Beïnvloeden koolzuurhoudende dranken je gezondheid?

Hoe verfrissend, zoet en lekker is een coca-cola op een van die verschrikkelijk hete dagen. De koolzuur heeft iets dat je aantrekt en zorgt ervoor dat je het elke dag drinkt. Toch vraag je je af hoe het kan dat het slecht voor je is terwijl je hebt gehoord dat deze drank vol energie zit, voor een vol gevoel zorgt en dat je eetlust vermindert?
Beïnvloeden koolzuurhoudende dranken je gezondheid?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Thais Guillén Otero

Laatste update: 25 september, 2022

Je moet weten dat de meest recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond, dat koolzuurhoudende dranken gevaarlijk voor je leven kunnen zijn. Wil je meer weten over dit onderwerp? Blijf lezen en kom erachter hoe koolzuurhoudende dranken jou kunnen beïnvloeden. 

Wat zijn koolzuurhoudende dranken

Het maken van koolzuurhoudende drank is heel simpel: met een mengsel van gefilterd water, koolzuurdioxide, zoetstoffen en acidulanten (stoffen die de zuurgraad bepalen) ontstaat een verfrissende frisdrank die je overal kunt drinken.

In het begin werden ze echter ontwikkeld door de farmaceutische industrie om te dienen als tonics tegen hoofdpijn en spijsverteringsproblemen.

Sinds dat begin zijn veel jaren verstreken en zijn er veel soorten koolzuurhoudende dranken ontwikkeld. Ze hebben verschillende kleuren, geuren en smaken, maar ze bevatten allemaal prik en geen alcohol. Maar hoe gezond zijn ze nu?

Kloppen de oude ideeën nog steeds? Helaas is dat niet zo.  Iedere dag worden namelijk weer nieuwe gevaarlijke effecten voor de menselijke gezondheid ontdekt, vooral voor kinderen.

Als je nog steeds twijfelt, zullen we een aantal symptomen laten zien die kunnen voorkomen als je teveel koolzuurhoudende dranken drinkt.

Symptomen van overvloedig gebruik van koolzuurhoudende dranken

  • Hoofdpijn
  • Trillingen
  • Hartritmestoornissen
  • Nervositeit
  • Slaapproblemen of slapeloosheid
  • Depressie
  • Misselijkheid en overgeven
  • Vaak urineren
  • Verminderde botmassa (vanwege lage calciumopname)
  • Verlies van eetlust

Hoe beïnvloeden koolzuurhoudende dranken je gezondheid?

In steeds meer onderzoeken worden negatieve effecten gevonden in de producten die we vaak eten en drinken. Dit is ook het geval bij dranken met koolzuur.

Hoe beïnvloeden koolzuurhoudende dranken je gezondheid

Invloed op het zenuwstelsel

Veel van deze dranken bevatten veel cafeïne. Cafeïne is een alkaloïde, die stimulerend werkt op je zenuwstelsel en hart, waardoor het zorgt dat je wakker blijft en minder snel moe wordt. Het werkt ook sterk vaatverwijdend, maar daar houden de voordelen op.

Overvloedig gebruik van cafeïne veroorzaakt verslaving, hoofdpijn, hartritmestoornissen, slapeloosheid en nervositeit. Deze symptomen ondervind je ook als je iedere dag teveel koffie of thee drinkt.

Kankerverwekkend effect

Koolzuurhoudende dranken hebben een aantrekkelijke smaak en kleur. Ze blijven ook lang goed dankzij de vele conservatieven, zuurteregelaars en chemische toevoegingen, die schadelijk kunnen zijn voor je niersysteem.

Deze stoffen verzamelen zich vaak in je weefsels, waardoor op lange termijn kankercellen en tumoren ontstaan. Laat je niet van de wijs brengen door het feit dat sommige van die stoffen antioxidanten zijn: je lichaam heeft natuurlijke antioxidanten nodig, die je aantreft in fruit en groenten.

Meer reflux tijdens spijsvertering

Men gelooft nu, in tegenstelling tot vroeger, dat koolzuurhoudende dranken een negatief effect kunnen hebben op het spijsverteringsproces. De kooldioxide in deze dranken verhoogt de zuurgraad van het maagsap en verhoogt de productie.

Dat versnelt de spijsvertering, maar veroorzaakt ook reflux, maagzuurproblemen, en absorptieproblemen, die vooral pijnlijk kunnen zijn voor mensen die lijden aan gastritis en maagzweren.

Gaatjes

Kooldioxide zorgt, samen met de suiker in frisdrank, voor schade aan de mond en tanden. Ze beïnvloeden namelijk de smaakpapillen, tasten tandglazuur aan en veroorzaken gaatjes.

Obesitas

Over het algemeen bevatten koolzuurhoudende dranken veel zoetstoffen, of die nu veel of weinig calorieën bevatten (één blikje kan 3 of 4 eetlepels suiker bevatten). Degenen met lage calorische waarden zijn sorbitol, aspartaam en sacharine, terwijl zoetstoffen zoals sucrose en glucose juist veel calorieën bevatten.

Overdreven gebruik van deze suikers leidt tot verhoogde bloedsuikerniveaus, ontsteking van de alvleesklier en diabetes. 

Aan de andere kant worden de koolhydraten die niet direct worden verbrand tot energie, verzameld in weefsels en bloedvaten als vet, waardoor obesitas en artherosclerose ontstaan.

Verlies van botmassa

Alsof het nog niet schadelijk genoeg is, zijn de zuren en cafeïne in deze dranken ook schadelijk voor je botten. Ze blokkeren namelijk de opname van calcium in je botten, waardoor je botmassa afneemt. Dit verzwakt de botten en veroorzaakt osteoporose.

Aan de andere kant maakt de combinatie van suiker en zuur de opname van ijzer in de cellen lastig, wat zorgt voor bloedarmoede en een verhoogde gevoeligheid voor verschillende soorten infecties.

Wees voorzichtig met suikervrije frisdrank

Het drinken van suikervrije frisdrank is niet genoeg om gewichtsproblemen en diabetes te voorkomen, maar pas op met suikervervangende zoetstoffen.

Deze stoffen kunnen problemen veroorzaken bij verschillende metabolische processen en kunnen een bron zijn van hersenschade, geheugenverlies en zelfs de ontwikkeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer.

Tot slot…

Drink water in plaats van koolzuurhoudende dranken

Hoe heerlijk frisdrank ook mag zijn, we raden aan dat je (om je gezondheid te beschermen) in plaats daarvan water, sap, smoothies en natuurlijke sappen drinkt.

Deze tip is vooral bedoeld voor zwangere vrouwen en mensen met zenuwproblemen, borstaandoeningen, maagzweren, cardiovasculaire problemen, hypertensie en migraine. Deze groepen lopen het meeste risico.

Denk eraan: gezondheid en geluk gaan hand in hand!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. American journal of public health, 97(4), 667–675. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
  • Anjum, I., Jaffery, S. S., Fayyaz, M., Wajid, A., & Ans, A. H. (2018). Sugar Beverages and Dietary Sodas Impact on Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus, 10(6), e2756. https://doi.org/10.7759/cureus.2756
  • Chazelas, E., Srour, B., Desmetz, E., Kesse-Guyot, E., Julia, C., Deschamps, V., Druesne-Pecollo, N., Galan, P., Hercberg, S., Latino-Martel, P., Deschasaux, M., & Touvier, M. (2019). Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ (Clinical research ed.), 366, l2408. https://doi.org/10.1136/bmj.l2408

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.