8 slechte gewoonten die de nieren kunnen beschadigen

Naast het lukraak innemen van medicijnen, kunnen andere gewoonten, zoals te veel zout consumeren of niet genoeg water drinken, ook zeer schadelijk zijn van de gezondheid van onze nieren.
8 slechte gewoonten die de nieren kunnen beschadigen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Nieren zijn organen die continu werken om de afvalstoffen die zich in onze bloedbaan bevinden eruit te filteren. Via urine kunnen de nieren een groot deel van de gifstoffen die afkomstig zijn van voedsel, het milieu en vervuiling verwijderen. 

Naast andere taken spelen ze ook een rol bij het:

 • afscheiden van bepaalde hormonen
 • beheersen van de bloeddruk
 • in balans houden van elektrolytniveaus.

Echter, zoals het geval is met andere systemen in ons lichaam, kunnen nieren hun efficiëntie verliezen door bepaalde ziekten.

Het probleem is dat we er vaak niet veel aandacht aan besteden. Helaas hebben we soms enkele gewoonten die op de een of andere manier vroegtijdig de nieren kunnen beschadigen.

Weet jij welke dit zijn? Probeer ze vandaag nog te corrigeren!

1. Je plas ophouden

Je plas ophouden kan de nieren beschadigen

Sommige mensen gaan niet naar de wc wanneer hun lichaam erom vraagt. Hoewel het misschien niet zo belangrijk of noodzakelijk lijkt zou het de gezondheid van de nieren kunnen aantasten.

 • Lang de urine ophouden verhoogt de kans op ontstekingen in de urinewegen. Het kan daardoor leiden tot nieraandoeningen.
 • Deze gewoonte zorgt voor meer druk op de blaas. Het kan het proces van het elimineren van afvalmateriaal bemoeilijken.

2. Niet genoeg water drinken is slecht voor de nieren

Als we willen dat onze nieren goed werken en een optimaal ontgiftigingsproces hebben, is het essentieel om voldoende water en andere gezonde vloeistoffen te consumeren.

 • Vloeistoffen houden het lichaam gehydrateerd. Ze helpen ook bij het verzamelen van het metabool afval dat het lichaam later verlaat via de urine.
 • Een uitgedroogd lichaam kan leiden tot nierstenen, infecties en ontstekingsziekten. 

3. Roken

Roken kan de nieren beschadigen

Mensen die roken zijn zich bewust van de gevaren die het met zich meebrengt als gevolg van de giftige inhoud van sigaretten.

 • Deze gifstoffen slagen erin om zich door te bloedbaan te verplaatsen. Ze beïnvloeden zo niet alleen de longen maar ook de nieren en het hart.
 • De ophoping van afval compliceert het reinigingsproces van de nieren. Het verhoogt daardoor hun gevoeligheid voor infecties.

4. Het kiezen van de verkeerde soorten vloeistoffen

Het drinken van koolzuurhoudende dranken, energiedranken en andere commercieel geproduceerde drankjes kan een oorzaak zijn van vele ziekten die verband houden met nierfunctiestoornissen.

 • Deze drankjes bevatten te veel suiker en te veel toevoegingen die de stofwisseling kunnen beïnvloeden, wat vervolgens de gezondheid van de nieren ernstig beïnvloedt.
 • Als je ze iedere dag of in grote hoeveelheden drinkt kan dit leiden tot nierstenen, ontstekingen en chronische nieraandoeningen.

5. Te veel zout consumeren

Te veel zout kan de nieren beschadigen

Natrium is niet alleen aanwezig in het tafelzout dat we in de keuken gebruiken. Het zit ook in veel voedingsmiddelen die we dagelijks eten.

 • Deze stof, die als je het met mate gebruikt niet schadelijk is, bouwt zich op in het lichaam. Daardoor verhoogt het de kans op vochtretentie en nierproblemen.
 • Een onbeperkte consumptie van natrium, wat vaak voorkomt, is gekoppeld aan een hoge bloeddruk en vroegtijdige nierinsufficiëntie.
 • Verder kan dit, gezien het inwerkt op het evenwicht van andere mineralen, leiden tot een verstoring van de elektrolytenbalans.

6.  Zelfzorggeneesmiddelen gebruiken

Zelfzorggeneesmiddelen zijn nuttig voor de behandeling van veel voorkomende gezondheidsproblemen, zoals rugpijn of hoofdpijn.

 • Deze medicijnen, vooral pijnstillers, kunnen bijwerkingen hebben die de nieren kunnen beïnvloeden.
 • Ons lichaam moet de chemische verbindingen ervan verwerken. Wanneer we ze op onverantwoordelijke wijze innemen, kunnen ze ernstige gevolgen hebben voor onze nieren en lever.
 • Het overmatig gebruik van geneesmiddelen zoals aspirine, paracetamol of ibuprofen is gekoppeld aan nierbeschadiging.

We raden je aan om ook te lezen: De 9 beste natuurlijke pijnstillers

7. Te veel eiwitten eten

Te veel eiwitten eten kan de nieren beschadigen

Eiwitten zijn aan te bevelen in je dieet vanwege de rol die ze spelen bij de vorming van spiermassa en je metabolisme.

Echter, hoewel ze essentieel zijn, moeten we ze niet overdadig consumeren. Vooral niet als ze afkomstig zijn van een dierlijke bron.

Het overmatig veel eten van eiwitten maakt het werk moeilijker voor de nieren en kan leiden tot chronische ziekten.

8. Een sedentaire levensstijl hebben

Mensen met een zittende levensstijl hebben een hoger risico om aan nierziekten te lijden in vergelijking met mensen die een actieve levensstijl hebben.

 • Ten eerste hebben mensen met een zittende levensstijl vaak een slecht voedingspatroon. Hierdoor wordt het werk van de nieren moeilijker.
 • Het gebrek aan fysieke activiteit beïnvloedt de bloedcirculatie. Als gevolg daarvan belemmert het de eliminatie van vastgehouden vloeistoffen.
 • Bovendien verhoogt deze levensstijl het risico op een hoge bloeddruk. Ook beïnvloedt het de gezondheid van het immuunsysteem, wat op zijn beurt het risico op ziekten verhoogt.

Maak jij je zorgen over de gezondheid van je nieren? Als je zelf gewend bent aan één of meerdere van deze gewoonten, probeer ze dan te veranderen, zodat je later geen last zult hebben van de mogelijke gevolgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.