7 Negatieve effecten van geraffineerde bloem

Aangezien vezels en essentiële voedingsstoffen al tijdens het raffineerproces zijn verwijderd, kan het eten van voedsel met geraffineerde bloem ontstekingen, obstipatie en indigestie veroorzaken.
7 Negatieve effecten van geraffineerde bloem

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het eten van geraffineerde bloem is een algemeen gebruik over de hele wereld. Veel mensen blijven het aan hun dagelijkse voedingspatroon toevoegen. Dat doen ze ondanks de vele waarschuwingen voor de negatieve effecten.

Dit product maakt al honderden jaren deel deel uit van ons consumptiepatroon. Maar vandaag de dag is veel bekend over de risico’s. Onder andere dat het bewerkingsproces de kwaliteit van het voedsel aanzienlijk kan verminderen.

Wat het meest storende is, is dat het eten van geraffineerde bloem zo goed als onvermijdelijk is. Het is immers ook het belangrijkste ingrediënt van ontelbare producten. Zowel de producten die in winkels als in restaurants verkocht worden.

Dit is de reden dat wij willen dat je weet wat het voor je lichaam kan betekenen. Ontdek waarom het belangrijk is om het verbruik van geraffineerde bloem zo veel mogelijk te beperken!

1. Het veroorzaakt een zuur-alkalische disbalans

Geraffineerde bloem en bloedcellen

Regelmatige consumptie van geraffineerde bloem kan negatieve effecten hebben op de pH van je lichaam. Dit komt doordat het de balans tussen zuur en alkalisch verandert. De pH regelt de verschillende lichaamsfuncties.

Een gezond persoon heeft een pH van ongeveer 7,4. Wanneer je echter vaak dit soort voedsel eet, kan dat het zuurgraadniveau in een alarmerende mate laten stijgen.

  • Als gevolg daarvan heeft je lichaam problemen met het behoud van normale gehaltes van het mineraal calcium. Daardoor wordt de gezondheid van je botten aangetast.
  • Daarnaast heeft het ook een negatief effect op je immuunsysteem en de metabole gezondheid.

2. Geraffineerde bloem verhoogt je bloedsuiker

Je suikerinname niet het enige dat hoge bloedsuiker veroorzaakt. Dat is in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

  • De grote hoeveelheden koolhydraten die in geraffineerde bloem zitten kunnen de ontwikkeling van dit gezondheidsprobleem sterk beïnvloeden.
  • Amylopectine: een van die koolhydraten in geraffineerde bloem. Het wordt zeer gemakkelijk omgezet in suiker. Bovendien verhoogt het je risico op diabetes.

3. Het veroorzaakt gewichtstoename

Geraffineerde bloem en gewicht

Het eten van voedsel gemaakt met geraffineerde bloem is een van de belangrijkste problemen voor mensen die proberen om gewicht te verliezen.

Een kleine hoeveelheid per week brengt niet zoveel risico’s met zich mee. Echter, als je deze levensmiddelen elke dag eet, beïnvloedt dat je stofwisseling. Daardoor zal je gewicht toenemen.

Dit komt door het hoge koolhydraatgehalte. Het verhoogt niet alleen je glucosegehalte. Het veroorzaakt ook dat het lichaam vet op gaat slaan.

Daarnaast kan het eten van geraffineerde bloem meer eetbuien veroorzaken. Daardoor ga je deze producten juist in nog grotere hoeveelheden eten.

4. Het kan de gezondheid van je spijsvertering beïnvloeden

Bij geraffineerde bloem ontbreken de vezels en de essentiële voedingsstoffen die je spijsvertering verbeteren. Dit in tegenstelling tot volkorenmeel.

80% van de voedingsvezels is verloren gegaan tijdens de bewerking. Dus wanneer je dit voedsel eet beïnvloedt het de ontstekingsprocessen in je lichaam. Bovendien verstoort het ook de vertering van het voedsel.

Als gevolg daarvan verandert de flora van je darm. Dat zorgt ervoor dat de frequentie van obstipatie en indigestie verhoogt.

5. Geraffineerde bloem veroorzaakt ontstekingen

Geraffineerde bloem en ontstekingen

Sommige mensen moeten dit soort voedsel proberen te vermijden. Bijvoorbeeld mensen die de diagnose hebben gekregen dat zij een ontstekingsziekte hebben. De reden hiervoor is dat de geraffineerde bloem de ontstekingen in de weefsels van het lichaam verhoogt.

Dit komt door schommelende bloedsuikers die de omzetting van eiwitten in energie beïnvloeden.

Het eten van geraffineerde bloem leidt tot een chemische reactie. Dit is een ontstekingsproces. Het wordt in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals artritis en hart- en vaatziekten.

6. Het verhoogt je risico op allergieën en voedselintolerantie

Tarwe is een van de belangrijkste triggers voor allergieën en voedselintoleranties. Dat is te wijten aan het hoge glutengehalte.

Dit is een eiwit dat in veel graansoorten wordt gevonden. Het is moeilijker voor het lichaam om te verteren. Bovendien kan het een ontstekingsreactie veroorzaken. Deze reacties kunnen veel verschillende aspecten van je gezondheid beïnvloeden.

7. Geraffineerde bloem kan depressies veroorzaken

Geraffineerde bloem en depressie

Daarnaast hebben de koolhydraten zoals ze in geraffineerde bloem voorkomen, ook negatieve effecten op emotionele gezondheid.

Dit ingrediënt verandert de chemie in de hersenen. Het veroorzaakt gevoelens van chronische vermoeidheid en slapeloosheid. Dat komt omdat het voor het lichaam moeilijker is om te verteren. 

Sommige mensen denken dat het hen energie geeft. Maar in werkelijkheid beïnvloedt het zowel je fysieke als mentale toestand. Het zorgt ervoor dat je productiviteit afneemt.

Hoe vaak eet je voedsel met witte of geraffineerde bloem? Eet je deze producten regelmatig? Overweeg dan eens om te proberen om je inname te beperken.

Vermijd producten die met geraffineerde bloem zijn gemaakt. Vervang ze door gezondere alternatieven op basis van volkorenmeel.

Je hebt wellicht belangstelling voor het gebruiken van geraffineerde bloem in je recepten. Maar er zijn heel veel andere interessante alternatieven. Daar kun je van genieten zonder dat je je gezondheid in gevaar brengt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020 Mar 6;17(3):e1003053. doi: 10.1371/journal.pmed.1003053. PMID: 32142510; PMCID: PMC7059907.
  • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018 Dec;64(12):906. PMID: 30541806; PMCID: PMC6371871.
  • Della Corte KW, Perrar I, Penczynski KJ, Schwingshackl L, Herder C, Buyken AE. Effect of Dietary Sugar Intake on Biomarkers of Subclinical Inflammation: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrients. 2018 May 12;10(5):606. doi: 10.3390/nu10050606. PMID: 29757229; PMCID: PMC5986486.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.