De voordelen van sinaasappelsap

De voordelen van sinaasappelsap
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Zoals je wellicht weet hebben sinaasappels veel bekende gezondheidsvoordelen. De voordelen van sinaasappelsap zijn echter nog groter. Een glas sinaasappelsap bevat namelijk meer vitamines en mineralen dan één sinaasappel.

De voordelen van sinaasappelsap

Het spijsverteringsstelsel

Sinaasappelsap heeft een positieve uitwerking op verschillende onderdelen van het spijsverteringskanaal. Het heeft een regulerend effect op sommige functies en voorkomt ook tal van aandoeningen en complicaties:

  • Maagontsteking en maagzweer: Sinaasappelsap kan versterkend werken. Bovendien kan het preventief worden ingezet tegen maagaandoeningen zoals ontstekingen en zweren. Het helpt namelijk brandend maagzuur te verlichten. Om van deze voordelen van sinaasappelsap te profiteren, kun je het het beste tussen je maaltijden door drinken. Probeer hierbij dan ook niks te eten.
  • Lever: Als je sinaasappelsap tussen je maaltijden door drinkt, speelt het ook een ondersteunende rol voor een optimale werking van de lever.
  • Verminderde werking van de galblaas: Sinaasappelsap helpt om meer gal te produceren. Hierdoor wordt het aangeraden als de galblaas minder goed werkt en niet voldoende gal produceert.
  • Diarree of constipatie: We weten allemaal dat de darmen het zwaar te verduren krijgen tijdens periodes van diarree of constipatie. Regelmatig sinaasappelsap drinken beschermt echter het darmkanaal. Het werkt genezend en versterkend na periodes van zware belasting voor de darmen.
  • Indigestie: Regelmatig vers geprest sinaasappelsap drinken helpt ook om problemen die het gevolg zijn van een slechte spijsvertering of periode van indigestie te verzachten.

Het urinewegstelsel

Sinaasappels hebben een alkalische eigenschap. Dit zorgt ervoor dat het bloed in het lichaam gereinigd wordt. Zuren worden erdoor opgelost. Dit verhindert het ontstaan van nierstenen.

Metabolisme

Het alkaliserende effect van sinaasappels verhindert niet enkel de vorming van nierstenen. Het heeft ook een bevorderend effect op het algemene metabolisme van het lichaam.

Het drinken van sinaasappelsap wordt bovendien ook aangeraden aan mensen die te kampen hebben met:

Jicht of artritis

Jicht wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen.  Deze worden opgeslagen in de gewrichten, meestal ter hoogte van de tenen, enkels en voeten. Deze aandoening is zeer pijnlijk. Ook hier kunnen echter de alkaliserende voordelen van sinaasappelsap soelaas brengen. Het helpt namelijk om het niveau van de urinzuurkristallen te verminderen. Hierdoor zorgt het voor voor zichtbare vooruitgang bij patiënten die lijden aan jicht of artritis.

Diabetes

Mensen met diabetes wordt ook aangeraden regelmatig sinaasappelsap te drinken. Het bevat namelijk weinig suiker en heeft een vochtafdrijvende werking.Dit maakt het makkelijker om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bovendien biedt het hoge vitamine C-gehalte bescherming tegen tal van andere aandoeningen. Voornamelijk aandoeningen die veroorzaakt worden door diabetes, zoals infecties, verminderd zicht en verminderde capaciteit om te genezen.

Sinaasappelsap om griep te voorkomen

De voordelen van sinaasappelsap tegen griep

Een bekend kenmerk van sinaasappels is dat ze rijk zijn aan vitamine C. Wanneer je één sinaasappel op een dag eet, krijg je al 67% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen. Daardoor ben je minder vatbaar voor verkoudheid en griep tijdens de winter. Dit zal je tevens helpen sneller te herstellen als verkoudheid toch toeslaat. Ook mensen die te kampen hebben met luchtwegaandoeningen en allergieën die hoestaanvallen veroorzaken, hebben baat bij het dagelijks drinken van vers sinaasappelsap.

Sinaasappelsap vertraagt het verouderingsproces

Wist je echter dat het regelmatig drinken van sinaasappelsap er ook voor kan zorgen dat je minder snel veroudert? Dit komt door de antioxidanten die het bevat. Deze helpen namelijk om zuurstof door het lichaam te transporteren. Bovendien beschermen ze het tegen de negatieve effecten van vrije radicalen in het lichaam, die veroudering veroorzaken. Elke dag vers geperst sap op het menu helpt zeker om tal van ouderdomskwaaltjes en pijn tegen te gaan. Het verlicht onder andere:

  • Arteriosclerosis of aderverkalking: Het drinken van sinaasappelsap bevordert de bloedcirculatie. De antioxidanten hebben daarnaast een ontgiftend effect op het bloed. Dit maakt dat bloedklonters minder snel ontstaan. En het verlaagt natuurlijk het risico op beroertes en hart- en vaatziekten.
  • Hoge bloeddruk: Een goede bloedcirculatie zorgt ook voor een goede bloeddruk. Het zal helpen om te hoge waarden van de bloeddruk te voorkomen.
  • Verminderd gehoor of doofheid: Het is reeds bewezen dat vitamine C echt helpt om verminderd gehoor tegen te gaan.
  • Verminderd zicht: Bovendien helpt het om te beschermen tegen verminderd zicht en andere aandoeningen van de ogen, zoals cataract.
  • Kanker: Ook de kans op het krijgen van kanker wordt verminderd door het regelmatig drinken van sinaasappelsap. Het zijn de antioxidanten die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de kans op maagkanker met 50% vermindert als je één sinaasappel per dag eet.

Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de meeste vitamine C. Dit maakt de voordelen van sinaasappelsap des te groter. Geniet daarom elke dag van je glaasje vers geperst sap. Zodoende zorg je voor een optimale bescherming tegen tal van aandoeningen en ouderdomskwaaltjes! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.