Hoe ouder worden met een goede gezondheid

7 juli 2018
Het is nooit te vroeg of te laat om goed voor onszelf te zorgen. Vermijd tabak en overmatig alcoholgebruik en doe aan lichaamsbeweging om op latere leeftijd gezonder te zijn.

Ouder worden met een goede gezondheid is niet onmogelijk. Je moet gewoon vanaf nu met bepaalde gezonde gewoonten starten. Hoe vroeger we goede gewoonten aannemen, hoe meer kans we hebben om de mogelijke toekomstige gevolgen van slechte beslissingen in het verleden te voorkomen.

Veel mensen denken niet na over het feit dat ze op een dag ouder zullen worden en dat alles wat ze in de loop van hun leven gedaan hebben invloed zal hebben op hoe ze zich dan voelen. Het is dus belangrijk om vanaf nu met goede gewoontes te beginnen.

In dit artikel zullen we het hebben over hoe ouder worden met een goede gezondheid mogelijk is.

Beweging is noodzakelijk

Zonder twijfel is het eerste advies dat ouder worden met een goede gezondheid mogelijk maakt het beoefenen van sport. Het is niet nodig om ernaar te streven een olympisch atleet te worden. Wel is het belangrijk om beweging in je dagritme op te nemen.

Je kunt je aanmelden bij de sportschool of naar aerobics, zumba of spinning lessen gaan. Ook zou je in de natuur kunnen gaan hardlopen of zelfs een half uur tot een uur per dag kunnen gaan lopen. Dat zou al genoeg zijn.

Lichaamsbeweging helpt je niet alleen om er beter uit te zien of een goede lichamelijke gezondheid te hebben, het helpt je ook met je psychisch welzijn.

Beweging bestrijdt stress, het ontspant ons en helpt bij het vrijmaken van oxytocine. Dat is een hormoon wat ons gelukkiger en evenwichtiger maakt.

Ouder worden met een goede gezondheid door te bewegen

Eet zo gezond mogelijk

Als je wilt ouder worden met een goede gezondheid is het belangrijk om op je voeding te letten. Het heeft namelijk geen zin om aan de buitenkant voor jezelf te zorgen als je geen aandacht schenkt aan wat je eet. Vergeet niet dat ‘je bent wat je eet’.

Voeg veel groenten en fruit toe aan je dieet, eet je voeding zo natuurlijk mogelijk en maak je eigen versies van fastfood. Zelfgemaakte hamburgers of pizza bijvoorbeeld zijn veel beter dan de aangekochte varianten.

Het is ook essentieel om suikerhoudende dranken te vermijden en in plaats daarvan gewoon water te drinken.

Dit gezegd hebbende, betekent dit niet dat je jezelf niet soms mag verwennen. Het is ook belangrijk om te leven en een beetje te genieten van wat je leuk vindt, zelfs als dit niet erg gezond is.

Taartjes, suikerhoudende dranken en bewerkte voedingsmiddelen moeten echter zeer zelden worden geconsumeerd.

Door voor je dieet te zorgen en jezelf af en toe wat kleine pleziertjes toe te staan, voorkom je dat je op latere leeftijd met een hoog cholesterol, diabetes, intoleranties en vele andere problemen geconfronteerd wordt.

Zelfs als we nu niet aan deze problemen lijden kunnen zij later alsnog de kop opsteken.

Vermijd ongezonde gewoonten die giftig zijn voor je gezondheid

Stoppen met roken helpt je ouder worden met een goede gezondheid

Sommige giftige gewoonten zijn sociaal geaccepteerd, zoals roken en het drinken van alcohol. Niet alleen zijn ze giftig voor onze gezondheid, ze creëren bovendien soms verslavingen en veroorzaken ernstige problemen.

  • Je hebt zeker al personen gehoord die vele jaren gerookt hebben en veel hoestten alsof ze ziek waren.
  • Zo kan iemand die vaker alcohol drinkt dan zou mogen zich niet bewust zijn van de schade die dit aan zijn lever toebrengt.

Net zoals bij onze voeding kan dit misschien op korte termijn geen gevolgen hebben. Op lange termijn kan dit wel degelijk het geval zijn. Iemand die voortdurend rookt kan op latere leeftijd longkanker krijgen.

Ook iemand die vaak alcohol drinkt kan in de toekomst leverproblemen ontwikkelen. Het is daarom van groot belang om onze giftige gewoonten goed onder de loep te nemen, en ze beetje bij beetje beginnen te verminderen.

Als je wilt ouder worden met een goede gezondheid, moet je nu starten

Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid

Als je een goede levenskwaliteit en een goede gezondheid wilt op latere leeftijd, moet je nu reeds aandacht besteden aan waar we het over gehad hebben.

Samenvattend: lichaamsbeweging, dieet en slechte gewoonten vermijden zijn de belangrijkste zaken waar je je vanaf nu op moet concentreren.

Binnen elk van deze aspecten zullen de elementen verschillen, afhankelijk van de ervaringen van elke persoon. Jouw slechte gewoonten kunnen bijvoorbeeld te veel eten zijn of te veel gebakjes eten, in plaats van alcohol drinken of roken.

Baart ouder worden met een goede gezondheid je zorgen? Denk je dat je kunt wachten tot je wat ouder bent om voor jezelf te zorgen? Nu starten is een belangrijke stap die een groot verschil zal maken.

Denk geen twee keer na: begin vandaag. 

  • Díaz-Llanes, G. “El comportamiento en la Psicología de la Salud.” Psicologia de la Salud: fundamentos y aplicaciones. Mexico: Universidad de Guadalajara (2005): 179-99.
  • Santacreu, José. “Psicología Clínica y Psicología de la Salud: Marcos teóricos y modernos: Marcos teóricos y modernos.” Revista de Psicología de la Salud 3.1 (1991): 3-21.
  • Vea, Héctor D. Bayarre, Julia Pérez Piñero, and Jesús Menéndez Jiménez. “Las transiciones demográfica y epidemiológica y la calidad de vida objetiva en la tercera edad.” GeroInfo 1 (2006)