Havermoutwater om je gewicht te controleren

Havermoutwater kan gewichtsverlies ondersteunen. Om nog makkelijker af te vallen, kun je de drank het beste combineren met voldoende lichaamsbeweging.
Havermoutwater om je gewicht te controleren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dankzij alle vezels die havermoutwater bevat, kan het helpen om de stoelgang te reguleren en zorgt het ervoor dat je langer verzadigd bent. Om nog makkelijker af te vallen, kun je havermoutwater het beste combineren met voldoende lichaamsbeweging.

Havermout wordt gezien als een van de meest volledige granen die je aan je dieet toe kunt voegen. Het is ideaal voor bij het ontbijt, de lunch of gewoon als tussendoortje.

Havermout valt vooral op vanwege de grote hoeveelheid vezels, vitamines, mineralen en essentiële aminozuren die het bevat. Deze voedingsstoffen dragen allemaal bij aan de functie van belangrijke organen in het lichaam.

Bovendien bevat havermout trage koolhydraten die ervoor zorgen dat je langer verzadigd blijft. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Een van de redenen waarom havermout wereldwijd zo veel geconsumeerd wordt, is de veelzijdigheid van het product. Je kunt de graansoort verwerken in tientallen recepten en natuurlijke remedies, die goed zijn voor zowel de gezondheid als de schoonheid.

Enige tijd geleden werd havermoutwater populair als drankje dat de eigenschappen die havermout heeft om gewichtsverlies te bevorderen en ziektes te controleren versterkt. In dit artikel delen we welke voordelen het drinken van havermoutwater allemaal kan bieden en geven we een recept om dit heerlijke drankje zelf thuis te maken. Geniet ervan!

De voordelen van havermoutwater

Gewichtsverlies

Havermoutwater is 100% natuurlijk en zorgt ervoor dat je zo veel mogelijk kunt profiteren van alle eigenschappen die havermout heeft. Het verandert de opmaak van de havermout niet en heeft een zeer aangename smaak.

 • Een van de voornaamste redenen waarom havermoutwater over de hele wereld zo populair werd, was het idee dat het een geweldige steun zou zijn voor mensen die graag een beetje af willen vallen.
 • De drank bevat een aanzienlijke hoeveelheid vezels, wat kan helpen om de stofwisseling te reguleren. De stofwisseling is ervoor gemaakt om het lichaam te helpen vet sneller te verbranden.
 • Daarnaast heeft de drank een verzadigende werking, waardoor je minder zult eten en dus ook minder calorieën binnen zult krijgen. 
 • Havermoutwater voorziet het lichaam van onoplosbare vezels die de spijsverteringsfunctie bevorderen en tegelijkertijd constipatie voorkomen en de eliminatie van afvalstoffen die zich anderzijds in het spijsverteringskanaal zouden verzamelen vergemakkelijken.
 • Dit water bevat ook leucine, isoleucine en treonine, wat alledrie essentiële aminozuren zijn. Het regelmatig drinken van havermoutwater helpt dan ook om het gehalte slecht cholesterol (LDL) te verlagen en stimuleert de lever om lecitine aan te maken. Het lichaam heeft deze stof nodig om zware metalen en andere gifstoffen makkelijker te elimineren.
 • Een van de voordelen die we niet over het hoofd mogen zien, is dat havermout ook geconsumeerd kan worden door mensen met diabetes type 2 of mensen met een hoge bloedsuikerspiegel. Dit komt door de oplosbare vezels en trage koolhydraten die het bevat, die de glycemische index van het lichaam verlagen.

Hoe maak je zelf havermoutwater?

Haver en Melk

Het is vrij eenvoudig om havermoutwater te maken. Er zijn ook geen dure ingrediënten voor nodig die moeilijk te verkrijgen zijn.

Water en volkoren havermout zullen altijd de basis blijven van deze drank. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om bijvoorbeeld een beetje kaneel of vanille toe te voegen.

