we een “malende” gedacht herkennen moeten we onze aandacht afleiden naar iets dat meer ontspannen en positief is.

Sport beoefenen, mandala’s inkleuren of met iemand praten die we vertrouwen zijn enkele van de beste tips om met angstgevoelens om te gaan.

2. Vlucht niet en verberg je niet voor je problemen

Misschien veroorzaakt je baan zoveel angstgevoelens dat je besloten hebt om te stoppen. Misschien zijn je problemen met die belangrijke andere persoon in je leven zo ernstig dat je liever meer tijd buitenshuis doorbrengt en laat thuis komt…

  • Deze gedragingen zijn directe manieren om weg te lopen van onze zorgen en van wat ons in verwarring brengt.
  • Draag de zorgen van vandaag niet over naar morgen. Want als je dit doet, dan stapel je in je geest steeds meer zorgen, angst en frustratie op. Dan zal er geen ruimte meer zijn voor iets anders.

3. Maak je geen zorgen over wat nog niet gebeurd is

Maak je geen zorgen over wat nog niet gebeurd is

‘Als je dit doet, dan zal dat gebeuren.’ Of ‘Als je dit zegt, dan gebeurt dat.’ En nog een ander voorbeeld: ‘Als ik dat verander, dan zal wat ik niet wil dat er gebeurt, zeker gebeuren…’

Herken je jezelf in dit soort gedachten? Bedenk dan dat ze het kenmerk zijn van de meest schadelijke en de meest verzwakkende vorm van angstgevoelens die mensen kunnen ervaren. Rampzalige gedachten houden ons tegen om op een volle en ontvankelijke manier te leven.

Niemand heeft een kristallen bol om te zien wat morgen al dan niet zal gebeuren. Richt je aandacht dus op het heden en houd de negativiteit onder controle.

Ook dit is een interessant artikel: De 3 grote verschillen tussen stress en angst

4. Ontspan en wees niet zo “dwingend” voor jezelf…

Personen die meer dan eens een angstaanval meegemaakt hebben, vrezen dat het zich opnieuw zal voordoen. Soms maken ze zich zoveel zorgen over zich herhalende aanvallen dat hun angst inderdaad nieuwe aanvallen veroorzaakt.

  • We moeten vermijden dat we onszelf teveel in de gaten houden. Controle van onze hartslag, ons hartritme en gedachten als “Als ik daar naar binnenga zal ik zenuwachtig worden” of “Als ik dat doe, zal ik de controle verliezen,” zijn dingen die ons niet helpen.
  • We moeten dus leren om deze gewoonte te veranderen. Dit zal het mogelijk maken om op een open manier te leven en te leven met meer vertrouwen. Dan zullen we onze angsten het hoofd kunnen bieden. Want op deze manier vinden we rust en stabiliteit.

5. Probeer niet om zonder angst te leven want daar draait het niet om

Probeer niet om zonder angst te leven want dat is niet de sleutel

Dit is een fout die heel vaak gemaakt wordt: we denken dat angst een vijand is die we koste wat kost moeten vermijden.

  • Maar het geheim van één van de beste adviezen om met angst om te gaan is het vinden van evenwicht. Aanvaard dat je leeft met angstgevoelens maar zorg ervoor dat ze je niet beheersen.
  • We moeten inzien dat angst een deel is van elk menselijk wezen. Het helpt ons om te overleven en te vermijden dat we onnodige risico’s nemen. Het geeft ons zelfs de energie en de motivatie om te krijgen wat we willen hebben of bereiken.
  • Maar wanneer angstgevoelens een emotie wordt die ons verlamt, ons onder controle houdt of ons berooft van ons geluk dan is het tijd om in actie te komen.

We moeten uitzoeken wat de oorzaak van het probleem is. Het is belangrijk dat we even gaan zitten en een gesprek voeren met onszelf. Zo kunnen we de negatieve gevoelens omvormen tot positieve.

6. Wanneer je lijdt aan angstgevoelens kun je sommige mensen beter uit de weg gaan

Dit klinkt misschien vreemd. Maar soms kan de kern van onze angst veroorzaakt worden door een bepaalde persoon die ons dagelijks berooft van ons geluk.

  • Die persoon kan je partner zijn, of een gecompliceerde, schadelijke relatie die ons verandert in iemand die we niet zijn.
  • Dit kan de hele situatie zijn zoals bijvoorbeeld je werkomgeving. Misschien kun je hier niet volledig aan wennen.
  • Het kan ook te maken hebben met ons gezin. Misschien voelen we ons niet op onze plaats of kwetsbaar.

Het beste wat we in dit geval kunnen doen, is bepalen wat de hoofdoorzaak is van onze angstgevoelens. Op basis daarvan ontwerpen we dan mogelijke “ontsnappingsroutes” of acties om het probleem op te lossen.

7. Stop niet met leven. Besef dat angst je berooft van kostbare tijd

Besef dat angst je berooft van kostbare tijd

Zelfs al beseffen we het niet, dit is wat er gebeurt. Angstgevoelens stelen onze levens, onze wil, onze hoop en zelfs onze identiteit.

  • Tips om met angst om te gaan helpen ons om te voorkomen dat angst ons verandert in een andere persoon. Dit kan iemand zijn die we niet zo leuk vinden en die totaal niet lijkt op de persoon die we vroeger waren.
  • Laat niet toe dat dit gebeurt! Laat deze “identiteitsdief” jouw persoonlijkheid en je geluk niet stelen. Want je zal zonder iets achterblijven. Neem de controle in handen, grijp de teugels en ga op zoek in jezelf. Vind het probleem en de mogelijke oplossingen.

Onthoud dat het noodzakelijk is om dit probleem vanuit verschillende dimensies te benaderen. Op die manier kunnen we angstgevoelens leren beheersen.

Medicatie is nuttig. Maar we moeten ook gebruik maken van cognitieve gedragstherapie, ontspanningstechnieken en de steun van familie en vrienden. Zo kunnen we op de beste manier een evenwicht vinden in al de adviezen om met angstgevoelens om te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Robinson, O. J., Vytal, K., Cornwell, B. R., & Grillon, C. (2013). The impact of anxiety upon cognition: perspectives from human threat of shock studies. Frontiers in human neuroscience, 7, 203.
  • Hofmann, S. G., Sawyer, A. T., Witt, A. A., & Oh, D. (2010). The effect of mindfulness-based therapy on anxiety and depression: A meta-analytic review. Journal of consulting and clinical psychology, 78(2), 169.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.