6 ongezonde gewoontes die net zo schadelijk zijn als roken

Hoewel ze niet zo sterk worden afgekeurd als roken, bestaan er ongezonde gewoontes die door de meesten als onschadelijk worden gezien, terwijl ze wel degelijk ongezond zijn, zoals niet voldoende slapen.
6 ongezonde gewoontes die net zo schadelijk zijn als roken

Laatste update: 28 april, 2019

Iedereen weet dat roken een verslaving is die ernstige gevolgen kan hebben voor ons lichaam. Er bestaan echter nog een aantal ongezonde gewoontes die eigenlijk net zo schadelijk zijn als roken. Wie weet heb je zelf wel enkele van deze gewoontes en brengen ze zonder dat je het door hebt je gezondheid in gevaar.

Lees dit artikel om meer te weten te komen over zes dagelijkse ongezonde gewoontes die net zo gevaarlijk zijn als roken.

Hoe slecht is roken?

Om iets meer context aan ons artikel toe te voegen, delen we even een paar zorgwekkende gegevens over roken:

Roken beschadigt bijna elk orgaan in het lichaam en is direct verantwoordelijk voor een hele reeks ziekten.

Geschat wordt dat één op de twee rokers zal sterven als gevolg van een ziekte die gerelateerd is aan roken.

Elk jaar zijn er meer sterfgevallen als gevolg van roken dan als gevolg van alle onderstaande doodsoorzaken bij elkaar:

  • Verkeersongevallen
  • Illegaal drugsgebruik
  • HIV
  • Vuurwapendoden
  • Alcoholgebruik

De gewoonte om te roken verkort het leven van mannen met ongeveer twaalf jaar en het leven van vrouwen met ongeveer elf jaar.

Op basis van deze informatie, kunnen we zeggen dat de ongezonde gewoontes die we hieronder bespreken een soortgelijk effect hebben op ons lichaam. Met name als we kijken naar de mate waarin ze ons lichaam beschadigen.

Ongezonde gewoontes die net zo schadelijk zijn als roken

1. Het drinken van frisdrank

Blikjes frisdrank

Koolzuurhoudende dranken, ook wel bekend als frisdrank, bevatten enorm grote hoeveelheden suiker, in de vorm van glucose-fructosestroop.

Dit ingrediënt is de voornaamste boosdoener wat betreft de verhoogde percentages van obesitas, diabetes, hartaandoeningen en andere chronische ziekten in onze huidige maatschappij.

Hoe slecht kan frisdrank zijn? Welnu, slechts één blikje frisdrank per dag kan er in één jaar tijd al voor zorgen dat we maar liefst zeven kilo aankomen. Ook verhoogt deze kleine hoeveelheid ons risico op diabetes met 85 procent.

Daarbij komt nog dat de frisdrankindustrie bekend staat om marketingcampagnes die niet alleen gericht zijn op de verkoop aan volwassenen, zoals het geval is met tabak, maar het hele gezin, inclusief kinderen en tieners.

2. Te veel slapen … of te weinig

Als het gaat om slapen, is het belangrijk om te weten dat de geschikte hoeveelheid slaap tussen de zeven en negen uur per nacht is.

Studies van de CDC, Centers for Disease Control and Prevention, geven aan dat dagelijks minder dan zes uur of meer dan tien uur slapen, kan leiden tot problemen zoals:

  • Hartziekten
  • Diabetes
  • Obesitas
  • Depressie

Deze studies raden ook aan om ‘s ochtends niet langer meerdere wekkers te zetten. Onderbroken slaap kan namelijk de voordelen verminderen die onze nachtrust biedt.

Deze ongezonde gewoonte die sommige mensen hebben aangeleerd, kan ervoor zorgen dat we nog vermoeider wakker worden dan we waren toen onze wekker voor de eerste keer afging.

3. Teveel zitten

Vrouw die achter haar laptop zit, want te veel zitten is ook een van die ongezonde gewoontes

Als je een van die mensen bent die na acht uur op kantoor gezeten te hebben naar huis gaat om te ontspannen door televisie te kijken, kan je leven in groot gevaar zijn.

Volgens een studie die gepubliceerd werd in Archives of Internal Medicine, hebben volwassenen die meer dan elf uur per dag zitten, 40% meer kans om te sterven binnen een periode van drie jaar. Deze kansberekening is in vergelijking met mensen die minder dan vier uur per dag zitten.

Gedurende langere tijd op onze bips doorbrengen verhoogt het risico op:

  • Diabetes
  • Kanker
  • Hartaandoeningen

Daarbij moeten we tevens aangeven dat deze risico’s niet afnemen als je daarnaast regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

4. Teveel koffie drinken

Hoewel er niets fijners is dan een lange werkdag beginnen met een heerlijk kopje koffie, kan het drinken van meer dan vier kopjes koffie per dag je kans op overlijden met 56% vergroten.

Onderzoek uitgevoerd tussen 1979 en 1998 bestudeerde de medische en persoonlijke geschiedenis van 40.000 mensen. Nadat ze zeventien jaar lang waren bestudeerd, waren meer dan 2500 deelnemers gestorven.

Hoewel overmatige consumptie van koffie niet de doodsoorzaak was, bleek uit de studie dat degenen die meer koffie dronken vaak ook eerder geneigd waren om te roken. Bovendien waren hun hart en longen minder gezond.

Koffie is een bron van cafeïne, een stof die de aanmaak van adrenaline stimuleert, de insuline-activiteit remt en de bloeddruk verhoogt.

5. Met je benen over elkaar zitten

Vrouw die met haar benen over elkaar zit

Het lijkt misschien onschuldig, maar door te zitten met je benen over elkaar kan je de bloedsomloop belemmeren en bloedpropjes veroorzaken. Dit kan problemen veroorzaken zoals:

  • Spataderen
  • Verhoogde bloeddruk
  • Trombose
  • Spanning in de heupen
  • Problemen met je lichaamshouding

6. Ongezond dieet

Een dieet dat veel fastfood bevat of voedingsmiddelen met veel conserveringsmiddelen, is net zo slecht als een overmatige consumptie van alcohol, drugs en tabak gecombineerd, volgens GLOPAN.

Ongezonde eetgewoontes zijn een wereldwijd probleem dat ook de economieën van landen schade berokkent. Dit in tegenstelling tot tabaksgebruik, dat alleen een bepaalde groep mensen treft.

Een ongezond dieet kan leiden tot:

  • Diabetes type 2
  • Hart-en vaatziekte
  • Kanker
  • Hypertensie
  • Bloedarmoede
  • Andere gezondheidsproblemen

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Becoña, E., & Vézquez, F. L. (1997). La evaluación de la conducta de fumar. Psicologia Conductual.
  • Dussaillant, C., Echeverría, G., Villarroel, L., Marin, P. P., & Rigotti, A. (2015). Una alimentación poco saludable se asocia a mayor prevalencia de síndrome metabólico en la población adulta chilena: Estudio de corte transversal en la Encuesta Nacional de Salud 2009-2010. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9657
  • Ruvalcaba, C. G., Tucker, K. L., Morita, K., Qiao, N., Hannan, M. T., Cupples, L. A., & Kiel, D. P. (2009). Consumo de refrescos y riesgo de obesidad en adolescentes de Guadalajara, México. Boletín Médico Del Hopital Infantil de México.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.