Groenten die de nierfunctie helpen te verbeteren

25 september 2018
Wist je dat uien, naast voorkomen dat vet zich ophoopt in het lichaam, de bloedcirculatie stimuleren? Ook stimuleren uien de nierfunctie.

Een evenwichtig dieet dat bestaat uit krachtige natuurlijke voeding, is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Vooral je nieren verdienen niets minder dan de beste voeding. De werking van deze essentiële organen heeft een sterke invloed op de kwaliteit van je leven. Neem daarom altijd voedsel op in je dagelijkse dieet dat de nierfunctie kan verbeteren.

Groenten die de nierfunctie verbeteren

Een goede gezondheid begint bij een gezond en gebalanceerd dieet. Het vermijden van vettig en zwaar verwerkt voedsel en overbodige ingrediënten als suiker en zout is de eerste stap om goed voor de nieren te zorgen.

Wil je middels je dieet je gezondheid verbeteren? Dan raden medische experts en voedingsdeskundigen altijd voedingswaren aan met eigenschappen die de nieren reinigen, zuiveren en beschermen en die de nierfunctie kunnen verbeteren. 

De lijst groenten die je hieronder kunt vinden bevat een aantal van de beste groenten die je organen stimuleren om zo goed mogelijk te functioneren.

Asperges

Asperges met een kommetje room

De sterke geur die je urine heeft na het eten van asperges is slechts een bijwerking van deze krachtige groente. Het aminozuur asparagine dat in asperges te vinden is, isverantwoordelijk voor die sterke geur en heeft een reinigend effect op de nieren.

Om de nierfunctie optimaal te houden zou je zeker asperges moeten toevoegen aan je dieet. Naast asparagine voorzien asperges je lichaam ook van veel vitamines en mineralen. Asperges zijn vetvrij en zitten tjokvol proteïnen. Daarnaast is de groente ook een rijke bron aan antioxidanten, vitamine C en vezels.

Bovendien zijn asperges ook nog eens hartstikke lekker.

Rode paprika

Rode paprika's op een snijplank

Eet je graag rode paprika? Zie dit dan maar als een zege,rode paprika is dankzij het hoge kaliumgehalte namelijk een zeer niervriendelijke groente. En om de groente nog aantrekkelijker te maken, kunnen we je vertellen dat rode paprika’s ook nog eens veel lycopeen, vitamine A, C, en B6, foliumzuur en vezels bevatten.

Voor een niervriendelijke maaltijd kun je wat tonijn bakken met wat stukjes rode paprika of simpelweg wat rode paprika toevoegen aan je favoriete salade.

Lees ook: Rode kool: 11 redenen om deze groente te eten

Kool

Doordat ze vrije radicalen kunnen bestrijden, zijn kolen erg krachtige groentes die net als broccoli niet alleen erg lekker zijn, maar ook nog eens erg veel fytochemicaliën bevatten. Zowel je nieren als je lever zullen ervan profiteren als je kool toevoegt aan je dieet.

Doordat kool ook nog eens vitamine K en C bevat en hoge gehaltes aan vezels, vitamine B6 en foliumzuur, is dit een groente waar je absoluut geen nee tegen kunt zeggen.

Bloemkool

Bloemkool met bladeren

Deze heerlijke groente die vrijwel dezelfde eigenschappen heeft als andere kolen is een uitstekende toevoeging aan je niervriendelijke dieet. Probeer bloemkool te eten in plaats van aardappelpuree, in salades, gewoon rauw of gestoofd met wat wijnazijn en olie.

Doordat bloemkool grote hoeveelheden vitamine C en vezels bevat, is deze groente niet alleen erg lekker, maar ook nog eens erg gezond.

Door het eten van bloemkool krijgt je lichaam veel foliumzuur en vezels binnen, wat bijdraagt aan het reinigen en versterken van je nieren en je lever helpt gifstoffen die in het lichaam aanwezig zijn te neutraliseren. Eet regelmatig bloemkool, of je nu thuis eet of buiten de deur.

Knoflook, het beste natuurlijke medicijn

Dit eeuwenoude natuurlijke geneesmiddelis in staat ontstekingen te remmen, infecties tegen te gaan, het lichaam te reinigen, cholesterol te verlagen en dient als natuurlijk antibioticum. Daarnaast bevat knoflook de juiste hoeveelheid antioxidanten en anticoagulantia die het lichaam nodig heeft voor een optimale nierfunctie.

Het maakt niet uit hoe je knoflook bereidt, de eigenschappen gaan niet verloren. Knoflook is een veelzijdig ingrediënt, dat kan worden gebruikt om heerlijke maaltijden en sauzen mee te bereiden. Je kunt in de keuken praktisch niet zonder.

Ui, een eeuwenoud middel

Gesneden uit op een snijplank

Ben je op zoek naar een ingrediënt dat je lichaam kan reinigen en tegelijkertijd veel smaak kan toevoegen aan je maaltijden?

Dan is de ui het perfecte voedingsmiddel voor jou. Uien zijn rijk aan flavanoïden zoals quercetine. Deze stoffen helpen je lichaam om gifstoffen en chemicaliën uit te drijven die je binnenkrijgt tijdens het eten, of die op natuurlijke wijze in je lichaam aanwezig zijn, zoals vet.

Uien zorgen ervoor dat je aderen niet verstopt zullen raken en bevorderen de bloedcirculatie. Ook je nieren zullen ervan profiteren als je ui toevoegt aan je dieet. Uien hebben namelijkgeweldige ontstekingsremmende eigenschappen en helpen de nieren beschermen en een gezonde nierfunctie bevorderen.

Voeg uien toe aan salades of aan willekeurig welke andere maaltijd, want uien passen werkelijk bijna overal bij. Uien bevatten weinig kalium en kunnen je stofwisseling helpen bij het verwerken van proteïnen en koolhydraten. 

Ben je echt van plan je dagelijkse dieet aan te passen om ervoor te zorgen dat je gezondere nieren krijgt, probeer dan deze aanbevolen groenten in je dieet op te nemen. Vers, rauw, in salades of stoofpotten... Je zult zien dat het eten van deze heerlijke groenten een positief effect zal hebben op je algehele gezondheid.