Natuurlijke middelen om je bloeddruk te verlagen

Wanneer de spanning stijgt, kunnen we onze zenuwen kalmeren door enkele druppels essentiële olie van lavendel op een doek aan te brengen en deze natuurlijke geur in te ademen.

Artsen noemen een hoge bloeddruk de “stille doder”, omdat het zoveel negatieve effecten heeft op het lichaam. Gebrek aan beweging, slechte voeding en de algemene levensstijl die we vandaag hebben, kunnen het probleem veroorzaken. Als je last hebt van een te hoge bloeddruk kan je deze natuurlijke remedies proberen om het onder controle te krijgen. Lees er meer over in onderstaand artikel.

Oorzaken en symptomen van hypertensie

Zoals hierboven reeds vermeld kan een hoge bloeddruk tal van oorzaken hebben. Een sedentaire levensstijl, te veel zout innemen, gebrek aan beweging etc. kunnen allemaal bijdragen tot de aandoening. Maar ook hormonale wijzigingen, nieraandoeningen, hartaandoeningen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en contraceptiva en de overmatige consumptie van alcohol kunnen de aandoening ook erger maken.

De meest voorkomende symptomen van een hoge bloeddruk zijn hoofdpijn, kortademigheid, overmatig zweten, een hoge pols, troebel zicht, duizeligheid, oorsuizen, neusbloedingen, nervositeit, slapeloosheid, zwakte, moeheid, hartkloppingen en het zien van donkere vliegende/wervelende vlekken of objecten.

Bloeddruk Meten

Een hoge bloeddruk is een gevaarlijke aandoening en kan beroertes, hartaanvallen en nierfalen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat we onze bloeddruk onder controle houden. Meet dus minstens één keer per week je bloeddruk. Onthoud dat er geen minimumleeftijd staat op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, hoewel de meeste mensen wel ouder dan 30 jaar zijn. De bloeddruk wordt gemeten om na te gaan hoe hard het hart moet werken om bloed door het lichaam te pompen (systolisch) en hoe lang het rust tussen elke slag (diastolisch).

Natuurlijke behandelingen voor hypertensie

 • Doe een citroen in de blender (inclusief schil en pitjes) en voeg er een handvol peterselie aan toe. Mix goed en drink er een klein kopje van in de ochtend, op een lege maag. Beide ingrediënten zijn natuurlijke diuretica die helpen om overtollig vocht weg te werken (wat hoge bloeddruk zou kunnen veroorzaken). Je kan er ook voor kiezen om een glas citroensap gemengd met eenzelfde hoeveelheid water te drinken.
 • Eet elke dag een kom havermout met sinaasappelsap, melk, yoghurt of gewoon water. Deze gewoonte zal je niet enkel helpen je bloeddruk onder controle te houden, maar ook je cholesterol. Het bevat bovendien zeer veel vezels, die constipatie voorkomen.
Yoghurt met Haver

 • Selder is echt fantastisch tegen een te hoge bloeddruk. Je kan het makkelijk in je dagelijkse dieet toevoegen (salades, soepen, etc). Het is een zeer goed natuurlijk diureticum, dat de bloeddruk helpt controleren.
 • Donkere chocolade (hoe donkerder hoe beter) bevat bestanddelen die de bloeddruk verlagen. Je vermijdt echter beter witte chocolade of melkchocolade.
 • Drink drie koppen groene thee per dag. Studies hebben aangetoond dat dit je bloeddruk zal verlagen.
 • Je kan nooit te veel knoflook in je dieet hebben. Het helpt namelijk tegen vele aandoeningen. In dit geval bevordert het de verwijding van de aders en voorkomt het de vorming van bloedklonters. Een teenje knoflook per dag is voldoende. Je kan er ook voor kiezen om een thee te maken met een geplet teentje knoflook in een kop heet water. Voeg eventueel wat citroensap toe voor de smaak of honing om het wat zoeter te maken.
 • Meidoornbessen zijn erg populair voor het verlagen van de bloeddruk en zijn een van de effectiefste natuurlijke remedies. Het wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende hartaandoeningen, zoals hartfalen, angina en hoge bloeddruk. Het help de hartspier te versterken en verbetert de kwaliteit van het bloed dat wordt rondgepompt. Het opent ook bloedvaten en verbetert de zenuwgeleiding. Dit alles zal de bloeddruk helpen verlagen. Maak een thee van meidoornbessen en drink een kop per dag.
 • Maak een smoothie van komkommer en water. Drink elke dag.
 • Bevochtig een doek met enkele druppels essentiële olie van lavendel en adem het in door je neus. Deze thuisremedie is vooral nuttig voor plotse pieken in de bloeddruk.
Lavendel

 • Breng een handvol olijfblaadjes in een liter water aan de kook. Giet af en bewaar in een glazen bak. Drink er tot twee koppen per dag van.
 • Kook de twee blaadjes van de zuurzak en twee sinaasappelen in een halve liter water. Laat de vloeistof vervolgens afkoelen en giet het dan af. Drink tot twee koppen van deze thee per dag.
 • Doe een ui (in stukjes gesneden), zeven teentjes knoflook (geplet) en wat citroensap in een kom. Gier er water overheen totdat alle ingrediënten onder staan. Laat het zo een nacht staan. In de ochtend giet je de vloeistof af en drink je meteen een kop op een lege maag. Doe dit negen achtereenvolgende dagen.
 • Meng vijf druppels lavendelolie met vijf druppels marjoleinolie en 20 ml jojoba-olie.  Masseer dit zacht op je borst in cirkelvormige bewegingen.
 • Meng een eetlepel limoensap met een beetje paardenstaartgras en venkelwortel in een kop water en breng het gedurende drie minuten aan de kook. Laat het afkoelen en giet het af. Drink tot twee koppen per dag van dit mengsel.
Gras

 • Pers vijftien druiven (zonder schil of pitjes). Meng dit met een half glas water en drink het voor het ontbijt gedurende 10 opeenvolgende dagen.
 • Doe een gekookte aubergine (zonder schil en in stukjes gesneden) in een blender. Voeg een kop water toe en pureer. Giet af en drink de vloeistof gedurende 10 dagen elke dag voor het ontbijt.
 • Maak een smoothie van ongeveer 30 gram spinazie, een eetlepel honing, wat citroensap en een kop water. Drink hier een glas per dag van gedurende drie dagen.
Citroen

Bekijk Ook