Rosacea onder controle houden

Mannen met rosacea hebben vaak een vervormde neus, ook wel bloemkoolneus genoemd. Gelukkig zijn er natuurlijke behandelingen om rosacea te verminderen.
Rosacea onder controle houden
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag de dag worden we blootgesteld aan een eindeloze stroom aan ziektes, de ene meer bekend dan de andere. Sommige ziektes blijven onopgemerkt door buitenstaanders. Andere, zoals bijvoorbeeld Rosacea, zijn onmogelijk te verbergen. De meeste gevallen van rosacea tasten namelijk het gezicht van de patiënt aan. 

Afgezien van de specifieke kwalen van deze ziekte, is het uiteraard zo dat het uiterlijk een grote invloed heeft op het zelfvertrouwen van een persoon.

Kwaaltjes zoals rosacea kunnen dan ook leiden tot een verlaagd zelfvertrouwen, depressies en kunnen er -hoe erg ook- zelfs voor zorgen dat het moeilijk wordt een baan die contact met andere mensen vereist te krijgen. 

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidziekte waarbij de bloedvaten ontstoken raken. Zoals we reeds vermeld hebben, heeft dit over het algemeen effect op de gezichtshuid. In sommige gevallen kunnen ook de ogen en andere delen van het lichaam aangetast worden.

De ziekte veroorzaakt roodheid in het gezicht (voornamelijk in het middelste deel), ontstoken knobbeltjes, jeuk, een brandend gevoel en soms ook het verschijnen van kleine aders onder de huid. Meestal komt de aandoening voor bij mensen die tussen 30 en 50 jaar zijn.

Wanneer ook de ogen aangetast worden, kunnen deze ontstoken raken of uitdrogen of het kan voelen alsof er iets in je oog zit. Aangezien rosacea ervoor zorgt dat je huid opzwelt, kan het er ook voor zorgen dat je neus een beetje groter wordt dan normaal. 

Het vervormen van de neus komt vooral bij mannen met rosacea voor en is ook wel bekend als rhinophyma of een aardbei- of bloemkoolneus.

Er is voorlopig nog geen geneesmiddel gevonden dat rosacea verhelpt. Er zijn echter wel methodes die de ziekte kunnen helpen behandelen en onder controle houden. Zoals bij de meeste ziektes zorgt een vroege diagnose voor betere resultaten.

Medische behandelingen kunnen in lichte gevallen het aanbrengen van een medicinale zalf bevatten, maar in ernstige gevallen is orale medicatie meestal vereist.

Natuurlijke behandelingen voor rosacea

Onthoud dat wanneer je een natuurlijke behandeling wil toepassen, je dat beter eerst met je arts bespreekt, om te vermijden dat deze een schadelijke reactie veroorzaakt in combinatie met de medicatie die je neemt.

De natuurlijke methodes die we in dit artikel vermelden, kunnen gebruikt worden om de ontsteking te verminderen en werken daarnaast ook tegen microben. Ze zorgen dat de bloedvaten in het gezicht minder zichtbaar zijn en voorkomen dat micro-organismen ontstekingen veroorzaken in de knobbeltjes.

 • Kamille: was je gezicht met een infusie van een theelepel kamillebloemen en twee glazen water. Ook zeepsoorten met kamille-extract kunnen helpen.
 • Appelazijn: was je gezicht met een mengeling van een eetlepel appelazijn en een glas water.
 • Olijfolie:  masseer je gezicht zachtjes met olijfolie en maak met je vingers cirkelvormige bewegingen.
 • Komkommer: plaats enkele schijfjes komkommer op de getroffen zones en laat ze daar vijf minuten ononderbroken liggen. Ook crèmes op basis van komkommer werken erg goed voor sommige patiënten.
 • Havermout: havermout zorgt dat de jeuk en de roodheid afnemen en werkt daarnaast ook als een ontstekingsremmer. Giet een beetje water in een glas en voeg daar twee eetlepels havermout aan toe. Verspreid het mengsel vervolgens over de ontstoken zones.
 • Theeboomolie: theeboomolie of tea tree olie is een uitstekend middel en bevat ontstekingsremmende eigenschappen. Breng rustig enkele druppels aan op je vinger en wrijf dit vervolgens in cirkels over je gezicht.
 • Rode klaver: bevat calcium, kalium, magnesium, fosfor, thiamine, nicotinezuur en vitamine C. Verwerk de klaver in een thee en drink deze vervolgens twee keer per dag.

Rosacea kent regelmatige uitbraken, dus het is beter alle factoren die een uitbraak kunnen veroorzaken te vermijden.

Belangrijke factoren

 • Rechtstreeks contact met de zon
 • Intens sporten
 • Stress
 • Wind
 • Menopauze
 • Extreem koude temperaturen
 • Erg warme baden

Voedsel om te vermijden

 • Specerijen
 • Volkoren
 • Oude kaassoorten
 • Alcoholische dranken
 • Pikante maaltijden

Advies

Gebruik steeds zonnebrandcrème wanneer je naar buiten gaat, gebruik altijd cosmeticaproducten voor een gevoelige huid, droog je huid altijd met zachte deppende bewegingen en zorg dat je vitamine B-supplementen inneemt.

Onthoud dat voedsel of bepaalde situaties een uitbraak van roseaca kunnen veroorzaken en dat je deze dus beter vermijdt om te voorkomen dat je regelmatig uitbraken ervaart.

Raadpleeg ook meteen je huisarts wanneer je denkt dat jouw symptomen op rosacea wijzen, zodat je kan vermijden dat de aandoening verergert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Crawford, G. H., Pelle, M. T., & James, W. D. (2004). Rosacea: I. Etiology, pathogenesis, and subtype classification. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2004.03.030
 • Wilkin, J., Dahl, M., Detmar, M., Drake, L., Feinstein, A., Odom, R., & Powell, F. (2002). Standard classification of rosacea: Report of the National Rosacea Society Expert Committee on the Classification and Staging of Rosacea. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1067/mjd.2002.120625
 • Geria, A. N., Culp, B., & Scheinfeld, N. S. (2008). Rosacea: A review. Kosmetische Medizin.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.