5 creatieve manieren om havermout te eten

Doe eens iets anders met je gepaneerde voedingsmiddelen en voeg gemalen havermout toe in plaats van broodkruimels. Als je wilt kan je de havermout ook mengen met wat zaden om nog meer vitaminen aan je favoriete maaltijden toe te voegen.
5 creatieve manieren om havermout te eten

Laatste update: 18 december, 2018

Lees het onderstaande artikel om meer te leren over creatieve manieren om elke dag havermout te eten zonder dat je het door hebt. Probeer deze makkelijke en verrukkelijke recepten en begin vandaag nog met het profiteren van de voordelen van havermout!

Havermout is een van de meest gezonde granen die verkrijgbaar is. Het beschikt over een hoop eigenschappen die geweldig zijn voor je gezondheid. Het geeft je onder andere energie en je dagelijkse dosis vezels en het reguleert je zenuwstelsel.

De voordelen van havermout

 • reguleert de bloedsuikerspiegel
 • reduceert arteriële hypertensie en cholesterol
 • heeft diuretische eigenschappen, die je helpen om overtollige vloeistoffen te elimineren
 • het is een geweldig laxeermiddel
 • geeft je een hoop energie en helpt om tegen vermoeidheid te vechten
 • vergroot je libido
 • is een erg verzadigend voedingsmiddel
 • reguleert het zenuwstelsel, waardoor het ideaal is voor personen die last hebben van stress en angst
Voordelen van havermout

5 creatieve manieren om havermout te eten

Een vol ontbijt

Zoals we hierboven ook al aangaven, geeft havermout je een hoop energie, wat inhoudt dat je dit het beste kan consumeren in de ochtend. Het zal je helpen om je dag te beginnen met energie en voorkomt dat je een hongergevoel krijgt voor de lunch.

We raden het volgende volle ontbijt aan:

 • twee eetlepels rauwe gemalen havermout of havermout die je een nacht hebt laten weken
 • een kopje natuurlijke yoghurt
 • een eetlepel honing
 • een handvol noten of zaden
 • een handvol gedroogd fruit (pruimen, rozijnen of vijgen)

Meng al deze ingrediënten door elkaar en versier je ontbijt met een klein beetje cacaopoeder.

Engelse pap

Dit is de naam van een recept dat een beetje vergelijkbaar is met rijstpudding, maar in de Engelse versie wordt havermout gebruikt in plaats van rijst. Deze maaltijd is niet alleen gezonder dan rijstpudding, maar vult ook meer.

Je kan het eten voor het ontbijt, als een snack of na het uitvoeren van een intense fysieke of mentale activiteit.

 • Kook een kopje melk (je kan ook een drankje dat op havermout gebaseerd is gebruiken) met drie eetlepels havervlokken en een kaneelstokje.
 • Laat dit mengsel vijf minuten koken, terwijl je af en toe roert.

Met deze snelle en simpele methode zal je de basis voor een erg voedzame maaltijd maken, die je aan kan vullen met vers fruit. Je kan het ook zoet maken met bruine suiker, honing of agavesiroop.

Pap met havermout

Groentepuree

Havermout is het perfecte voedsel om toe te voegen aan je groentepuree, omdat dit deze meer vullend en romig zal maken.

Het is een geweldige vervanging voor aardappelen, kaas of room, die de meeste personen vaak aan hun puree toevoegen, waardoor het vullend, maar light gemaakt wordt.

 • Voeg per persoon een eetlepel havervlokken aan je groenten toe en doe alles vervolgens in een blender.
 • Je kan ook van te voren gemalen havermout aan je puree toevoegen wanneer je het serveert, zodat je meer controle over de dikte hebt.

Paneren

De creatiefste en lekkerste manier om havermout te gebruiken is als volgt: gebruik gemalen havermout als paneermiddel in plaats van broodkruimels of bloem. Je kan volledig gemalen havermout gebruiken of zelfs een aantal hele vlokken eraan toe voegen.

Een andere manier om havermout te eten is door het te mengen met zaden om het een unieke smaak te geven. We raden bijvoorbeeld aan om een paar gebakken schijfjes aubergine met havervlokken te proberen.

Deze recepten zullen sappig van binnen en knapperig van buiten zijn.

Havermout met zaden

Havermelk

Met dit recept zal je niet eens in de gaten hebben dat je havermout consumeert. Dit recept is perfect voor personen met lactose-intolerantie of die melk niet goed verteren. Ook is het een goede manier om havermout te eten voor personen die huidproblemen of overtollig slijm hebben.

Plantaardige melksoorten gebruiken namelijk groente- of graanproducten in plaats van koemelk, maar maken het nog steeds mogelijk om van de geweldige textuur te genieten. Daarnaast zijn ze super makkelijk om te maken!

 • Meng een eetlepel havervlokken met een kopje water op kamertemperatuur en roer ongeveer een minuut of totdat het water wit wordt.
 • Gebruik een zeef om de havermout van de vloeistof te scheiden en maak dit zoet totdat het lekker smaakt.
 • Je kan dit drankje heet of koud opdrinken, net als koemelk, en je kan het ook gebruiken tijdens het koken.

Als je het wilt gebruiken als een vervanging voor volle room, gebruik dan tijdens de bereiding meer havermout en minder water en laat een beetje havermout in de vloeistof zitten.

Dit is zeker weten een veel lichtere en gezondere manier om je dagelijkse maaltijden te maken, terwijl je ze een unieke smaak geeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dr Schar Institute. Avena en la dieta sin gluten. Julio 2018.
 • Maki, K. C., Beiseigel, J. M., Jonnalagadda, S. S., Gugger, C. K., Reeves, M. S., Farmer, M. V., … Rains, T. M. (2010). Whole-Grain Ready-to-Eat Oat Cereal, as Part of a Dietary Program for Weight Loss, Reduces Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Adults with Overweight and Obesity More than a Dietary Program Including Low-Fiber Control Foods. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.10.037.
 • Mayo Clinic. Colesterol: los principales alimentos que mejorarán tus niveles. Enero 2019.
 • Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349.
 • Queenan, K. M., Stewart, M. L., Smith, K. N., Thomas, W., Fulcher, R. G., & Slavin, J. L. (2007). Concentrated oat β-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-6-6.
 • Thies F, Masson L. F, et al. Oats and CVD risk markers: a systematic literature review. British Journal of Nutrition. Octubre 2014. 112 (Suppl 2): S19-30.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.