Vijf verrassende voordelen van papaja die je vast niet kende

In dit artikel ontdek je de vijf verrassende voordelen die papaja biedt voor de gezondheid. Als je er achter komt, zul je deze vrucht dagelijks willen eten!
Vijf verrassende voordelen van papaja die je vast niet kende

Laatste update: 08 juni, 2018

Papaja’s komen oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. Ze groeien aan een hoge boom die tot 10 meter hoog kan worden. Hij heeft geen takken, maar de bladeren reiken tot aan de top van de boom. De vrucht is aan de buitenkant geel of groen en aan de binnenkant oranje. Doordat de zaden glanzend zwart zijn, vallen ze op en ze zitten aan de binnenkant van de vrucht. Maar weet je ook wat de verrassende voordelen van papaja zijn?

  • Deze vrucht bevat weinig calorieën en is rijk aan veel verschillende soorten antioxidanten.
  • Het bevat de vitaminen A, B3 en C. Het bevat ook mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium.
  • Papaïne, een enzym dat het merendeel van zijn geneeskrachtige eigenschappen inbrengt, is een van de componenten die opvallend zijn.

Verrassende voordelen van papaja

1. Het helpt de spijsvertering te verbeteren

Spijsvertering verbeteren

Papaja’s helpen je om dierlijke eiwitten te verteren. Een van de andere voordelen van papaja waar deze vrucht om bekend staat is de gunstige werking op de spijsvertering. Ze zijn goed voor het verbeteren van problemen zoals spijsverteringsproblemen, maagzweren, constipatie, en winderigheid.

De sleutel tot deze eigenschappen ligt in de papaïne, een enzym dat alleen aanwezig is in deze vrucht.

Tegelijkertijd is het moeilijk om fruit te verteren als we het bij een maaltijd eten. Daarom is het goed om papaja te eten nadat we klaar zijn met de hoofdmaaltijd. Het is het perfecte dessert in deze gevallen.

2. Teruggaan in de tijd

Veroudering tegengaan

Deze exotische vrucht is een krachtige antioxidant, doordat het vitamine A en E, selenium en caroteen bevat. Al deze stoffen helpen de schadelijke effecten van vroegtijdige veroudering te voorkomen.

  • Als je rimpels wilt voorkomen en een jong, stralend gezicht wilt, kun je papaja’s uitwendig gebruiken in een gezichtsmasker.
  • Het zal het beste werken als de vrucht rijp is en als je het minstens twintig minuten op je gezicht laat zitten.

3. Het bestrijdt darmparasieten

Parasieten

Papaja bevat een stof met de naam carpaïne.

Het belangrijkste voordeel is dat het parasieten of darmwormen voorkomt en verwijdert. Wat er gebeurt, is dat deze parasieten de bacteriële flora, de darm, en de gezondheid in het algemeen veranderen.

  • De zaden kunnen vloeibaar gemaakt worden en samen met de vrucht geconsumeerd worden zoals elke andere smoothie. Bovendien kun je ze drogen, vermalen en mengen met honing.
  • Als er echter te veel zaden zijn, kunnen ze een bittere of kruidige smaak krijgen. We raden aan om te beginnen met kleine hoeveelheden om de tolerantie te testen en indigestie te voorkomen.

4. Papaja voorkomt oogziektes

Oogziektes voorkomen

Het regelmatig eten van papaja’s heeft een verrassend positief effect op de gezondheid van de ogen.

Dit is toe te schrijven aan de uitgebreide hoeveelheid antioxidanten die ze bevatten, zoals lutine en zeazxanthine, of betacaroteen en betakriptoxanthine. Dit zijn voorlopers van vitamine A.

Dankzij deze voedingsstoffen voorkomt papaja oogaandoeningen zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie.

Bovendien helpt het regelmatig eten van papaja het gezichtsvermogen beschermen tegen schade die door de ultraviolette stralen van de zon kan worden veroorzaakt.

5. De bladeren verhogen het aantal bloedplaatjes

Bladeren van papaja's

Papajabladeren beschikken ook over gezonde eigenschappen. Er is bewijs dat het consumeren van papajabladextract het niveau van bloedplaatjes in het bloed kan verhogen.

Dit kan goed zijn voor degenen die een laag bloedplaatjesniveau hebben, of degenen die knokkelkoorts (dengue) hebben gehad.

Trombocyten of bloedplaatjes worden niet gemeten in een bloedanalyse. De functie is essentieel voor een goede stolling (bijvoorbeeld om bloedingen tegen te gaan).

Daarnaast hebben ze ook te maken met de behandeling van artherosclerose en het voorkomen van hartaanvallen.

De normale hoeveelheid moet minimaal 150.000 per vierkante millimeter zijn. Als je je bloedplaatjeswaarde wilt verhogen, kun je een papajabladsmoothie drinken of een supplement in capsulevorm nemen.

Nu je deze voordelen van papaja kent, zal je de volgende keer dat je boodschappen doet deze vrucht vast meenemen!  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kugo M., Keter L., Maiyo A., Kinyua J., et al., Fortification of carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med, 2018.
  • Ahmad N., Fazal H., Fazal L., Dengue fever treatment with carica papaya leaves extracts. Asian Pac J Trop Biomed, 2011.
  • Pandey S., Cabot PJ., Shaw PN., Hewavitharana AK., Anti inflammatory and immunomodulatory properties of carica papaya. J Immunotoxicol, 2016. 13: 590-602.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.