Haargroei versnellen met 7 voedingsmiddelen

Je eetpatroon heeft invloed op je haar. Het is niet alleen belangrijk om voedingsmiddelen te eten die een gezonde haargroei versnellen en bevorderen. Net zo belangrijk is het om voedingsmiddelen die je haargroei negatief beïnvloeden te elimineren uit je eetpatroon. Leer meer over voedingsmiddelen die haargroei versnellen in dit artikel.
Haargroei versnellen met 7 voedingsmiddelen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Let goed op als je de haargroei versnellen wilt maar als je niet weet hoe je dat kunt bereiken. Het is mogelijk dat je maar een ding hoeft te doen om dit voor elkaar te krijgen. Namelijk het veranderen van je eetpatroon.

Dit komt doordat we in veel gevallen de goede voedingsmiddelen uit kunnen kiezen, om ons lichaam alles te leveren wat het nodig heeft om onze haarproblemen op te lossen.

Voedingsmiddelen die je haargroei versnellen

We zullen 7 voedingsmiddelen met je doornemen, die je helpen om je haar goed te verzorgen. Daarna zullen we ingaan op voedingsmiddelen die juist niet gunstig zijn voor je haargroei.

1. Zalm

Zalm is een vette vissoort die rijk is aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren helpen om je haarfollikels te versterken en zullen je haargroei versnellen.

Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat als je deze vetzuren regelmatig eet gedurende een half jaar, dit overmatige haaruitval vermindert. Dit proces wordt ook telogeen effluvium genoemd, de rustfase van de haarfollikels die volgt op de catagene fase.

 • Het consumeren van producten die rijk zijn aan omega 3 vetzuren zullen je dus helpen om de haargroei te reactiveren.
 • Daarnaast is zalm ook rijk aan vitamine B12 en ijzer. Deze beide nutriënten zijn bevorderlijk om de haargroei te verbeteren.

2. Kip

Haargroei versnellen met kip

Kip is een vleessoort die rijk is aan dierlijke eiwitten. Deze eiwitten zijn van fundamenteel belang voor de productie van keratine. Dat is het bestanddeel waar 80% van je haar van gemaakt is.

 • Als je 2 of 3 maanden te weinig van deze eiwitten binnenkrijgt zal je haar stoppen met groeien in het normale tempo. Bovendien zal het gaan uitvallen.

Andere vleessoorten die ons kunnen helpen om de inname van dierlijke eiwitten te verhogen zijn kalkoen en konijn.

3. Amandelen

Deze soort noten is rijk aan vitamine E. Dit is een nutriënt dat de haargroei versnellen kan. Bovendien helpt het om het haar te versterken.

Het eten van 20 gram amandelen per dag is genoeg om je 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine te leveren.

En alsof dat nog niet reden genoeg is om deze noten te eten, zijn ze ook rijk aan vele andere stoffen die goed zijn voor je haar, zoals biotine, vetzuren en vitamine B.

4. Oesters

Haargroei versnellen met oesters

Oesters zijn niet alleen een delicatesse. Ze zijn ook zeer goed voor je haar.

Het is een schelpdier dat rijk is aan zink. Dat zorgt ervoor dat je haargroei versnellen zal en dat je haren mooi gaan glanzen.

Je hoeft slechts een oester per dag te eten om de aanbevolen hoeveelheid van dit mineraal binnen te krijgen.

Als je niet iedere dag oesters kunt eten, zijn er ook andere opties. Er zijn meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, zoals:

 • Tarwe
 • Vijgen
 • Rundvlees
 • Varkensvlees

5. Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn rijk aan vitamines B. Deze vitamines zijn heel belangrijke bouwstenen die de haargroei versnellen. Bovendien zorgen ze ervoor dat je haar er beter uitziet.

 • Om haaruitval te voorkomen, zul je pompoenolie aan je voedingspatroon toe moeten voegen. Het is een goede aanvulling bij problemen zoals alopecia. Dat is te danken aan zijn goede eigenschappen.

6. Bonen

Haargroei versnellen met bonen

Bonen bevatten veel ijzer. Dat is één van de essentiële nutriënten voor het lichaam, die ervoor zorgen dat je haar op gezonde wijze groeit.

Een portie bonen bevat ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer.

Daarnaast zijn bonen rijk aan zink en aan choline. Deze nutriënten zijn noodzakelijk voor een goede doorbloeding van de hoofdhuid.

7. Eieren

Eieren zijn een van de eiwitrijkste producten die je kunt vinden. Bovendien bevatten ze ook een grote hoeveelheid vitamine B12.

Als je regelmatig eieren eet, zal dat je haargroei versnellen. Ook zal dat ervoor zorgen dat je haren sterker dan ooit zijn.

Voedingsmiddelen die we niet aanraden

Net zo goed als dat er voedingsmiddelen zijn die je haargroei versnellen en stimuleren, zijn er ook producten die je zou moeten vermijden als je gezond, sterk haar wilt hebben dat in een goed tempo groeit.

De voedingsmiddelen die je moet vermijden zijn de geraffineerde producten en de producten die veel suiker en koolhydraten bevatten.

Er is een serie producten dat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Maar die ook veranderingen in de hormoonspiegels kunnen geven en de kans op een schimmelinfectie kunnen verhogen. Dat verstoort de mogelijkheden van het haar om te groeien.

Suiker is een van de belangrijkste factoren die overmatige haaruitval kan veroorzaken, samen met stress. Hieronder valt ook het breken van de haarfollikels, dat er voor zorgt dat het haar niet groeit.

Uiteraard betekent dit niet dat je alle suikers uit je eetpatroon moet schrappen. Ook suikers hebben hun nut, maar het is goed om in gedachten te houden dat je niet teveel suikers moet eten.

Je hoeft alleen maar te weten hoe je je eetlust kunt controleren om niet teveel suikers binnen te krijgen. Je kunt ze vervangen door gezondere alternatieven. Zo kun je door middel van gezonde keuzes je haargroei versnellen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10.
 • Glynis A., A double blind, placebo controlled study evaluating the efficacy of an oral supplement in women self perceived thinning hair. J Clin Aesthet Dermatol, 2012. 5 (11): 28-34.
 • Ibrahim, I. M., Hasan, M. S., Elsabaa, K. I., & Elsaie, M. L. Pumpkin seed oil vs. minoxidil 5% topical foam for the treatment of female pattern hair loss: A randomized comparative trial. Journal of Cosmetic Dermatology. 2021; 20(9): 2867-2873.
 • Almohanna HM., Ahmed AA., Tsatalis JP., Tosti A., The role of vitamins and minerals in hair loss: a review. Dermatol Ther, 2019. 9 (1): 51-70.
 • Murphrey, M. B., Agarwal, S., & Zito, P. M. Anatomy, Hair. 2018.
 • Oh JY, Park MA, Kim YC. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs. Toxicol Res. 2014 Dec;30(4):297-304.
 • Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.