Waarom verlies ik mijn haar? Wat kun je doen aan haarverlies?

Om haarverlies zo veel mogelijk te voorkomen, hanteer je het beste een gezonde levensstijl, vermijd je overmatig gebruik van stijl- of krultangen en haardrogers en schaf je kwalitatief goede haarproducten aan.
Waarom verlies ik mijn haar? Wat kun je doen aan haarverlies?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is haarverlies volkomen normaal wanneer je je haar wast. Wat je echter misschien niet weet is dat het regelmatig verliezen van haar helemaal niet zo normaal is; wanneer je telkens na het kammen met een pluk haar achterblijft of wanneer je kussen ‘s ochtends vol haar ligt, is er wel degelijk meer aan de hand. Je vraagt je waarschijnlijk af wat dan precies deze haaruitval veroorzaakt.

Dit artikel probeert daar een antwoord op te geven.

Mogelijke oorzaken

Telogeen effluvium

Deze aandoening is ook bekend als alopecia areata en kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Het komt echter meestal voor na een zwangerschap, een zware operatie, een diëet waarbij je veel gewicht verliest, een stressvolle periode of de inname van bepaalde medicatie. Haarverlies kan in deze gevallen wel zes weken tot drie maanden na datum aanhouden.

Daarbij kan de hoeveelheid haarverlies kan zorgwekkend groot zijn.

Ziektes of erfelijke oorzaken

In veel gevallen komt haarverlies eenvoudigweg voor omdat je moeder of vader een gen draagt dat ervoor zorgt dat je minder haar produceert. De meeste mensen die aan deze ongelukkige aandoening lijden, merken dat vaak al voor hun twintigste. Het beste wat je kan doen als je je in deze situatie bevindt, is professionele hulp zoeken zodra de haaruitval start.

Zo kan je zo snel mogelijk een gepaste behandeling krijgen. Met de bedoeling om de vordering van de aandoening wat af te remmen.

Hyperthyreoïdie

De grootste groep patiënten die aan hyperthyreoïdie lijden, zijn vrouwen. Deze vrouwen zullen gemakkelijker hun haar verliezen, aangezien de schildklier het orgaan is dat verantwoordelijk is voor een regelmatige haargroei. Om zeker te zijn dat hyperthyreoïdie de oorzaak is van de haaruitval, kan je huisarts je enkele testen aanbevelen.

Deze testen kunnen hem of haar vervolgens helpen tot een gepaste behandeling voor jouw persoonlijk probleem te komen.

Lupus

Ongeveer anderhalf miljoen mensen wereldwijd lijden aan deze ziekte en het grote merendeel daarvan is vrouw. Lupus is een auto-immuunziekte die er voor zorgt dat het lichaam verkeerdelijk gezond weefsel aanvalt. Een van de symptomen van deze ziekte is overvloedige haaruitval en irritatie van de hoofdhuid, maar daarnaast duiken ook symptomen als koorts, pijn en zwelling van de ledematen, bloedarmoede en pijn in de borst op.

Polycysteus-ovariumsyndroom

Het polycysteus-ovariumsyndroom is een probleem dat start bij een onbalans in de hormonen zonder zichtbare symptomen en kan opduiken bij jonge meisjes zodra de eierstokken veel mannelijke hormonen beginnen te produceren. Het meest voorkomende symptoom van dit syndroom is overvloedige uitval van het hoofdhaar. Terwijl op andere lichaamsdelen dan weer een opvallende groei van de haren opgemerkt kan worden.

Zoals je dus merkt, zijn er verschillende aandoeningen of ziektes die kunnen lijden tot haaruitval. Jammer genoeg leidt de constatatie van de oorzaak niet tot de oplossing van het probleem. Daarom is het het beste zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken.

Je kan naast het zoeken van deze hulp zodra je de oorzaak ontdekt hebt, ook de volgende aanbevelingen voor snelle en langdurige resultaten volgen.

Hoe kan je haarverlies voorkomen?

Het is van groot belang altijd goed gehydrateerd te blijven. We weten namelijk allemaal dat een groot deel van ons lichaam uit water bestaat en daarom is het erg belangrijk elke dag genoeg water te drinken en op die manier een heel aantal problemen uit de weg te gaan, waaronder haaruitval.

Hanteer een gezonde levensstijl

Om je kapsel gezond te houden, is het belangrijk een goed en gevarieerd dieet te volgen, te sporten en minstens acht uur per nacht te slapen.

Minstens een keer per week een goede massage

Een aspect dat heel belangrijk is om de haargroei te stimuleren en zo haaruitval te vermijden, is je hoofdhuid gezond te houden. Een manier om je hoofdhuid gezond te houden is door één keer per week ‘s avonds de hoofdhuid met olijf-, jojoba- of kokosolie te masseren.

Vermijd apparatuur die je hoofdhuid of haar kan beschadigen

Wanneer je last hebt van een ernstige vorm van haaruitval of wanneer je het probleem liever vermijdt, is het het beste je gebruik van haardrogers en stijl- en krultangen zo veel mogelijk tot een minimum te reduceren, aangezien deze je haar kunnen uitdrogen en over het algemeen geen gunstig effect hebben op je hoofdhuid of haar.

Een ander belangrijk advies dat we jullie nog willen meegeven is je haar niet altijd in paardenstaarten of vlechten te dragen en al zeker niet wanneer je haar nat is. Het is beter je haar los te laten drogen zolang dat mogelijk is en enkel kwalitatief goede haarproducten te gebruiken. Je shampoo en conditioner zouden altijd vitamine A, B, C en E moeten bevatten.

Deze helpen namelijk je haar dik en gezond te houden en zo haaruitval te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.