De voordelen van sinaasappelsap

21 september 2015

Zoals je wellicht weet hebben sinaasappels heel veel bekende gezondheidsvoordelen. Als je vers sap drinkt, verhoog je bovendien nog het gezonde effect, omdat de vitamines en mineralen in een geconcentreerdere vorm voorkomen dan in het stukje fruit zelf.

De voordelen van sinaasappelsap

Het spijsverteringsstelsel

Sinaasappelsap heeft een positieve uitwerking op verschillende onderdelen van het spijsverteringskanaal. Het heeft een regulerend effect op sommige functies en voorkomt ook tal van aandoeningen en complicaties:

  • Maagontsteking en maagzweer: Sinaasappelsap kan versterkend werken en preventief ingezet worden tegen maagaandoeningen zoals ontstekingen en zweren, doordat het brandend maagzuur verlicht. Het sap wordt dan het beste tussen de maaltijden door gedronken, zonder tussendoortje of een extraatje.
  • Lever: Als sinaasappelsap tussen de maaltijden door gedronken wordt, speelt het eveneens een ondersteunende rol voor een optimale werking van de lever.
  • Verminderde werking van de galblaas: Sinaasappelsap helpt om meer gal te produceren en wordt aangeraden als de galblaas minder goed werkt en niet voldoende gal produceert.
  • Diarree of constipatie: We weten allen dat de darmen het zwaar te verduren krijgen tijdens periodes van diarree of constipatie. Regelmatig sinaasappelsap drinken beschermt het darmkanaal, werkt genezend en versterkend na periodes van zware belasting voor de darmen.
  • Indigestie: Ook problemen die het gevolg zijn van een slechte spijsvertering of periode van indigestie kunnen verzacht worden door het regelmatig drinken van vers geperst sinaasappelsap.

Het urinewegstelsel

Sinaasappels hebben een alkalische eigenschap, die ervoor zorgt dat het bloed in het lichaam gereinigd wordt. Zuren worden erdoor opgelost, waardoor het ontstaan van stenen in de nieren verhinderd wordt.

Metabolisme

Het alkaliserende effect van sinaasappels verhindert niet enkel de vorming van nierstenen, maar heeft eveneens een bevorderend effect op het algemene metabolisme van het lichaam.

Het drinken van sinaasappelsap wordt bovendien ook aangeraden aan mensen die te kampen hebben met:

Jicht of artritis

Jicht wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen, die opgeslagen worden in de gewrichten, meestal ter hoogte van de tenen, enkels en voeten. Deze aandoening is zeer pijnlijk en ook hier kan de alkaliserende eigenschap van sinaasappelsap soelaas brengen. Het helpt het niveau van de urinzuurkristallen verminderen en zorgt voor zichtbare vooruitgang bij patiënten die lijden aan jicht of artritis.

Diabetes

Diabetespatiënten worden ook aangeraden regelmatig sinaasappelsap te drinken, omdat het weinig suikers bevat en een vochtafdrijvende werking heeft. Op die manier kan de bloedsuikerspiegel makkelijker gereguleerd worden. Bovendien biedt het hoge vitamine C-gehalte bescherming tegen tal van bijkomende aandoeningen die veroorzaakt worden door diabetes, zoals infecties, verminderd zicht en verminderde capaciteit om te genezen.

Sinaasappelsap om griep te voorkomen

griep

Een bekend kenmerk van sinaasappels is dat ze heel rijk zijn aan vitamine C. Wanneer je één sinaasappel op een dag eet, krijg je al 67% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C binnen. Daardoor ben je minder vatbaar voor verkoudheden en griep tijdens de wintermaanden en zullen ze eveneens helpen om sneller te herstellen als verkoudheden toch toeslaan. Ook mensen die te kampen hebben met luchtwegaandoeningen en allergieën die hoestaanvallen veroorzaken, hebben baat bij het dagelijks drinken van vers sinaasappelsap.

Sinaasappelsap vertraagt het verouderingsproces

Maar wist je ook dat het regelmatig drinken van sinaasappelsap ervoor kan zorgen dat het verouderingsproces trager verloopt? De oorzaak zijn de antioxidanten, die helpen om zuurstof door het lichaam te transporteren en beschermen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen in het lichaam, die het verouderingsproces veroorzaken. Elke dag vers geperst sap op het menu helpt zeker om tal van ouderdomskwaaltjes en pijn veroorzaakt door het verouderingsproces tegen te gaan. Het verlicht onder andere:

  • Arteriosclerosis of aderverkalking: Het drinken van sinaasappelsap bevordert de bloedcirculatie en de aanwezigheid van antioxidanten heeft een ontgiftend effect op het bloed. Er zullen daardoor minder snel bloedklonters in de aders gevormd worden, waardoor het risico op beroertes en hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert.
  • Hoge bloeddruk: Een goede bloedcirculatie zorgt eveneens voor een goede bloeddruk en zal helpen om te hoge waarden van de bloeddruk te voorkomen.
  • Verminderd gehoor of doofheid: Het is reeds bewezen dat vitamine C daadwerkelijk helpt om verminderd gehoor tegen te gaan.
  • Verminderd zicht: Bovendien helpt het om te beschermen tegen verminderd zicht en andere aandoeningen van de ogen, zoals cataract.
  • Kanker: Ook de kans op het krijgen van kanker wordt verminderd door het regelmatig drinken van sinaasappelsap. Het zijn de antioxidanten die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de kans op het krijgen van maagkanker met 50% vermindert als je één sinaasappel per dag eet.

Kijkend naar alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de meeste vitamine C. Geniet daarom elke dag van je glaasje vers geperst sap en zorg op deze manier voor een optimale bescherming tegen tal van aandoeningen en ouderdomskwaaltjes!

Bekijk Ook