Maak zelf dit natuurlijke geneesmiddel tegen ontstekingen

Wist je dat je je eigen antibioticum kunt maken? Dankzij de natuurlijke ingrediënten helpt dit geneesmiddel mogelijk om infecties te bestrijden en het immuunsysteem te versterken.
Maak zelf dit natuurlijke geneesmiddel tegen ontstekingen

Laatste update: 10 december, 2018

Weinig mensen beseffen dat er ook een geneesmiddel tegen ontstekingen bestaat dat gelijkaardige effecten als antibiotica zou hebben.

Als je dokter het goed vindt, kun je dit geneesmiddel als aanvulling op je medicatie proberen om veel voorkomende ontstekingen aan te pakken. We stellen je in dit artikel een eenvoudig en betaalbaar recept voor.

Behandel ontstekingen met dit zelfgemaakte geneesmiddel tegen ontstekingen

De combinatie tussen honing en kurkuma is al een heel oud recept. Dankzij de ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen bevorderen ze mogelijk de natuurlijke reacties van het immuunsysteem.

Honing en kurkuma hebben elk apart al veel positieve effecten.

We willen ze nu samenbrengen in één remedie om zo van de voordelen van al hun eigenschappen te genieten, maar eerst zullen we het hier hebben over de belangrijkste gunstige effecten van beide ingrediënten afzonderlijk.

1. De gunstige effecten van honing

Honing

Honing wordt al eeuwen geprezen om zijn hoge voedingswaarde en zijn geneeskundige toepassingen. 

 • Het goedje is rijk aan antioxidanten, vitaminen en belangrijke aminozuren. Men gebruikt dit ontstekingsremmende ingrediënt dan ook in honderden alternatieve geneesmiddelen.
 • De ontstekingsremmende en herstellende eigenschappen werken de negatieve effecten van vrije radicalen op je cellen tegen. Ze helpen ook om de weefsels te versterken en om de productie van antilichamen te verhogen.
 • Zowel in het lichaam als aan de buitenkant kan honing de groei van bepaalde types bacteriën, virussen en schimmels vertragen. Op die manier ondersteunt honing de behandeling van sommige ziekten. Honing is een van de beste remedies tegen de griep en verkoudheden, omdat het goedje slijm helpt verwijderen en de luchtwegen vrijmaakt.

2. De gunstige effecten van kurkuma

Kurkuma

Kurkuma is een kruid dat uit India komt.

Het actieve component in kurkuma, curcumine, geeft het zijn typische oranje kleur. Het werkt ook als een natuurlijk ontstekingsremmend, antibiotisch en pijnstillend middel.

Dit kruid heeft meer dan honderdvijftig therapeutische eigenschappen die een uitgebreide hoeveelheid ziekten zouden kunnen helpen bestrijden.

Hoe maak je dit geneesmiddel zelf?

Honing en Kurkuma

Deze remedie van honing en kurkuma is in vele culturen bekend als de ‘gouden honing’. Het is een natuurlijke bondgenoot van de gezondheid dankzij zijn vermogen om bacteriën en virussen aan te pakken.

Vele mensen gebruiken het in de dagelijkse voeding. Het is een manier om het immuunsysteem te versterken, maar het werkt ook als behandeling bij een al bestaande infectie.

Vergeet niet: het is belangrijk dat je ingrediënten van de hoogste kwaliteit gebruikt. Alleen dan zal je de meest gunstige resultaten hebben.

Ingrediënten

 • 4 eetlepels biologische honing (100 g)
 • 1 ,5 eetlepel gemalen kurkuma (15 g)
 • 1 glazen schaal met deksel
 • 1 kleine houten lepel

Bereiding

 • Eerst giet je de honing in de schaal. Dan voeg je de kurkuma toe.
 • Roer het mengsel met de houten lepel tot alles goed is gemengd.
 • Sluit de schaal goed en laat het één nacht staan.

Gebruikswijze


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: A review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
 • Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy research9(2), 121-127.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.