10 ongelofelijke voordelen van havermout

12 oktober 2018
Kan havermout helpen om Type II diabetes te voorkomen? De oplosbare vezels van havermout helpen ons om zetmelen te verteren en de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Havermout is een van de gezondste en verrukkelijkste volkoren granen die beschikbaar is. Het is ook een van de meest gegeten granen wereldwijd dankzij de vele voordelen van havermout. Zoals de hoge voedingswaarde en energietoevoer, waardoor het al eeuwen ingeburgerd is in veel culturen en beschavingen.

Blijf lezen om meer te leren over 10 ongelofelijke voordelen van havermout voor de gezondheid (plus een ontbijtrecept)!

Havermout heeft meer proteïnen, vitaminen, koolhydraten en voedingsstoffen dan andere granen. Het beste van alles is dat dit het hele jaar door gegeten kan worden en het is ook nog beschikbaar voor een redelijke prijs. Wil je meer redenen om elke dag havermout te eten?

10 voordelen van havermout

Het helpt om cholesterol in balans te brengen

Havermout bevat een vezelcomponent dat bètaglucan heet, dat volgens onderzoeken erg goed is voor personen met een hoge cholesterol. Havermout eten tijdens het ontbijt kan helpen om ervoor te zorgen dat het cholesterol op het niveau zit waar het hoort te zijn.

Lees ook:

Cholesterol verminderen met geneeskrachtige planten

Het is een antioxidant

Hart en Bloedvaten

Een van de voordelen van havermout is date het ook antioxidante eigenschappen heeft om de vrije radicalen te bestrijden die voortvloeien uit het slechte cholesterol. Dit aspect is echt heel belangrijk en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van cardiovasculaire ziektes.

Het versterkt het immuunsysteem

Bètaglucan in havermout is het beste gereedschap voor het immuunsysteem tegen virussen en bacteriën die infecties veroorzaken. Elke dag havermout eten helpt om het immuunsysteem te versterken en je lichaam tegen deze schadelijke pathogenen te beschermen.

Het helpt om diabetes te behandelen

Oorzaken van Diabetes

Personen die regelmatig havermout eten hebben minder kans om last te krijgen van Type II diabetes. De oplosbare vezels van havermout kunnen de personen helpen die last hebben van diabetes, aangezien het de spijsvertering van deze zetmelen stimuleert en je bloedsuikerspiegel reguleert, vooral na het eten van maaltijden.

Het bevordert de spijsvertering

Het feit dat havermout de spijsvertering helpt, betekent ook dat het helpt om problemen zoals constipatie te voorkomen. Oplosbare vezels helpen ook om maagzuur en gal te verminderen en ook de giftige capaciteit.

Het geeft je een verzadigd gevoel

Haver

Een van de vele redenen dat het aanbevolen is om havermout elke dag bij het ontbijt te eten, is dat het je langer een vol gevoel heeft, waardoor je het gevoel dat je constant moet eten elimineert. Dit gevoel komt door de complexe koolhydraten, die ook langzaam absorberende koolhydraten genoemd kunnen worden.

Het is anti-carcinogeen

Havermout bevat lignanen en fyto-oestrogenen, dat twee essentiële ingrediënten zijn die helpen om kanker gerelateerd aan hormonen te voorkomen.

Daarom is het sterk aanbevolen dat vrouwen die de leeftijd van de menopauze hebben bereikt havermout eten, aangezien onderzoeken aangetoond hebben dat dit een belangrijke rol speelt bij het verminderen van het risico op borstkanker.

Het helpt om astma te behandelen

Havermout heeft ook een effect dat je kan vergelijken met die van een hoestdrank, wat vooral behulpzaam is voor personen die last hebben van een hoest of bronchitis.

Onderzoeken hebben laten zien dat een vergrote consumptie van volkoren granen zoals havermout het risico op astma bij kinderen met 50% kan verminderen.

Deze studie combineerde vis met havermout en hierin werd geconcludeerd dat het samen eten van vis en havermout je risico om astmatisch te worden met 50% vermindert en het risico van het nauwer worden van je bronchiale luchtwegen met 80%.

Het beschermt je hart

Hart

De lignanen die gevonden kunnen worden in havermout en andere granen zijn fytochemicaliën die in het lichaam komen via de spijsvertering en kunnen helpen om het hart tegen verscheidene ziektes te beschermen.

Het is een diureticum

Het eten van havermout helpt om urinezuur te elimineren en vergroot de hoeveelheid urine door het siliconegehalte. Deze eigenschap helpt ook om jicht en andere ziektes gerelateerd aan vochtretentie te bestrijden.

Misschien ook interessant om te lezen:

Symptomen en behandeling van jicht

Hoe kan je havermout bij het ontbijt eten?

Alhoewel er veel verschillende manieren zijn om havermout te eten bij het ontbijt, zullen we een simpel recept met je delen waarmee je kan profiteren van alle voordelen van havermout om de dag goed te beginnen.

Ingrediënten

  • 1/2 kopje volkoren vermalen havermout
  • 6 amandelen
  • 2 noten
  • 1 eetlepel chiazaden
  • Honing of stevia
  • 1 eetlepel rozijnen
  • Een kokos- of amandeldrankje

Wat zou je moeten doen?