Ochtendgewoontes die gewichtstoename veroorzaken

· 20 mei 2017
Vind je het nogal lastig om af te vallen? Misschien kan dit liggen aan je ochtendroutine. Leer daarom welke zes ochtendgewoontes ervoor kunnen zorgen dat je juist aankomt in plaats van afvalt, en zo dus het bereiken van je doelen belemmeren.

Het is lang geen geheim dat het aanhouden van een uitgebalanceerd dieet en het regelmatig doen aan lichaamsbeweging de meest effectieve manieren zijn om met overgewicht om te gaan.

Desondanks zijn er ook mensen die zich eigenlijk aan alle regeltjes houden, maar toch nooit de resultaten bereiken waar ze naar streven. Na verloop van tijd zorgt dit ervoor dat ze ontmoedigd raken, omdat ze het gevoel hebben alsof al hun moeite voor niets is geweest.

Het is echter niet alleen belangrijk om goede gewoontes in je routine op te nemen, maar ook om een paar negatieve gewoontes uit je routine weg te laten. Dit kunnen ook gewoontes zijn die in eerste instantie helemaal niet schadelijk lijken, maar er om de een of andere reden toch voor kunnen zorgen dat het je niet lukt om die nodige kilootjes kwijt te raken..

Hoewel het niet meteen opvalt, belemmeren deze gewoontes je normale stofwisseling. Bovendien zorgen ze ervoor dat je lichaam gedurende de dag niet optimaal energie verbruikt.

Daarom is het van essentieel belang om jezelf op de hoogte te stellen van deze verrassend genoeg slechte gewoontes en om er alles aan te doen om te voorkomen dat ze deel uit gaan maken van je dagelijkse levensstijl. We weten dat een hoop mensen helemaal geen idee hebben over welke gewoontes we het hebben en daarom hebben we besloten om ze in dit artikel in detail met je te bespreken.

1. Te veel slapen

Slapen

Veel mensen weten inmiddels al dat minder dan zeven uur per nacht slapen voor sommigen gewichtstoename kan veroorzaken. Wat velen echter nog niet weten, is dat te veel slapen daarentegen ook helemaal niet goed is.

In 2014 werd een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat mensen die regelmatig meer dan tien uur achter elkaar slapen, een verhoogde BMI hebben. Uit dit onderzoek bleek ook dat te veel slapen invloed kan hebben op het cortisolgehalte, en dit gehalte kan verhogen. Cortisol is een hormoon dat niet alleen stress veroorzaakt, maar er daarnaast ook voor kan zorgen dat iemand meer gaat eten.

Deskundigen raden daarom aan om per nacht tussen de zeven en acht uur ongestoord te slapen om je slaapkwaliteit optimaal te houden.

Lees ook: Natuurlijke middeltje om beter te slapen

2. Niet voldoende zonlicht vangen

Wellicht denk je bij jezelf wat het vangen van zonlicht nu te maken kan hebben met je gewicht, maar toch zijn er meerdere indicaties die erop wijzen dat zonlicht ervoor kan zorgen dat onze stofwisseling op gang wordt gebracht.

Onderzoek wijst uit dat de uv-stralen in de ochtend gezond zijn. Deze uv-stralen voorzien het lichaam namelijk van energie en wakkeren de stofwisseling aan. ’s Ochtends tussen de twintig en dertig minuten in het zonnetje doorbrengen is daarom al genoeg om positieve effecten op je BMI teweeg te brengen.

3. Te weinig eten bij het ontbijt

Weinig Eten

Een van de gewoontes die de grootste invloed kan hebben op je gewicht, is het eten van een ontbijt dat weinig voedingsstoffen bevat.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Hoewel sommigen er bewust voor kiezen om dit gegeven simpelweg te negeren, is het van essentieel belang om je lichaam ’s ochtends te voorzien van de energie die het nodig heeft om de rest van de dag door te komen.

Je ontbijt zou daarom tussen de 500 en 600 calorieën moeten bevatten, verdeeld over de volgende voedingsstoffen:

  • Koolhydraten
  • Proteïne
  • Antioxidanten
  • Gezonde vetten
  • Vitamines
  • Mineralen

Wil je meer weten? Lees dan: Vijf verzadigende ontbijtjes om sneller af te vallen

4. Te lang wachten met ontbijten

’s Ochtends te lang wachten voordat je je ontbijt nuttigt, kan ook gewichtstoename veroorzaken.

Je lichaam heeft energie nodig om zijn lichaamsfuncties te kunnen activeren. Hoewel je lichaam gedurende de nacht meestal nog kan teren op een aantal reserves, raken deze tegen het einde van de nacht op.

Bovendien is je maag ’s ochtends helemaal leeg, wat ervoor zorgt dat je lichaam meer zure maagsappen produceert. En dit kan weer ontstekingen en symptomen van gastritis veroorzaken.

Daarom is het verstandig om binnen een uur nadat je bent opgestaan iets te eten. Als het mogelijk is, kun je een gezonde drank drinken, zoals een kopje thee of een beetje lauwwarm water met citroensap.

5. ’s Ochtends te veel doen en dit allemaal gehaast

Haast en Stress

Door vanaf het moment dat je opstaat een hele lijst met taken te hebben, kun je het gevoel krijgen dat je ’s ochtends maar zeer weinig tijd hebt, waardoor je al deze taken gehaast uit gaat voeren. Hoewel dit je natuurlijk in staat stelt om al deze taken ook daadwerkelijk gedaan te krijgen, kan dit er ook voor zorgen dat je meer last krijgt van angst en zenuwachtigheid. En dit kan weer van invloed zijn op je lichaamsgewicht.

Door ’s ochtends iets vroeger op te staan, kun je dit probleem misschien vermijden.

Lees ook: 5 slaapgewoonten van succesvolle mensen

6. Je grijpt te vaak naar verwerkte voedingsmiddelen

Een snack tegen het einde van de ochtend is een geweldige manier om dat hongergevoel tegen te gaan dat opduikt wanneer je lichaam de calorieën die het binnen heeft gekregen bij je ontbijt heeft verbrand. Het probleem is echter dat veel mensen in dit geval kiezen voor commerciële, verwerkte producten.

Hoewel deze producten vaak erg lekker zijn, bevatten ze echter ook een hoop calorieën en andere schadelijke stoffen. Hierdoor gaan ze je hongergevoel eigenlijk helemaal niet tegen, maar verbergen ze het alleen maar, waardoor je uiteindelijk juist nog meer trek krijgt. Na het eten van dit soort snacks, zit je misschien een paar minuutjes vol. Dankzij de suiker en het vet dat ze bevatten, zul je echter al gauw daarna gewoon weer honger krijgen.

Daarom is het verstandig om in het vervolg te kiezen voor een paar gezondere alternatieven, zoals:

  • Een handjevol noten
  • Een beetje fruit
  • Een kopje thee of een smoothie
  • Een bakje gewone yoghurt

Lees ook: Heerlijke smoothie voor gewichtsverlies

Zoals je kunt zien bestaan er helaas een paar schijnbaar onschadelijke gewoontes die uiteindelijk wel gewichtstoename kunnen veroorzaken. Probeer deze gewoontes in het vervolg te vermijden en vervang ze door gezondere opties. Niet alleen omwille van je gewicht, maar ook omwille van je algehele gezondheid.