7 dingen die je moet weten over Polycysteus Ovarium Syndroom

Polycysteus Ovarium Syndroom is een ziekte waarbij de geslachtshormonen ernstig uit balans raken. En dit heeft veel invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen. Leer in dit artikel zeven belangrijke feiten over Polycysteus Ovarium Syndroom om dit syndroom beter te begrijpen.
7 dingen die je moet weten over Polycysteus Ovarium Syndroom

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een ziekte bij vrouwen die veroorzaakt wordt door een onevenwichtigheid in de geslachtshormonen. Het doet zich voor wanneer de eierstokken meer androgeen dan oestrogeen en progesteron aanmaken.

Dit belemmert de ontwikkeling van het ei en de eisprong tijdens de menstruatiecyclus. Het gevolg hiervan is dat vrouwen die last hebben van PCOS een verminderde vruchtbaarheid hebben. Daarnaast ontstaan er kleine zakjes die gevuld zijn met vloeistof, ook wel cysten genoemd, op de eierstokken.

Aangezien dit het ovulatieproces aantast, komt het vaak voor dat vrouwen die last hebben van Polycysteus Ovarium Syndroom, ook last hebben van een onregelmatige menstruatie, ontstekingen en nog andere symptomen.

Over het algemeen ontwikkelt dit syndroom zich vooral bij tieners, hoewel het ook vrij vaak voorkomt bij oudere vrouwen. In eerste instantie veroorzaakt PCOS geen symptomen. Na verloop van tijd doen zich echter wel symptomen voor, die absoluut behandeld moeten worden.

Vanwege de gevolgen en hormonale veranderingen die dit syndroom veroorzaakt, is het belangrijk dat iedereen iets meer leert over deze ziekte.

In dit artikel delen we daarom zeven belangrijke feiten over Polycysteus Ovarium Syndroom, om het beter te kunnen begrijpen.

1. Wat is Polycysteus Ovarium Syndroom?

Polycysteus Ovarium Syndroom is een ziekte waarbij de hormonen ernstig uit balans raken. En dit heeft dan natuurlijk invloed op de vuchtbaarheid van een vrouw.

Daarnaast wordt deze ziekte gekenmerkt door het ontstaan van kleine cysten of follikels. Deze gaan meestal gepaard met een verdikking van de buitenwand van de eierstokken.

2. Wat zijn de symptomen van PCOS?

Net als vaak het geval is bij andere ziektes, veroorzaakt ook PCOS in de eerste stadia geen heftige symptomen.

Naarmate de ziekte vordert, beginnen zich echter symptomen voor te doen die vermoedens en achterdocht opwekken.

De meest opmerkelijke symptomen zijn:

 • Tijdens de puberteit een maand niet ongesteld worden, terwijl je daarvoor wel één of twee keer normaal ongesteld bent geweest.
 • Onregelmatige menstruatie
 • Abnormale bloedingen
 • Overmatige haargroei
 • Chronische acne in het gezicht en op de rug
 • Veranderingen in de textuur van de huid
 • Levervlekken
 • Moeite met zwanger raken of problemen met de vruchtbaarheid
 • Gewichtstoename
 • Overmatige haaruitval
 • Zwaarder wordende stem
 • Veranderingen in de borsten

3. Wat zijn de oorzaken van PCOS?

Vruchtbaarheid

Deze ziekte wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Deze veranderingen belemmeren de eisprong.

Daarnaast spelen ook genetische factoren vaak een rol. Maar we mogen ook externe factoren, zoals luchtvervuiling en eetgewoontes, niet uitsluiten.

Over het algemeen tast het vooral de volgende hormonen aan:

 • Oestrogeen
 • Progesteron
 • Androgeen

4. Het vergroot de kans op eierstokkanker

Hoewel de cysten die vrouwen als gevolg van deze ziekte ontwikkelen goedaardig zijn, kunnen de aanwezigheid van deze cysten en de hormonale veranderingen die ze veroorzaken echter wel de kans op eierstokkanker vergroten.

Dit komt doordat de hormonale onevenwichtigheden die ze veroorzaken voorkomen dat het baarmoederslijmvlies kan worden afgestoten. Na verloop van tijd ontstaan er hierdoor veranderingen in de cellulaire activiteit.

5. Het vergroot ook de kans op metabool syndroom

Gewichtstoename door metaboolsyndrrom

Bij Polycysteus Ovarium Syndroom kunnen onevenwichtigheden in de geslachtshormonen een directe invloed hebben op de stofwisseling. Als gevolg kunnen deze onevenwichtigheden dus ook leiden tot andere aandoeningen.

Over het algemeen zijn dit aandoeningen als:

6. PCOS leidt niet altijd tot onvruchtbaarheid

Hoewel het inderdaad zo is dat deze ziekte bij sommige vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid, geldt dit niet voor alle vrouwen die er last van hebben, ondanks de problemen die ze ervaren in verband met hun ovulatie.

In tegenstelling tot vrouwen wiens ovulatie zich normaal voordoet, is de ovulatie van vrouwen die last hebben van PCOS erg onvoorspelbaar, waardoor deze vrouwen dus ook minder kans hebben om zwanger te raken.

Door op tijd de juiste behandeling te krijgen, kan de ovulatie echter gestimuleerd worden om de kans om zwanger te raken te vergroten.

7. Het is niet altijd noodzakelijk om de cysten te verwijderen

Doktersbezoek

De meeste vrouwen denken dat ze een operatie moeten ondergaan om de cysten op hun eierstokken te verwijderen. Dit is echter lang niet altijd het geval. De follikels zien er op een echo bijna altijd uit als een parelketting. Ze vormen echter geen echt gevaar, hoewel ze wel vaak verontrustend lijken.

Hoewel het logisch is dat de cysten de hormonale en menstruele activiteit zullen verstoren, kan je dit probleem met behulp van een behandeling goed onder controle houden.

De mate waarin deze ziekte onder controle kan en moet worden gehouden, is per patiënt verschillend en hangt voornamelijk af van hoe groot de invloed is die de hormonale schommelingen hebben.

Nadat de diagnose van Polycysteus Ovarium Syndroom is gesteld, is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan om complicaties te kunnen voorkomen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Síndrome de ovario poliquístico. Office of Women’s Health.
  https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
 • Polycystic ovarian syndrome: an evidence-based approach to evaluation and management of diabetes and cardiovascular risks for today’s clinician. Lorenz, L. B. y Wild, R. A. Clinical Obstetrics and Gynecology. (2007). 50, 226–243.
 • Diagnosis of polycystic ovary syndrome. Clinical Obstetrics and Gynecology, Trivax, B. y Azziz, R. (2007) 50(1), 168–177.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.