Geraffineerde suiker: brandstof voor kanker

Tumorcellen hebben meer suiker nodig dan gewone cellen. Zodra zich in je lichaam tumorcellen hebben ontwikkeld, zijn deze afhankelijk van een regelmatige toevoer van glucose om te kunnen blijven groeien.
Geraffineerde suiker: brandstof voor kanker

Laatste update: 28 november, 2018

Er zijn veel factoren die bepalen of een bepaalde soort kanker zich in het lichaam ontwikkelt of niet. Hetgeen deze factoren allemaal met elkaar gemeen hebben is echter waar kankercellen door gevoed worden. In het geval van dit artikel geraffineerde suiker.

Onderzoekers richten zich al tientallen jaren op het verband tussen voeding en kanker. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat sommige voedselsoorten het risico op het ontwikkelen van kanker verhogen.

Geraffineerde suiker is een van de voornaamste voedselsoorten die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Geraffineerde suiker is bijna in elk huis over de wereld aanwezig en veel mensen houden er ook van vanwege de smaak.

Geraffineerde suiker, kankerverwekkend voedsel

Onderzoekers werkzaam aan de Universiteit van Californië in San Francisco, Verenigde Staten stellen dat geraffineerde suiker erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid, zo schadelijk zelfs dat de onderzoekers van mening zijn dat het product soortgelijk is aan andere giftige elementen als alcohol en tabak.

Verscheidene studies tonen aan dat een regelmatige consumptie van suiker jaarlijks verantwoordelijk is voor meer dan 35 miljoen sterfgevallen over de hele wereld. Dit komt doordat suiker niet alleen sterk in verband kan worden gebracht met diabetes, maar ook met de ontwikkeling van chronische ziektes als kanker.

De schadelijke gevolgen

Borstkanker

De schadelijke gevolgen van het regelmatig consumeren van suiker kunnen onder andere zijn:

 • Diabetes
 • Metabool syndroom
 • Hyper- en hypoglykemie
 • Gastro-oesofageale reflux (GORZ)
 • Hartziekte

De relatie tussen suiker en de ontwikkeling van kanker is nog altijd het onderwerp van vele onderzoeksprojecten en experimenten. Met de tijd vormen deze studies steeds meer bewijs dat het verband tussen de ontwikkeling van kanker en een regelmatige suikerconsumptie erg sterk is.

Het verband tussen kanker en suiker

De conventionele medische gemeenschap is altijd voorstander geweest van het idee dat het verband tussen de consumptie van bepaalde voedselsoorten en kanker erg zwak is. Aangezien er tot op heden nog geen geldige medische patronen zijn waargenomen die dit verband zouden kunnen ondersteunen.

Terwijl het debat aangaande dit onderwerp echter gaande blijft.

Zijn een groot aantal wetenschappers, doktoren en ook veel alternatieve doktoren van mening dat een verminderde de consumptie van bepaalde voedselsoorten die kankercellen voeden, zoals glucose, een van de manieren is om veilig, economisch en effectief kanker te behandelen.

Deze therapeutische strategie richt zich op het uithongeren van tumoren door het dieet van de patiënt aan te passen. Dit is nodig om de strijd te winnen.

Een van de eerste paar mensen die ontdekten dat kankercellen zich voeden met suiker waren de onderzoekers aan het Huntsman Kankerinstituut in Utah, Verenigde Staten.

In een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings, uitgegeven door de National Academy of Science, maakten zij duidelijk dat de medische gemeenschap zich al sinds 1923 bewust is van het gegeven dat tumorcellen meer glucose nodig hebben dan gewone cellen.

In het onderzoek wordt dit proces uitgelegd en wordt verteld hoe een patiënt zijn suikerconsumptie kan reguleren om de groei van tumoren onder controle te houden. 

Uithongeren van kankercellen

Kankercellen

Een onderzoek uitgevoerd door dr. Thomas Graeber en zijn collega’s, dat in 2012 in het tijdschrift Molecular Systems Biology verscheen, leverde bewijs dat het uithongeren van kankercellen door onvoldoende glucose toe te voegen ervoor zorgt dat de cellen uiteindelijk afsterven.

Dit komt door een giftige opeenhoping van celsoorten, die een reactie leveren wanneer ze in aanraking komen met zuurstof.

De consumptie van geraffineerde suiker kan op een brede manier in verband worden gebracht met kanker, omdat het niet alleen een van de oorzaken van kanker is, maar ook dient als voeding voor kankercellen wanneer deze zich in het lichaam van de patiënt ontwikkeld hebben.

Deze bevindingen zouden zeker deel uit moeten maken van alle vormen van kankerbehandeling in het algemeen. Ze zouden namelijk kunnen bijdragen aan betere uitkomsten. Zodra er in het lichaam kankercellen aanwezig zijn, zijn deze cellen afhankelijk van een regelmatige toevoer van glucose om te kunnen blijven groeien.

Besef wat je eet

Iedereen kan iets doen om te helpen bij het voorkomen van kanker. Zonder enige moeite afstand doen van de duidelijke boosdoeners, zoals bijvoorbeeld geraffineerde suiker.

Hoewel het duidelijk is dat voeding niet de enige factor is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kanker, speelt het wel een zeer belangrijke rol, ook al denken sommige mensen van niet.

We zouden ons allemaal bewust moeten zijn van de mogelijke schade die we in ons lichaam aanrichten door te veel kankerverwekkend voedsel te eten, zoals geraffineerde suiker. We moeten proberen onze consumptie van deze voedingsmiddelen te beperken of helemaal te vermijden.

Onthoud dat geraffineerde suiker in veel van de producten die we dagelijks eten aanwezig is, zoals onder andere in:

 • Gebakjes
 • Snoep
 • Koekjes
 • Toetjes
 • Soorten ontbijtgranen
 • Brood
 • Sausjes 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.