Ingrediënten

 • 105 gram havermout (1 kop)
 • 2 liter water
 • 1 kaneelstokje (optioneel)

Instructies

 • Doe de havermout in de blender en voeg ook een glas water toe. Mix daarna de ingrediënten op hoge stand door elkaar.
 • Zodra de ingrediënten samen een gelijkmatig mengsel vormen, meng je het vervolgens met de rest van het water en de kaneel.
 • Roer een paar seconden door het mengsel en berg het mengsel dan zonder het te zeven op in de koelkast.
 • Advies: laat de havermout gedurende de nacht weken in een beetje water om het makkelijker te verwerken in de blender.

Hoe kan ik deze drank het beste drinken?

Drinken
 • Om gewichtsverlies te bevorderen, zou je minstens een maand lang elke ochtend voor het ontbijt één glas moeten drinken. Hierdoor zul je een paar uur verzadigd blijven en krijg je vrijwel alle vezels en voedingsstoffen binnen die je de rest van de dag nodig zult hebben.
 • Om ook te profiteren van de rest van de voordelen die deze drank biedt, is het belangrijk om de drank regelmatig te drinken. Grofweg een glas voor elke maaltijd, als dat mogelijk is.
 • Je kunt havermoutwater natuurlijk ook drinken als vervanging voor gewoon water. Het houdt je lichaam gehydrateerd en biedt een hoop energie.

Met dit recept zul je in staat zijn om zelf thuis een zeer gezonde drank te maken die een geweldige aanvulling is op je dieet om een gezonder en slanker lichaam te krijgen.

Door regelmatig voor het ontbijt een glas havermoutwater te drinken en deze gewoonte te ondersteunen met een gebalanceerd dieet, zul je al binnen zeer korte tijd een hoop afvallen.

Het is vanzelfsprekend dat je dit advies voor de beste resultaten moet ondersteunen met voldoende lichaamsbeweging en een goed trainingsschema


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Butt, M. S., Tahir-Nadeem, M., Khan, M. K. I., Shabir, R., & Butt, M. S. (2008). Oat: Unique among the cereals. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-008-0698-7.
 • Cleveland Clinic. Does til tok’s “International Show” drink works? Junio 2022.
 • Harvard T. H. Chan. The Nutrition Source. Chia seeds. Harvard School of Public Health.
 • Issa B, Wafaei N. A, et al. Abdominal bloating and distension: what is the role of the microbiota. Digestive Diseases and Science. Enero 2012. 57 (1): 4-8.
 • Londre R. Chia seeds pack nutritional punch. Mayo Clinic. Abril 2022.
 • Mayo Clinic. Understanding and managing chronic abdominal bloating and distension. Agosto 2021.
 • Mayo Clinic. Dietary fiber: essential for a healthy diet. Noviembre 2022.
 • Medline Plus. Rutina de ejercicios en interiores. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Mayo 2022.
 • Mohd Ali, N., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/171956.
 • Mount Sinai. Abdomen swollen information.
 • Rebello C. J, O’Neil C. E, et al. Fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutritional Reviews. Febrero 2016. 74 (2): 131-47.
 • Valeur J, Puaschitz N, et al. Oatmel porridge: impact on microflora-associated characteristics in healthy subjects. British Journal of Nutrition. Enero 2016. 115 (1): 62-7.
 • Vázquez-Ovando A, Rosado-Rubio G, et al. Physicochemical properties of a fibrous fraction from chia (Salvia hispanica L.) Food Science and Technology. 2009. 42 (1): 168-173.
 • Wolever, T. M. S., Tosh, S. M., Gibbs, A. L., Brand-Miller, J., Duncan, A. M., Hart, V., … Wood, P. J. (2010). Physicochemical properties of oat β-glucan influence its ability to reduce serum LDL cholesterol in humans: A randomized clinical trial. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.29174

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.