Onbekende symptomen van Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Polycysteus Ovarium Syndroom beïnvloedt niet alleen de gezondheid van je voortplantingsorganen. Het kan ook emotionele effecten hebben. Daarnaast kan het problemen veroorzaken in je cardiovasculaire systeem. Leer er meer over in dit artikel.
Onbekende symptomen van Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Laatste update: 06 december, 2018

Een vrouw kan veranderingen beginnen op te merken in haar hormoonhuishouding. Dit kan uiteindelijk leiden tot wat wij kennen als Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Het is nog niet duidelijk welke reden of oorzaak hieraan ten grondslag ligt.

Deze gynaecologische aandoening wordt ook het Stein-Leventhalsyndroom genoemd. Het gaat hier om een aandoening die tussen de 5 en 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. PCOS geeft klachten die je kwaliteit van leven in min- of meerdere mate kunnen aantasten.

Een van de meeste gecompliceerde en delicate problemen is natuurlijk het probleem om niet zwanger te kunnen worden.

Het komt veel voor dat er gewichtsproblemen optreden. Ook is het vaak noodzakelijk om orale anticonceptie te nemen om de hormonale problemen die bij Polycysteus Ovarium Syndroom voorkomen onder controle te houden.

Vandaag willen we wat dieper ingaan op dit onderwerp. Ofschoon we met name de secundaire problemen zullen bespreken. Deze tekenen zijn niet goed bekend, maar kunnen je wel op deze veelvoorkomende aandoening wijzen.

Symptomen waarmee PCOS gepaard gaan

Als je diabetes en overgewicht hebt, of een onregelmatige menstruatiecyclus, betekent dit niet dat je deze aandoening zal ontwikkelen.

 • Een aantal van deze symptomen moeten zich tegelijkertijd voordoen.
 • Je hebt misschien het gevoel dat er ‘iets niet klopt’ in je lichaam, dat er iets veranderd is.
 • Je moet dit niet als op zichzelf staande symptomen zien. Al deze symptomen kunnen je, in meer of mindere mate, alert maken op het Polycysteus Ovarium Syndroom.

Onthoud dat het altijd het beste is om naar een gynaecoloog te gaan als je vragen hebt en om een simpel onderzoek te ondergaan.

Insulineresistentie

Hypertensie

Insulineresistentie of hyperinsulinemie komt voort uit een metabool probleem dat ervoor zorgt dat je lichaam niet in staat is dit hormoon efficiënt te gebruiken.

 • Als je een hormonale verandering doormaakt, is het heel gewoon dat er ook veranderingen in de insulineproductie in je alvleesklier optreden.
 • Beetje bij beetje wordt er een overschot aan glucose in je lichaam opgebouwd, iets wat tot diabetes type 2 kan leiden.

Overmatige lichaamsbeharing

Hirsutisme, of overmatige lichaamsbeharing, is zonder twijfel een van de meest geziene secondaire symptomen van Polycysteus Ovarium Syndroom.

Het kan voorkomen op je:

Deze haargroei verschijnt in gebieden waar mannen haargroei hebben. Als gevolg van een overschot aan androgenen die geproduceerd worden door het vrouwelijk lichaam wordt het veroorzaakt.

Daarnaast moet opgemerkt worden dat dit door vele verschillende oorzaken kan gebeuren. Je dokter kan de oorzaken in jouw specifieke situatie uitleggen als je te maken krijgt met dit symptoom.

Kaal worden of abnormaal haarverlies

Haaruitval

Alopecia androgenetica is een zeer duidelijk symptoom dat gepaard gaat met Polycysteus Ovarium Syndroom.

Ook hier is de oorzaak hormonale verandering. De juiste medische behandeling kan het haarverlies stoppen en de gezondheid van je haar herstellen.

Depressie, angsten en stress

Een van de grootste problemen die optreden als een depressie gediagnosticeerd wordt, is dat de onderliggende oorzaak niet bekend is.

 • Vergeet niet dat veel van je emotionele problemen vaak een hormonale oorsprong hebben. Deze kan gemakkelijk behandeld worden met medicatie.
 • De hormonale problemen die gepaard gaan met het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) wijzen op een inwendige stoornis.
 • Door de hyperinsulinemie wordt een overschot aan cortisol geproduceerd.
 • Cortisol is een hormoon dat in verband staat met stress. Stress is het gevoel van angst dat je vasthoudt en ervoor zorgt dat je je hoofd niet koel kan houden. Stapje voor stapje kan dit richting een depressie leiden.

Dus onthoud: als je je overweldigd voelt door je emoties, zoek dan hulp bij de dokter. Vraag hem om een bloedtest om te ontdekken of het komt door hormonale veranderingen.

Verhoogde bloeddruk en cholesterol

Het meest gecompliceerde aan Polycysteus Ovarium Syndroom is dat het ernstige problemen bij vrouwen kan veroorzaken. Soms gebeurt dit al op een erg jonge leeftijd.

 • Meisjes van net twintig jaar die last hebben van gewichtsproblemen, diabetes, hypertensie en een hoog cholesterol.
 • Al deze kenmerken verhogen het risico op een hartaanval of beroerte op een jong leeftijd.
 • De metabole veranderingen die in verband worden gebracht met hormonale problemen kunnen veranderingen in het cholesterol geven. Bijvoorbeeld: het goede cholesterol (HDL) gaat naar beneden terwijl het slechte cholesterol (LDL) juist omhoog gaat.
 • Het is eveneens gebruikelijk dat de triglyceriden in het bloed stijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je slagaderen hun elasticiteit verliezen en dat er sprake is van de gevreesde vorming van artherosclerose.
Beweging

Conclusie: de duidelijkste symptomen van het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) zijn onregelmatige menstruatie, problemen om zwanger te worden en overgewicht.

Je moet altijd op zoek gaan naar een goede diagnose en behandeling die bij jou past.

Een gezond voedingspatroon, beweging, het verminderen van stress en regelmatige medische onderzoeken kunnen je allemaal helpen om je een goede kwaliteit van leven te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.